ZAHUKTALO SE!

Slavna tvrtka iz Belgije sklopila posao u Zagori, zaposlit će 120 ljudi i vratiti raseljene obitelji!

Grad Vrlika je u zoni Kosore izgradio Poslovni centar od oko 2000 četvornih metara
Luc Laureys
 Nikola Vilić/Cropix

Tvrtka "Belgian Gourmet" zahuktava svoj projekt tvornice čokolade u radnoj zoni Kosore kod Vrlike, a novinar Slobodne Dalmacije bio je među prvim kušačima čokolade kompanije "The Belgian Chocolate Group".

Javnosti su bili ponuđeni proizvodi iz njihova pogona u Belgiji jer će početak proizvodnje pod Dinarom, kažu naši domaćini, krenuti za mjesec dana, najviše dva, kada će otpočeti otprema proizvoda iz Vrlike prema sladokuscima diljem Europe i svijeta.

Grad Vrlika je u zoni Kosore izgradio Poslovni centar od oko 2000 četvornih metara, u kojem je šest inkubatorskih proizvodnih prostora i isto toliko ureda.

Spomenuta inozemna tvrtka unajmila je četiri prostora koje užurbano spaja u cjelinu i u njima montira novo postrojenje na kojemu će se pokrenuti proizvodnja, i to primarno veganske čokolade.

Belgijanci su za svoj poduzetnički pothvat u Hrvatskoj, sa sjedištem u Kosorama, registrirali tvrtku "Belgian Gourmet". Pokretanje buduće tvornice glavna je zadaća Luca Laureysa, jednog od suvlasnika kompanije i njezina glavnog tehnologa.

Izabrani između više zemalja

– Između više zemalja odabrali smo Hrvatsku, a od mikrolokacija koje smo razmatrali najviše nam je odgovarala Vrlika. Naš plan je izgraditi veliku tvornicu pa smo za taj projekt, u neposrednoj blizini ovih inkubatora, od Grada kupili parcelu od 27.500 kvadrata.

image
Nikola Vilić/Cropix

Do izgradnje te tvornice odlučili smo pokrenuti proizvodnju u manjem opsegu kako bismo planirani posao dočekali potpuno pripremljeni u svim segmentima, od dobave sirovina do osposobljavanja zaposlenika – ističe naš sugovornik.

Kada očekujete početak proizvodnje u zakupljenim inkubatorskim prostorima?

– U tijeku je montaža postrojenja, proizvodnih linija. S tehničkim dijelom bit ćemo gotovi za oko mjesec dana, a do tada ćemo, vjerujem, otkloniti i administrativne prepreke i pripremiti potrebnu radnu snagu.

Postrojenje je novo?

– Da, od proizvođača smo naručili nove strojeve upravo za tvornicu u Vrlici. U njihovu nabavu uložili smo oko tri milijuna eura i kada u susjedstvu izgradimo veći proizvodni objekt, samo ćemo ih preseliti i po potrebi dopuniti.

S koliko radnika planirate startati?

– Proizvodnju ćemo početi s 20 zaposlenika i taj broj ćemo postupno povećavati.

Kada planirate izgraditi tvornicu na kupljenoj parceli i koliko planirate uložiti?

U Belgiji bi koštala 11 milijuna eura

– Cilj nam je izgraditi novu tvornicu u roku od dvije godine. Visinu ulaganja ne mogu navesti jer nam nisu poznate cijene gradnje u Hrvatskoj. U Belgiji bi nas takva tvornica stajala oko 11 milijuna eura. Planiramo u novoizgrađenoj tvornici, dakle za oko dvije godine, imati 120 zaposlenih.

Kada je prvi put najavljena gradnja tvornice čokolade u Vrlici, očekivalo se da će ona potaknuti razvoj mliječnog stočarstva i proizvodnju mlijeka. Od toga, prema vašim riječima, neće biti ništa jer se u proizvodnji čokolade u Vrlici mlijeko neće koristiti?

– "The Belgian Chocolate Group" po veličini je treći proizvođač čokolade u Belgiji. U našoj paleti imamo niz proizvoda, mnoge kojima je uz kakao glavni sastojak mlijeko. Na tržištu u svijetu trend je povećanje potrošnje veganske čokolade i drugih slastica.

Mi smo se pri osnivanju tvrtke "Belgian Gourmet" registrirali za proizvodnju kakaa, čokoladnih i bombonskih proizvoda. U Vrlici smo se odlučili na veganske proizvode. Mnogi koji budu jeli te naše proizvode u prvi mah teško će ih razlikovati od klasičnih, neveganskih. Ocijenili smo da će tržište slastica kakve mi proizvodimo imati najveći rast među ljudima koji ne žele jesti hranu životinjskog podrijetla.

Domaći proizvodi orašastih plodova

Najavili ste da ćete maksimalno koristiti sirovine koje se proizvode u okruženju. Što ćete moći koristiti od lokalnih proizvođača?

– To su prvenstveno orašasti plodovi čiju ćemo proizvodnju svakako poticati. Uglavnom, sve što budemo u mogućnosti nabaviti ovdje u Vrlici, Dalmaciji i Hrvatskoj nećemo dopremati iz udaljenih destinacija.

U razgovor se uključio i Jure Plazonić, vrlički gradonačelnik.

– Pokazalo se da je naš Poslovni centar i njegovih šest inkubatorskih prostora, a što smo ih najvećem dijelom financirali iz EU-ovih fondova, pun pogodak. Vjerujemo da bi ovo doista moglo donijeti preokret u životu Vrlike, da bi nam moglo vratiti život. Projekt belgijskih proizvođača čokolade glavni nam je oslonac.

Oni su prije devet godina na sličan način počeli u Vijetnamu. Danas tamošnja tvornica ima 300 radnika. Sa svojim suradnicima maksimalno sam se angažirao pomažući belgijskim investitorima. Čim se pojavi problem, odmah ga rješavamo, otvaramo im vrata i moram reći da to radimo uspješno.

Što Vrlika od svega očekuje?

– Već sam rekao, očekujemo vraćanje života. Tvornica treba radnike. To će biti trenutno nezaposleni mladi Vrličani koji će uz sigurno radno mjesto, kao izvor egzistencije, krenuti u zasnivanje obitelji.

Očekujemo da će se dio raseljenih sugrađana vratiti jer ovdje imaju obiteljske kuće i preduvjete za organiziranje života, a već imamo slučajeve da se za izbor prvih 20 zaposlenih javilo i nekoliko osoba iz udaljenih gradova.

Takve ćemo rado vidjeti u Vrlici jer oni neće biti dnevni migranti, kao, na primjer, radnici iz Sinja, Knina ili Drniša, nego će se na našem području nastaniti, a mi ćemo ih u tome poticati.

Gospodin Laureys kaže da bi bez potpore vas i suradnika sve išlo puno sporije?

– Naš cilj je da partneri iz Belgije svoja dobra iskustva prenesu poslovnim poznanicima, kako bi među njima izazvali interes da poslije njihova preseljenja u novu tvornicu eventualno zainteresirani, po njihovoj preporuci, stignu u ispražnjene inkubatorske prostore.

Čvrsto vjerujemo da je naša nada s pokrićem i da će se budućnost Vrlike upravo tako razvijati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:54