Poduzetnička sloboda

Siemens izdvaja svoju operativnu jedinicu Gas and Power, u rujnu izlazi na burzu

Neovisnost će novom društvu omogućiti učinkovitije iskorištavanje položaja u svrhu jače daljnje potpore kupcima na energetskim tržištima
Radnik u pogonu Siemensa
 Siemens AG / Juergen Winzeck

Siemensova operativna jedinica Gas and Power (GP), koja se sastoji od poslovanja društva naftom i plinom, konvencionalnog stvaranja energije, prijenosa energije i povezanih usluga, dobit će potpunu neovisnost i poduzetničku slobodu izdvajanjem iz Siemens AG-a i naknadnim javnim uvrštenjem na burzu. Osim toga, Siemens AG će GP-u pripojiti svoj većinski udio (59%) Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) kako bi dodavanjem obnovljivih izvora energije upotpunio svoj energetski portfelj.

„Taj će potez stvoriti snažno društvo koje raspolaže cjelovitim jedinstvenim i integriranim portfeljem vezanim za energetiku – riječ je o društvu koje obuhvaća cjeloviti segment energetskoga tržišta kao nijedno društvo do sada”, objasnio je Joe Kaeser, predsjednik Uprave Siemensa AG.

Neovisnost će novom društvu omogućiti učinkovitije iskorištavanje položaja u svrhu jače daljnje potpore kupcima na energetskim tržištima koja se brzo mijenjaju. Novo će društvo imati više slobode i mobilnosti kako bi se moglo u potpunosti usredotočiti na specifične zahtjeve kupaca i izazove na tržištu izloženom brzim promjenama. GP će, kombiniranjem svojeg portfelja konvencionalnog stvaranja energije s izvorima obnovljive energije i pružanjem niza proizvoda moći u potpunosti udovoljiti svim potrebama kupaca.

Prema planovima, kotacija dionica GP-a na burzi očekuje se u rujnu 2020. Siemens AG će ostati važan dioničar u novom društvu s udjelom koji će na početku biti nešto manji od 50 posto. Siemens AG će i dalje podržavati novo GP društvo, prvenstveno u vidu stručne podrške odjela Siemens financijskih usluga, snažnom prodajnom mrežom Siemensovih regionalnih društava i licenciranjem snažne robne marke Siemens. Odluka o odvajanju i naknadnom javnom uvrštenju na burzu bit će donesena na izvanrednoj Skupštini Siemensa AG u lipnju 2020.

Izdvajanje jedinice Gas and Power unutar cijele Siemens grupe je proces koji će zbog svoje složenosti trajati nekoliko mjeseci i bit će završen u cijelom svijetu krajem ožujka 2020. godine. U Hrvatskoj je taj proces završen 29. studenoga 2019. godine. U procesu izdvajanja, novo osnovano društvo Siemens Gas and Power d.o.o. u Hrvatskoj zadržao je sve zaposlenike koji su dio GP poslovanja. Upravu novog GP društva u Hrvatskoj čine Managing director Boris Miljavac i CFO Laura Musić.

Boris Miljavac, generalni dirketor u Siemens Gas and Power Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:39