100 X SRETNO!

Sinergija labinskih tvrtki kreirala inovativnu AR platformu

Ova uspješna suradnja između Grada Labina, Lloyds design-a, Level-a 52 i 3DX Studija oživjela je uspomene na kojima Grad Labin počiva
AR 1

U 2021. godini Labin i Labinština obilježavaju jedan od najvažnijih jubileja svoje suvremene povijesti - 100. obljetnicu “Labinske republike”, odnosno prvog organiziranog radničkog antifašističkog ustanka u svijetu!

Ovaj je jubilej bune iz slavne prošlosti donio i jedan dašak budućnosti - ulazak u novo tehnološko područje.

Ideja projekta bila je stvaranje svojevrsnog “prozora u prošlost” na određenim lokacijama na kojima se može koristiti mobilna aplikacija. Idejno rješenje, kreativa i produkcija projekta je Labinska tvrtka Level 52, a dizajn i razvoj potpisuje ekipa iz Lloyds designa, ističe se u priopćenju.

Nakon puno istraživanja i učenja uhvatili su se u koštac s potpuno novom tehnologijom i njihov mobilni odjel je odradio odličan posao. Kako bi najbolje prikazali povijest i približili posjetiteljima stvarni izgled nekadašnje Krvove place i ostalih lokacija, razvijena je mobilna aplikacija s elementima proširene stvarnosti - AR (‘’proširena stvarnost’’). AR je tehnologija koja omogućuje prikaz 3D elemenata koji su “virtualno” postavljeni u prostor i pokreću se na određenu akciju. Elementi ne postoje u stvarnom svijetu te se najčešće, a i u ovom slučaju, prikazuju kroz mobilni zaslon. Osim stvaranja cijele ideje i programiranja samog AR-a, bilo je potrebno izraditi 3D repliku modela šohta iz 1921 koje je odradio 3DX Studio, također iz Labina.

Ova uspješna suradnja između Grada Labina, Lloyds design-a, Level-a 52 i 3DX Studija oživjela je uspomene na kojima Grad Labin počiva.

S obzirom da je tehnologija proširene stvarnosti još uvijek nepoznanica mnogima, te je teško zamisliti kako to sve funkcionira, voditelj mobilnog odjela Lloyds designa Matea Hrastnika, koji je ujedno i programer za ovaj AR projekt, dočarao je koliko mu je bilo komplicirano ali i zanimljivo raditi na prvom takvom projektu.

image
AR 2

“Aplikacija '100 X SRETNO!' bila je novo iskustvo puno izazova. U početku nismo znali kako će sve to izgledati i sve je bilo pomalo eksperimentalno. Uz same tehničke izazove bilo je i vremenskih ograničenja no završni proizvod je ispunio sva očekivanja. Razvoj aplikacije nije bio toliko zahtjevan koliko je proces otežavala činjenica da se testiranje moralo odvijati na specifičnoj lokaciji - tj. Krvovoj placi, na kojoj su se istovremeno odvijali građevinski radovi.

Iako ova tehnologija postoji od kraja 60ih, i kroz povijest je djelovala u raznim primjenama, tek je nedavno postala komercijalno dostupna svima kroz razne aplikacije. Sadržaj koji ova aplikacija nudi je zapravo samo mali djelić onoga što je moguće postići. Naravno, u većem vremenskom okviru, ovakvo interaktivno iskustvo može se dodatno razraditi i unaprijediti. Veselimo se potencijalnim budućim suradnjama s Gradom Labinom gdje ćemo imati prilike dodatno pokazati što nam sve digitalna iskustva mogu pružiti.

Osim poslovnog, ovaj projekt je imao i emocionalni značaj za mene s obzirom da je i moj djed radio u rudniku. Drago mi je što su za cijeli ovaj projekt odabrane lokalne firme i ljudi čiji su djedovi i bake živjeli priču koju mi danas oživljavamo”, kazao je Hrastnik.

Idejni kreator te kreativni direktor tvrtke Level 52, Sanel Isanović, ističe kako je sinergija Labinskih tvrtki, koje su eksperti u svojoj domeni posla, zaslužna za ovakav uspjeh.

“Živimo u vremenu u kojem se korisničko iskustvo u fizičkom prostoru sve više nadograđuje tehnologijom. Kao i u većini tehnoloških inovacija, koje su svoju sekundarnu primjenu našle na kraju i u komercijalnom svijetu je i proširena stvarnost odnosno u ovom slučaju AR koja zadnjih godina nalazi sve veću primjenu u svim aspektima društvenih i poslovnih djelatnosti. Slijedom toga, ideja da uključimo ovu vrstu tehnologije u obilježavanje 100-te godišnjice Labinske republike, bila je idealna jer smo imali najbolji mogući alat da u par koraka posjetitelju na lokaciji prikažemo povijest i odvedemo ga na nezaboravno putovanje 100 godina unazad. Grad Labin je prepoznao važnost novih tehnologija te pozdravio činjenicu da na projektu rade Labinske tvrtke s domaćim znanjem. Odabir Lloyds design-a, i 3DX Studia je bio prilično lagan jer su experti u svojoj domeni posla koja se nadopunjavala s audio vizualnom industrijom u kojoj djeluje Level 52, a krucijalna je za proizvod ove vrste kako bi zadovoljio visoki standard. Upravo sinergija ovih djelatnosti je dovela do toga da je bilo moguće na svakom polju ‘’kontrolirano’’ eksperimentirati i da je produkcija ovog proizvoda s partnerima iznjedrila specifičan proizvod u svijetu AR-a koji u sebi nosi model šohta u realnoj veličini koja iznosi 16,5 metara, i gdje možemo čuti zvuk dizala u stvarnom vremenu. Zasigurno inspirativno iskustvo koje je postavilo temelje kreiranja proizvoda, pomoću srodnih tehnologija virtualne stvarnosti u Labinu.“

Domagoj Ostović, direktor tvrtke Lloyds design, kaže kako je ponosan što tvrtka nastavlja nizati uspjehe u 2021. godini. ‘’Zahvaljujemo se Gradu Labinu i Levelu 52 što su baš nas odabrali za ovu suradnju i ukazali nam povjerenje. Drago nam je da smo imali svoj doprinos u slavljenju povijesnog trenutka našeg grada. Ovo je bio prvi projekt takve vrste za našu tvrtku, međutim, zbog svog uspjeha u tako kratkom vremenu razvoja, sigurni smo da nije posljednji’’, zaključuje u priopćenju Ostović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:27