Odluka je pala

Slovačka kupuje 14 novih F-16 borbenih aviona, Amerikanci će zaraditi 1,6 milijardi eura

"Na temelju više analiza izabrali smo najbolje rješenje", rekao je ministar obrane Gajdos
F-16 Viper
 Profimedia, Zuma Press - News

Slovačka vlada u srijedu je odobrila kupnju 14 američkih borbenih zrakoplova tipa F-16 Block 70/72 za 1,6 milijarda eura (1,87 milijardi dolara), kojima će zamijeniti dosadašnje zastarjele sovjetske MiG-ove 29.

"Na temelju više analiza izabrali smo najbolje rješenje", rekao je ministar obrane Peter Gajdos.

Istaknuo je da američki zrakoplovi ispunjavaju najzahtjevnije slovačke potrebe i da su "bez premca kada je posrijedi cijena".

F-16 Block 70/72 se klasificira kao višenamjenske borbene zrakoplove 4++ generacije. Iste avione, samo 12 komada, SAD je ponudio i Hrvatskoj tijekom nedavne nabave aviona za HRZ. Kako je ranije pisao Jutarnji, mogućnosti ovog zrakoplova u većini stvari su na razini pete generacije borbenih aviona, s najvećom razlikom da F-16-ice nemaju stealth karakteristike, odnosno znatno smanjenu vidljivost na radarima.

U paketu s 14 zrakoplova trebalo bi biti do 16 General Electric F110 ili Pratt &Whitney F100 motora, ali i topovi, radari, sustavi za elektroničko ratovanje te komunikacijski i navigacijski sustavi. Također, ponuda uključuje i najmanje 30 AIM-120 zrak-zrak projektila, 100 AIM-9X zrak-zrak projektila, 150 Joint Direct Attack Munition sustava za navođenje i municiju za topove

Slovačkoj vladi više je odgovarala američka ponuda od švedske. Šveđani su nudili svoje zrakoplova JAS-39. Premijer Peter Pellegrini je izjavio da je vrijednost ugovora gotovo 1,6 milijarda eura te da uključuje obuku, streljivo i logistiku.

Gajdos je rekao da je američka administracija bila odmah spremna za potpisivanje ugovora, a da je švedska željela pregovarati o uvjetima jedino nakon njegova zaključenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:30