Rekordan rezultat

Span 2021. zaključio s 767,3 milijuna kuna prihoda i 24 milijuna kuna neto dobiti

Najbrže rastao u ponudi infrastrukturnih cloud i usluga kibernetičke sigurnosti, a geografski na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva

Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik uprave Spana kaže da broje 580 zaposlenika i imaju više od 1200 klijenata među kojima su McDonalds, Starbucks, Infobip, Helios, Altantic, Valamar, Croatia osiguranje, Triglav i NLB

 Goran Mehkek/Cropix

Span grupa na Zagrebačkoj burzi objavila je rekordne poslovne rezultate čime se po prvi put dovela u rang prihoda kakve su dosad objavljivali sistemski integratori poput Combisa i King ICT-a.

Jedna od najvećih IT kompanija u Hrvatskoj i prva tehnološka dionica izlistana u Zagrebu unazad dva desetljeća objavila je u 2021. rast prihoda od 26 posto na 767,3 milijuna kuna. Operativna dobit grupe porasla je 35 posto na 42,5 milijuna kuna, a neto dobit skočila je za 222 posto na 24 milijuna kuna.

Zahvaljujući IPO-u u Zagrebu Span je lani povećao gotovinu u blagajni s 13,9 na 109,8 milijuna kuna. Da nije sve postigao samo prikupljanjem kapitala vidljivo je iz rasta novčanog toka od poslovnih aktivnosti, koji je skočio za 10 milijuna kuna na 55,7 milijuna kuna.

Unatoč svemu tome, dionica Spana je, kao i ostatak dionica na burzi u Zagrebu, pod utjecajem rata u Ukrajini u ponedjeljak bila u silaznom kretanju. Pala je za 0,95 posto na 205 kuna.

Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik uprave Spana kaže da im je iza njih godina za pamćenje zbog izlaska tvrtke na Zagrebačku burzu.

- Time smo zakoračili u novu fazu poslovanja i postavili čvrste temelje za daljnje širenje i rast, a naša usmjerenost na pružanje naprednih IT usluga još jednom je prepoznata od strane Microsofta koji nam je nedavno dodijelio devetu po redu naprednu Microsoft specijalizaciju, SAP na Azure platformi, što nas izdvaja kao jednog od rijetkih Microsoft partnera u svijetu s tako velikim brojem visoko specijaliziranih kompetencija - kaže Dujmović.

Najveći dio prihoda Span ostvaruje u upravljaju softverskom imovinom i licenciranju, 71 posto, slijede s 11 posto infrastrukturne usluge, cloud i kibernetička sigurnost, zatim s 12 posto upravljanje IT servisima i tehnička podrška te sa šest posto razvoj softvera i poslovnih rješenja.

Span najbrže raste u segmentu infrastrukturnih usluga, cloud i kibernetičke sigurnosti od 32 posto. Slijedi rast u području upravljanja softverskom imovinom od 28 posto, dok su mu preostala dva segmenta rasla prosječno 16 posto.

Hrvatska IT tvrtka dosad je redovito bilježila rast prihoda veći od 20 posto. Trenutno zapošljava 580 stručnjaka i jedan je od najvećih IT izvoznika, koji 74 posto svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu. Najveći rast prihoda Span je zabilježio u Ujedinjenom Kraljevstvu, od 118 posto na 58 milijuna kuna. Slijedi tržište Slovenije s rastom od 19 posto na 21,2 milijuna kuna, Ukrajina s rastom od 14 posto na 19,9 milijuna kuna i Hrvatska s rastom od 10 posto na 18,7 milijuna kuna.

Span grupu čine tri domaća društva, Span, Bonsai.tech i Trilix te osam društava kćeri u Sloveniji, Velikoj Britaniji, SAD-u, Njemačkoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, Švicarskoj i Moldaviji.

Na globalnoj sceni ima 50 partnera i više od 1200 korisnika, među kojima su McDonald's, Starbucks, Infobip, Helios, Atlantic Grupa, Valamar Riviera, Croatia osiguranje te Triglav i NLB.

Tehnološki, Span ima status Microsoft Gold Partnera i jedina je hrvatska kompanija koja ima devet Microsoftovih naprednih specijalizacija. Span je ujedno i vodeći Microsoftov partner u Jadranskoj regiji.

Nikola Dujmović kaže da ga posebno veseli novi Spanov interni projekt usmjeren na školovanje budućih generacija menadžera Span Management Akademija. Podsjetimo, tvrtka ima aktivan ESOP program.

- Pokrenuli smo je kako bismo potaknuli dijeljenje znanja i usvajanje dodatnih vještina među našim zaposlenicima. Njima takav program pruža mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal, a Spanu da što spremnije odgovori na buduće zahtjeve tržišta - zaključuje Dujmović.

Petina prihoda u 2021. iz Ukrajine

Span grupa je dosta snažno prisutna u Ukrajini, u kojoj trenutačno traje rat. Hrvatska IT tvrtka tamo ima ured s 32 zaposlenika i u toj se zemlji u 2021. godini stvorila petina prihoda grupe, 21 posto. Span grupi je, naime, Ukrajina treće najveće i treće najbržerastuće tržište. Tamo je lani rastao 14 posto na 19,9 milijuna kuna. Dodatno, rast u Ukrajini u 2021. godini, kako se navodi u izvješću, izražen je u segmentu infrastrukturnih usluga te usluga clouda i kibernetičke sigurnosti, koje su ujedno i najbrže rastući dio poslovanja cijelog Spana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:22