prisutni na 20 tržišta

Solana Nin krenula u proboj u Sloveniji

Isporučili smo prve količine najzastupljenijim lancima. Ako ne uspijemo, znamo da smo barem pokušali, kaže Sanja Stamenić Oštrić, šefica razvoja
 Jure Miskovic/Cropix

U Solani Nin posljednjih su se mjeseci zbog slabe turističke sezone, a pogotovo zbog pada organiziranog turizma još više fokusirali na industrijske kupce i inozemna tržišta. Upravo ovih dana ekološka sol i cvijet soli Solane Nin probile su se na police trgovačkih lanaca u Sloveniji. Nalaze se na policama slovenskog Mercatora, Spara i Hofera.

- Isporučili smo prve količine najzastupljenijim lancima na slovenskom tržištu. Vidjet ćemo kako će se posao razvijati jer nam je na slovenskom tržištu velika konkurencija Piranska solana. Riječ je o kvalitetnoj tvrtki koja ima svoje prodajne objekte i velike marketinške budžete. Jak su igrač na domaćem tržištu, pa ako opstanemo i mi uz njih na policama trgovačkih lanaca u Sloveniji, to će biti dobro za nas, a ako ne uspijemo, znamo da smo barem pokušali - objašnjava Sanja Stamenić Oštrić, direktorica marketinga i razvoja poslovanja Solane Nin.

Pad turizma

Sanja Stamenić Oštrić kaže da je ova turistička sezona u Solani Nin podbacila.

- U segmentu turizma pali smo 50 posto. Najveći je bio podbačaj u predsezoni i posezoni jer nam nedostaju skupine turista s kruzera, posjeti školske djece, grupe umirovljenika te organizirani agencijski posjeti. Pad u glavnom dijelu sezone iznosio je oko 20 posto. Pad turizma osjetili smo u prodaji naših proizvoda u suvenirnicama i duty free shopovima u svim turističkim mjestima u Hrvatskoj. Na tim smo projektima puno radili posljednjih godina i imali smo odlične rezultate. Zbog toga smo se više okrenuli industriji i izvozu - pojašnjava Stamenić Oštrić.

Otkazan festival

Prodaja na samoj lokaciji, gdje se uz trgovinu nalazi Muzej soli, značajan je kanal prodaje Solane. - Imali smo uspješne Dane otvorenih vrata Solane Nin. No, našu najposjećeniju manifestaciju, Festival soli, nismo ove godine organizirali zbog epidemioloških razloga - kaže naša sugovornica.

U ovom trenutku proizvodi Solane Nin na dvadeset su tržišta.

- Ove smo godine našu ekološku sol prodali i na tržištima SAD-a i Njemačke, gdje smo za veće kupce počeli proizvoditi robne marke. Pokušavamo se ozbiljnije probiti i u Češkoj i Mađarskoj - otkriva Stamenić Oštrić.

Ove je godine i Lush naručio manje soli

Police u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se proizvodi Solane Nin nalaze na policama svih trgovačkih lanaca: Konzum, Kaufland, Metro, Plodine, Spar, Sonik, Studenac, Tommy, Bakmaz, Bure, uključujući i trgovine Bio bio, dm i Bipa. .

Pad od 20 posto

Ukupan pad poslovnih prihoda bi trebao biti do 20 posto. Inače Solana Nin ostvari prihod od oko 10 milijuna kuna. Svi radnici, njih 24, su zadržani.

Ubrali 1800 tona soli

Ovogodišnja berba soli je, prema riječima Sanje Stamenić Oštrić, bila korektna: "Ubrali smo oko 1800 tona visoko kvalitetne soli, iako je naš maksimalni kapacitet oko 3500-4000 tona. Rujan je bio kišovit, da nije, bilo bi više soli."

Novi proizvodi

Osjetili smo pad i nekih od naših dugogodišnjih inozemnih kupaca, kao što je Lush. Nadamo se da ćemo se svi brzo vratiti u normalu", kaže Stamenić Oštrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:13