Posrnulo brodogradilište

Stečajni upravitelj krovnog društva Uljanik grupe utvrdio kako postoje razlozi za stečaj

Uljanik d.d je krovno društvo i vlasnik svikh drugih tvrtki unutar Uljanik grupe
Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika
 Goran Šebelić / CROPIX

Damir Majstorović, privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. je u izvješću koje je objavljeno web stranicama Ministarstva pravosuđa e-oglasna u glavnom Zaključku utvrdio kako ta kompanija ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka – nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. Uljanik d.d. je krovno društvo Uljanik grupe koje ugovora brodograđevne poslove za Uljanik brodogradilište i 3. Maj i sva ostala povezana društva Uljanik grupe (11 poduzeća), a stečajno ročište je sazvano za 3. svibnja. Istovremeno je Uljanik d.d. i stopostotni vlasnik ostalih tvrtki u okviru Grupe, uz izuzetak 3. maj Brodogradilišta u kojem je vlasnik 87 posto dionica.

Privremeni stečajni upravitelj u svom Zaključku nije naveo da će zatražiti odgodu ročišta o pokretanju stečaja, ali bi to, po svemu sudeći, mogao zatražiti Emil Bulić, predsjednik uprave Uljanika d.d. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se na tom ročištu postaviti sindikati, jer je dio njihovih čelnika u srijedu podržao odgodu ročišta za Uljanik brodogradilište do 13. svibnja, ali je dio bio neodlučan zbog toga što je dio radnika za otvaranje stečaja, ali i zbog sumnji u to da Vlada svojim manevrima samo odgađa stečaj za vrijeme poslije izbora za Europski parlament. Majstorović je svoje izvješće, čini se, pisao, prije jučerašnjeg ročišta za Uljanik brodogradilište, jer navodi kako bi bilo logično da se najprije održi ročište za krovno društvo, a tek potom za povezana društva.

U tom kontekstu on izravno kritizira to što je vladajuća koalicija 2017. ukinula odredbe o stečajnim pravilima prilikom bankrota koncerna, odnosno „odredbe o stečaju povezanih društava“, jer je bez takvih odredbi mnogo teže provesti stečaj u Uljanik grupi, svojevrsnom koncernu. Na ovom mjestu treba navesti kako će od 30. travnja do 2. svibnja u radnom posjetu Zagebu i Uljanik grupi biti delegacija kineskog brodogradilišta CSIS, te da bi, prema riječima Darka Horvata, ministra gospodarstva, kineska tvrtka 2. svibnja trebala donijeti odluku je li spremna preuzeti Uljanik grupu u procesu restrukturiranja (ili na to uopće nije spremna ili bi je kupila samo u stečajnom postupku). Dake, 3. svibnja je gotovo idealan tajming za održavanje ročišta Uljanika d.d., jer će se održati na dan kada bi se trebao znati stav Kineze o mogućem preuzimanju Uljanik grupe.

Ako, pak, Damir Rabar, stečajni sud Trgovačkog suda u Pazinu otvori stečaj nad Uljanikom d.d., to bi vjerojatno podrazumijevalo otvaranje stečajeva i u povezanim društvima. Nadalje, to bi, kako ističe i Majstorović, ali i drugi korporativni pravnici, pa i sindikalni čelnici, bilo najlogičnije u ovom postupku, jer bi olakšalo čitav proces, budući da bi tako ostala povezana društva u stvari bili „stečajna masa“ Uljanika d.d.

Podsjetimo, prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina, i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna, a trenutno nepodmirene obveze iznose 31,39 milijuna kuna. U izvješću stečajnog upravitelja se navodi kako preliminarni podaci bruto bilance na zadnji dan prošle godine pokazuju da je ukupna imovina Uljanika d.d. iznosila 2,5 milijardi kuna, a ukupne obveze 4,03 milijarde kuna, odnosno da je imovina za 1,5 milijardi kuna manja od obveza. Jednako tako Majstorović smatra kako je raspoloživa imovina većinom neposredno unovčiva i dovoljna za pokriće troškova stečajnog postupka. Prema podacima iz izvješća, Uljanik d.d. je na dan 13. ožujka imao 30 zaposlenih, od čega 20 na puno i 10 na nepuno radno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:16