Pritisci na likvidnost

Standard&Poor's korigirao izglede za rejting Zagrebačkog holdinga

"Likvidnost i poslovanje Zagrebačkog holdinga mogli bi se naći pod dodatnim pritiskom"
Zagrebački holding, zgrada
 Srdjan Vrancic / Hanza Media

Agencija Standard&Poor's (S&P) potvrdila je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga 'B+', ali je korigirala izglede iz stabilnih u negativne zbog neizvjesne pravodobne podrške Grada Zagreba s obzirom na pandemiju Covid-19 i potres.

Početkom rujna prošle godine S&P je potvrdio dugoročni kreditni rejting Zagrebačkog holdinga 'B+', uz stabilne izglede. Zbog potresa i pandemije COVID-19 izmijenili su krajem ožujka izglede za kreditni rejting Grada Zagreba 'BB' iz stabilnih u negativne, upozoravajući da bi "negativnu financijsku poziciju Grada Zagreba mogli opteretiti nepovoljni uvjeti".

Sukladno sniženom rejtingu Zagreba agencija je u srijedu snizila i izglede Zagrebačkog holdinga jer, kako tumače, nije izvjesno može li Grad Zagreb "zbog kombiniranih učinaka pandemije Covid-19 i nedavnih potresa pružiti Zagrebačkom holdingu pravodobnu podršku". Kao dodatni razlog za izmjenu izgleda, agencija ističe i "potencijalne pritiske na likvidnost tvrtke u kratkoročnoj perspektivi, što bi moglo rezultirati sniženjem rejtinga".

"Likvidnost i poslovanje Zagrebačkog holdinga mogli bi se naći pod dodatnim pritiskom" zbog pandemije i potresa čije posljedice još nisu procijenjene, stoji u priopćenju agencije.

"Zaduženost kompanije već je visoka (očekuje se da je na kraju 2019. bila 10 puta veća od kapitala) i uključuje pozamašan iznos kratkoročnog duga, zbog čega je naš rejting ZH-a kada se isključi mogućnost podrške gradskih vlasti 'b-'.

"Iako Zagrebački tradicionalno ima dobre odnose s lokalnim bankama i do sada je u normalnim okolnostima uspijevao reprogramirati kratkoročni dug, održivost aranžmana za likvidnost naći će se na kušnji u aktualnom izazovnom poslovnom i financijskom okruženju", konstatiraju u agenciji.

Vidjet će se hoće li podrška Grada Zagreba amortizirati na pritiske na likvidnost Zagrebačkog holdinga, zaključuju u agenciji. S&P će za 90 dana ponovo razmotriti rejting Zagrebačkog holdinga a moguće sniženje ovisit će o eventualnom sniženju rejtinga Grada Zagreba, promjenama u gradskoj politici zbog pandemije i potresa i nastavljenih pritisaka na likvidnost.

"Jasno nam je da je poslovanje Zagrebačkog holdinga ključno za grad ali smatramo da bi se njegovo poslovanje moglo nastaviti čak i ako bude prisiljen restrukturirati dug, što bi moglo smanjiti poticaje vladi za pruži pravodobnu podršku", napominje S&P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:59