NOVA EMISIJA

Siniša Drobnjak u ‘Poduzetničkom mindsetu‘: Zrele se tvrtke u Hrvatskoj trebaju ugledati na one u Izraelu

‘Želim znanje i iskustvo dijeliti s drugima. Sharing is caring. Giving is living‘

Siniša Drobnjak i Saša Cvetojević

 Screenshot/Poduzetnik

Tvrtke ne mogu živjeti na staroj slavi. Kako bi opstale na tržištu, nužne su im inovacije i razvoj. Istaknuo je to u novoj emisiji Poduzetnički mindset Siniša Drobnjak, osnivač tvrtki S.D. Informatika i Dentalni Megastore.

"Tvrtka Dentalni Megastore koja se već 12 godina bavi dentalnom implantologijom, rastući je posao. Iz godine u godinu bilježimo odlične rezultate. Godine 2011. započeo sam suradnju s jednom od najinovativnijih kompanija u području dentalne implantologije – tvrtkom MIS iz Izraela. Glavna odlika te tvrtke jest da svake godine izbaci jednu veliku inovaciju koja je zadržava u zoni maksimizacije rezultata. Izrael nam sa svojom startup nacijom može dati mnogo korisnih lekcija. Izazov za sve tvrtke, pa tako i za moju, je stanje zrelosti. Ta zona maksimizacije ne traje vječno. Tvrtke koje u toj zoni ulažu samo u marketing, a ne i u inovacije i razvoj, teško se nakon pada vraćaju u tržišnu utakmicu“, ističe Siniša Drobnjak.

image

Siniša Drobnjak

Screenshot/Poduzetnik

On je u poduzetništvu već 30 godina. Tvrtku S.D. informatika osnovao je 1992. godine. Aplikaciju koju je ta tvrtka razvila za stomatološke ordinacije, danas u Hrvatskoj koristi svaka četvrta stomatološka ordinacija ugovorom vezana uz HZZO.

Drobnjak je ponosan i na aplikaciju koju je njegova tvrtka razvila u suradnji s Hrvatskom komorom medicinskih sestara za obradu dokumentacije u bolnicama, no aplikaciju eRecept smatra nedovoljno iskorištenom.

"Hrvatska je zemlja neostvarenih potencijala. Kada je eRecept postao tržišno dostupan, svrstan je među 20 najboljih IT projekata u Europi. Hrvatska je tada, prije 12, 13, 14 godina, bila jedina zemlja koja je imala elektronički recept koji je u svim ljekarnama bio primjenjiv. Čak su i zemlje poput Danske i Norveške, tada bar dijelom koristile papirnati recept. Prilika je to koju smo propustili. Tadašnji ministar zdravlja Tihomir Varga za hrvatske je informatičke tvrtke vezane uz zdravstvo organizirao predstavljanje naših aplikacija na jednom kongresu u Irskoj. Šteta što smo propustili prodati našu pamet“, ispričao je Drobnjak.

Budući da je na vlastitoj koži kao inženjer elektrotehnike osjetio kako je biti na tržištu bez odgovarajućeg ekonomskog znanja, danas radi i kao poslovni savjetnik. Na to ga je potaknuo motivacijski govornik Tony Robbins.

"Želim znanje i iskustvo dijeliti s drugima. Sharing is caring. Giving is living. U poslu i privatno moramo gledati kako pomoći osobi nasuprot nas. Najčešće smo fokusirani samo na sebe. Ne želim da drugi ponavljaju moje pogreške. Stomatolozi koji sami ili uz mali broj djelatnika obavljaju svoj posao, najveći su rizik svojem biznisu. Rade u biznisu, umjesto na njemu. Kada se radi na biznisu, netko iz tima može obavljati posao“, objasnio je Drobnjak razlog zašto organizira konferenciju za stomatologe D Business Mastery.

Ta će konferencija u studenome u Zagrebu okupiti vlasnike stomatoloških klinika iz Europe. Najuspješniji stomatolozi iz Hrvatske te s ostatka kontinenta predstavit će kako su posao uspjeli razviti do razine na kojoj su sada.

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno svakoga drugog petka u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Nakon toga dostupna je za gledanje na YouTube kanalu Poduzetnika. Voditelj emisije je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:25