IPAK NISU REKORDERI

Splitska firma opovrgnula Finu: ‘Astronomske plaće? Ne, mi upravljamo LNG-om i naših 65 ljudi ima po 24.000 kuna‘

Članovi posade ukrcani na predmetnom terminalu obveznici su plaćanja svih davanja, objašnjavaju iz Golar Viking Managementa

Igor Mihovilović (desno), direktor tvrtke Golar Viking Management

 Bozidar Vukicevic/CROPIX

Iako prema podacima Fine ispada da je na vrhu s najvećom isplaćenom prosječnom neto plaćom od 778.670 kuna lani bila tvrtka Golar Viking Management, oni su to u srijedu demantirali, rekavši da je prosječna neto plaća njihovih zaposlenika 2021. iznosila 24.000 kuna. Riječ je o splitskoj tvrtki koja upravlja i održava LNG terminal u Omišlju.

Naš prvi FSRU brod nosi naziv LNG Croatia, a tvrtka iz Splita njime upravlja na temelju ugovora koji traje do 2031. te, kako kažu, isplaćuju plaće za prosječno 65 zaposlenika mjesečno, od kojih su dva zaposlena u uredu tvrtke, a prosječno 63 su pomorci u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu.

- Članovi posade ukrcani na predmetnom terminalu obveznici su plaćanja svih davanja - objašnjavaju iz kompanije. Iz Fine su nam u srijedu na pitanje o tome kako su, pak, oni došli do te brojke o najvećoj prosječnoj plaći u Hrvatskoj, odgovorili:

- Fina raspolaže i objavljuje podatak o visini prosječne mjesečne neto obračunate plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske, koji su poduzetnici dostavili u Registar godišnjih financijskih izvještaja. Isti se izračunava tako da se iznos iskazan na poziciji neto plaće i nadnice (u računu dobiti i gubitka) podijeli s prosječnim brojem zaposlenih prema satima rada i brojem mjeseci poslovanja. Iznos koji je kapitaliziran u vrijednosti imovine nije uključen u ovaj izračun.

U Golar Viking Managementu nadalje objašnjavaju:

- Iznos koji je naveden kao neto plaće i naknade u godišnjem financijskom izvješću za 2021. godinu od 18,688.074,00 kune odnosi se na neto plaće prosječno 65 zaposlenika, koje se isplaćuju dijelom prema Zakonu o radu (za dvoje zaposlenika) te dijelom prema Pomorskom zakoniku i Zakonu o terminalu na ukapljeni plin (za prosječno 63 pomoraca u međunarodnoj plovidbi na LNG terminalu).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:11