Najuspješniji EU projekt 2020.

Staru zgradu u vrlo kompleksnom pothvatu pretvorili u moderno, energetski efikasno zdanje

Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek bila je složen pothvat zbog specifičnog izgleda građevine
 Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjska županija među vodećima je po energetskim obnovama zgrada, pa tako i obrazovnih ustanova, a jedan od tih projekata bila je energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek. Taj projekt ušao je u finale našeg izbora za najbolji županijski EU projekt, a prijavljen je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek provedena je u okviru Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Poziv je pokrenut u okviru Prioritetne osi 4. “Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”, Specifičnog cilja 4cI “Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora” Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.” financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Znatne uštede

Ukupna vrijednost projekta bila je 10,061.660,31 kunu od čega su osigurana bespovratna sredstva EU kroz Poziv Ministarstva u iznosu 6,031.539,00 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjelovalo je sa 3,183.879,63 kune i Osječko-baranjska županija sa 846.241,68 kuna. Nakon rekonstrukcije školska zgrada izgrađena 1979. godine prešla je iz energetskog razreda E u energetski razred B.

Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek bila je složen građevinski pothvat. Specifični izgled zgrade, s prostranim prizemnim dijelom i velikim brojem prostorija uz vanjsku ovojnicu zgrade značio je veliku uštedu nakon obavljenih radova. Poseban izazov predstavljali su brisoleji - betonska konstrukcija za zaštitu od sunca. Isti su također, zbog dotrajalosti, morali biti obnovljeni, a radi se o velikim betonskim konstrukcijama instaliranima visoko na pročelju zgrade.

Projektom rekonstrukcije svi fasadni zidovi obloženi su toplinskom izolacijom te je postojeća stolarija zamijenjena novom energetski učinkovitijom. Dodatna ušteda energije osigurana je kroz rekonstrukciju sustava centralnog grijanja zamjenom dotrajalih toplinskih stanica novima. Na taj se način godišnja potreba toplinske energije za grijanje smanjuje za 1,109.117,75 kWh., a emisija CO2 za 75%. Nakon rekonstrukcije školske zgrade, učenici, nastavno i ostalo osoblje škole dobilo je bolje uvjete za rad kako smanjenjem potrebne energije za grijanje tako i smanjenjem emisije stakleničkih plinova za 498,4 t.

Inače, Osječko-baranjskoj županiji je u okviru Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja odobrena energetska obnova 19 zgrada škola ukupne vrijednosti 62,107.562,04 kune od čega sredstva EU iznose 34,716.918,55, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sudjeluje sa 17,930.613,48 kuna, a sredstva koja osigurava Osječko-baranjska županija iznose 9,460.030,01 kunu.

Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjskoj županiji u okviru posljednjeg Poziva odobreno je 35 projekata (zgrade osnovnih i srednjih škola, domovi za starije i nemoćne osobe i domovi zdravlja s područja Osječko-baranjske županije). Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi 116,826.666,54 kune, od čega su osigurana EU sredstva u iznosu 67,971.073,70 kuna, Osječko-baranjska županija sudjeluje s 20,145.349,96 kuna, a kroz poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova osigurano je sufinanciranje u iznosu od 28,710.242,87 kuna. Ovi su projekti još u tijeku.

Najviše ih se provodi na području Grada Osijeka, pa bi tako ove godine, što se tiče škola, trebali završiti radovi na energetskoj obnovi zgrada Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića i Medicinske škole Osijek, I. gimnazije Osijek te Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Škole su važne

- Osječko-baranjska županija će napraviti energetsku obnovu zgrada svih škola i drugih ustanova kojima smo osnivači i tako postići velike uštede u energentima. S druge strane, većinu sredstava koja su utrošena za ovu namjenu osigurali smo iz fondova Europske unije, dok je manji dio iz proračuna Županije - kaže župan Ivan Anušić.

Uz energetsku obnovu škola, komentira i važnost ulaganja u obrazovanje kroz niz drugih programa i projekata.

Poticaj za mlade

- Osječko-baranjska županija kroz brojne programe i potpore ulaže u obrazovanje, a osobito stavljamo naglasak na stipendiranje zanimanja iz područja STEM-a, kao i stipendiranje deficitarnih zanimanja. Među 25 strukovnih škola u Hrvatskoj koje će sljedećih 5 godina djelovati kao regionalni centri kompetentnosti, nalaze se i dvije srednje škole s područja Osječko-baranjske županije. To su Elektrotehnička i prometna škola Osijek u sektoru elektrotehnike i računarstva te Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u sektoru ugostiteljstva i turizma, a projekti su vrijedni 145 milijuna kuna. Također smo energetski obnovili 54 zgrade javne namjene na području županije što je stajalo 179 milijuna kuna, među njima su i osnovne i srednje škole kojima je Županija osnivač. Svjesni smo zaloga kojeg kvalitetno obrazovanje daje za budućnost Slavonije i Baranje i cilj nam je poticati mlade ljude da se usavršavaju u svojoj struci kako bi jednog dana pridonijeli razvoju društva te ostali živjeti i raditi na području Osječko-baranjske županije - kaže župan Ivan Anušić.

Inače, o uspješnosti rada na energetskim obnovama svjedoči i nagrada “Zelena povelja” koju je Osječko-baranjska županija primila prije dvije godine kao najuspješnija regionalna samouprava u Hrvatskoj po realizaciji projekata energetske obnove i učinkovitosti.

OSOBNA KARTA PROJEKTA

● Naziv projekta:

Energetska obnova zgrade Graditeljsko-geodetske škole Osijek

● Kategorija prijave:

Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

● Lokacija:

Osijek

● Datum početka projekta:

3. 10. 2017.

● Datum završetka projekta: 1. 7. 2019.

● Ukupna vrijednost projekta: 10,061.660,31 kuna

● Iznos isplaćenih bespovratnih sredstava:

6,031.539,00 kuna

● Vlastita sredstva: 4,030.121,00 kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41