Akvizicija

Span za 37,4 milijuna kuna preuzeo proizvođača softvera za anonimizaciju podataka Ekobit

Span prvom akvizicijom otkako je izlistan na Zagrebačkoj burzi širi portfelj usluga, korisničku bazu i izlazi na nova tržišta

Goran Glišić, predsjednik uprave Ekobita i Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana

 Span

Span je preuzeo tvrtku Ekobit za 37,4 milijuna kuna. Cijena bi mogla biti i veća ako se rezultati Ekobita u ovoj godini povećaju. Dvije su tvrtke, inače, Microsoftovi partneri, a Span je apsolutno najveći Microsoftov regionalni partner.

Zanimljivo je da će od transakcije profitirati i radnici Ekobita. Naime, vlasnici te tvrtke, dio cijene od 3,3 milijuna kuna, odlučili su preuzeti u dionicama Spana, i to kao bi realizirali plan dodjele dionica zaposlenicima Ekobita.

Kupnjom Ekobita, jedne od vodećih hrvatskih kompanija specijaliziranih za razvoj softvera, Span Grupa dodatno je osnažila svoju tržišnu poziciju nepunih šest mjeseci otkako je izlistana na Zagrebačkoj burzi. Sigurno je i da će Span na ovaj način anulirati dio negativnih efekata od rata u Ukrajini, koja mu je bila jedno od većih izvoznih tržišta.

Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana kaže da je razvoj softvera jedan od četiri ključna segmenta razvoja Spana.

- Pridruživanjem Ekobita upravo taj dio sada dodatno osnažujemo. U potpunosti smo komplementarni, radimo na istim tehnologijama pa udruživanje znanja i iskustva donosi korist za sve - kaže Dujmović.

Pojašnjava da je jedan od glavnih ciljeva Spanovog IPO-a bio osigurati daljnje širenje i rast poslovanja. Kroz ovu akviziciju Span će proširiti portfelj usluga, korisničku bazu i izaći na nova tržišta.

Inače, Span je krajem veljače na burzi objavio da je zabilježio rast prihoda u 2021. od 26 posto na rekordnih 767,3 milijuna kuna. Operativna dobit grupe porasla je 35 posto na 42,5 milijuna kuna, a neto dobit skočila je za 222 posto na 24 milijuna kuna.

Nova članica grupe Span, tvrtka Ekobit je specijalizirana za razvoj softverskih rješenja pa u grupu unosi ekspertizu i novo, vrijedno intelektualno vlasništvo. Ekobit je razvio dva vlastita proizvoda. To su BizDataX masking rješenje koje služi dobivanju testnih baza produkcijske kvalitete uz zaštitu osjetljivih podataka osoba poštujući GDPR regulativu i BizDataX subsetting koji omogućava stvaranje manjih testnih baza izborom relevantnog podskupa produkcijskih podataka. Oba rješenja su iznimno tražena u softverskoj industriji, jer su zbog GDPR-a ključna u fazi razvoja i testiranja softvera.

Goran Glišić, predsjednik uprave Ekobita kaže da su se odlučili na ovaj potez nakon 30 godina razvoja naprednih softverskih rješenja.

- Pridruživanje Spanu gledamo kao priliku za novu dimenziju u razvoju poslovanja, a s obzirom na naše bogato iskustvo u izradi softverskih rješenja siguran sam da će ova akvizicija zbog sinergijskog učinka koje donosi dati snažan pečat i otvoriti neke nove prilike u daljnjem poslovanju Grupe - zaključuje Glišić.

Span broji 603 stručnjaka i jedan je od najvećih hrvatskih IT izvoznika. Ima 40 partnera i više od 1200 korisnika, među kojima su McDonald's, Starbucks, Infobip, Atlantic Grupa, Valamar Riviera i Croatia osiguranje. Preuzimanjem Ekobita, koji svoje usluge primarno isporučuje zapadnoeuropskim korisnicima, Span proširuje svoje poslovanje, posebice na DACH regiju.

Unutar Span Grupe, koja uključuje tvrtke Span, Bonsai.tech i Trilix, tvrtka Ekobit nastavit će poslovati s postojećom upravom kao samostalan poslovni subjekt. Ekobit broji 70 stručnjaka u dva ureda u Zagrebu i Varaždinu, a više od 70 posto prihoda ostvaruje na zapadnoeuropskom tržištu. Neki od njegovih najvećih klijenata su švicarski Sauter, nizozemski Rods&Cones, belgijski Aucxis, ali i regionalni igrači - Erste banka, Hrvatska poštanska banka te Pošta Slovenije.

- Budući da sličan pristup dijelimo i kada je riječ o brizi za zaposlenike, vjerujem da ćemo se i u tom dijelu smisleno nadopunjavati, dijeleći potvrđeno dobre HR prakse - zaključuje Dujmović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:42