Hoće li se ispuhati balon?

Stanovi nikad skuplji, pogledajte koliko se novca traži za 33 kvadrata u Zagrebu

Što zbog državnih subvencija, što zbog rasta BDP-a, u Hrvatskoj rastu i cijene stanova
 Darko Tomas / CROPIX

Stanovi u nekim dijelovima Zagreba u prosjeku skuplji su od 2500 eura po kvadratu. Bum na tržištu zahvatio je i manje nekretnine.

Jedan od stanova iz oglasnika od 33 četvorna metra prodaje se za 98 tisuća eura. Gospođa koja ga prodaje kaže da je "možda spremna na neku korekciju" cijene, no potvrđuje da su cijene u tom dijelu grada i inače tako visoke.

Istraživanje Dnevnika.hr potvrdilo je statistiku. U godinu dana stambeni objekti poskupjeli su za više od sedam posto, novogradnja više od 10 posto. Najviše u Zagrebu, više od 11 posto, te na Jadranu, više od sedam posto.

Na rast cijene, tvrdi struka, utjecali su brojni faktori – od državnih subvencija do povoljnijih ekonomskih kretanja. No na tržištu je tijekom godine zastoj.

"Svi čekaju manje-više taj deveti mjesec i povećana je potražnja za nekretninama jer u tom periodu to mogu iskoristiti. Automatski su i veće cijene nekretnina zato što su i sami prodavatelji toga svjesni, pa računaju da ako se nešto želi kupiti, da će se to iskoristiti i ide im u prilog da podignu malo cijene", objašnjava Antonija Mikšić, iz agencije za nekretnine.

No cijene, koje su u ovom trenutku, tvrde mnogi, prenapuhane, uskoro bi se mogle i ispuhati. Poduzetnik Denis Čupić, koji je već godinama u nekretninskom biznisu, najavljuje njihov pad.

"Približavanje cijenama od 2500 do 3500 tisuće eura kakve su sad u novogradnji u Zagrebu potpuno su nerealne. Postoji jedna kalkulacija koja govori da bi pad mogao biti od 10 do 20 posto, pogotovo u nekim dijelovima Zagreba. Činjenica je da su u posljednjih godinu i pol primjerice u prostoru oko Bundeka cijene nerealno rasle u nebo jer se otvorila Međunarodna američka škola, pa su ljudi očekivali da će tamo cijene najma otići u nebo", kaže Ćupić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:38