REPORT GOJKA DRLJAČE

Šok u SAD-u: Inflacija na najvišoj razini u 40 godina, Biden pod sve silovitijim pritiskom

Iako priznaje da je inflacija vrlo ozbiljan problem, američki predsjednik Joe Biden tvrdi da je ova inflacija "tranzicijskog karaktera"

Restoran Philippe's u Los Angelesu u SAD-u

 Frederic J. BROWN/AFP

Novi šok za Sjedinjene Države: indeks potrošačkih cijena u studenom je narastao čak 6,8 posto. S obzirom na to da je u listopadu stopa rasta cijena iznosila 6,2 posto, čini se kako inflacija i dalje ubrzava, ali većina stručnjaka poručuje da je dizanje cijena samo privremeno jer je posljedica brzog ekonomskog oporavka od recesije, zastoja u lancima opskrbe te divljanja cijene energenata.

Ova razina inflacije predstavlja vrlo značajan udarac na standard siromašnijih Amerikanaca pa je politika Bijele kuće pod sve snažnijim pritiskom, kao i popularnost američkog predsjednika Joea Bidena.

Ovako visoka razina inflacije kao u studenom nije zabilježena od 1982. godine. Iako priznaje da je inflacija vrlo ozbiljan problem, američki predsjednik Biden drži se narativa ekonomista koji govore kako je ova inflacija „tranzicijskog karaktera“. Biden je izjavio kako je u više sektora primijećen pad cijena. Uz to, inzistira kako „rast cijena i troškova usporava, ali ne toliko koliko bi željeli“.

S obzirom na to da je inflacija na razini najvišoj u zamalo 40 godina, Bidenova administracija u nezgodnoj je situaciji jer se sprema nakon već izglasanih ogromnih fiskalnih poticaja kroz Kongres progurati paket od 1,75 tisuća milijardi dolara za socijalnu sigurnost.

Prošli mjesec Kongres je već usvojio zakon kojim se planira izdvojiti 1,2 tisuća milijardi dolara za infrastrukturu. Tako veliki fiskalni poticaji u klasičnoj ekonomskoj teoriji stvaraju pritisak na rast cijena, na što sve češće upozoravaju republikanci te umjereniji demokrati.

Guverner američkih Federalnih rezervi Jay Powell dao je naslutiti kako će do sljedećeg ožujka postepeno ukinuti program otkupa vrijednosnica. No, još nema govora o dizanju kamatnih stopa.

Za siromašnije Amerikance vrlo je bolno što je rast inflacije u studenom u značajnoj mjeri pogonjen rastom cijena hrane i stanarina.

Prehrambeni proizvodi u studenom su u odnosu na godinu ranije poskupjeli 6,1 posto. Na mjesečnoj razini hrana je tijekom studenog poskupjela 0,7 posto. Prethodno, u listopadu i rujnu, cijene hrane porasle su 0,9 posto. Kad bi se ovakav rast cijena održao na godišnjoj razini mogli bismo govoriti o rastu cijena hrane višem od 10 posto. Pri tome je cijena najma u prošlom mjesecu skočila 0,4 posto ili u odnosu na godinu ranije 3,1 posto. Za mnoge obitelji je cijena najma vrlo bitna stavka u ukupnoj strukturi troškova.

Novi automobili i kamioni u Americi su u studenom skuplji za 11,1 posto, smještaj u hotelima i motelima 25,5 posto, opskrba plinom 25,1 posto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:51