Velike kompanije

'Što nas država porezno više rastereti, više ćemo ulagati u svoje radnike'

Koliko i kako su poslodavci iskoristili izmjene poreznog sustava
DM u Avenue Mallu
 Drago Sopta / Hanza Media

Nakon lavine vijesti o rastu plaća u javnom sektoru te usporedo sa štrajkom prosvjetara, postavili smo nekoliko pitanja o plaćama u četiri poznate i uspješne privatne kompanije na domaćem tržištu. Redom se hvale dobrim brojkama.

Ana Fostač-Krilčić, voditeljica Ljudskih resursa u DM-u: Plaće su nam rasle za gotovo 10 posto

“Od dolaska na hrvatsko tržište DM kontinuirano ima dobre poslovne rezultate koje prati i kontinuiran rast plaća, pa je tako i ove godine plaća naših djelatnika. Trenutno je prosječna neto plaća u našim prodavaonicama 10.200 kuna, a lani je iznosila 9300 kuna, što znači da su ove godine plaće djelatnika u prosjeku rasle za gotovo 10 posto. Iako je rast plaća u DM-u uobičajen, ove je godine nešto veći i zbog poreznih izmjena koje je Vlada uvela prošle godine. Naime, poreznim izmjenama omogućena je dodatna neoporeziva isplata, a tu smo mjeru vrlo rado primijenili.” Dodaje kako, osim materijalnih ulaganja u djelatnike, poput naknade za svako rođeno ili posvojeno dijete koja u DM-u iznosi 10.000 kuna, veliku pozornost pridaju i njihovu profesionalnom i osobnom razvoju te nude brojne edukacije.

Mojca Domiter, izvršna direktorica u Atlantic Grupi: Svi su dobili posebnu nagradu

“Atlantic Grupa ima ima veći prosjek plaća u našoj industriji. Posljednje tri godine, ukupan trošak plaća rastao je za 19 posto, pri čemu je utjecaj tijekom godina različit. Navedeni rast je rezultat sustavnog praćenja kretanja na tržištu rada. U prošloj godini, na temelju poreznih promjena u smislu podizanja iznosa neoporezivih davanja, iskorištena je mogućnost nagrađivanja do maksimalno predviđenih 7500 kuna te su svi Atlanticovi zaposlenici u Hrvatskoj krajem godine dobili posebnu nagradu. Osim toga, iskoristili smo porezni ‘incentive’ za ESOP program, odnosno šire nagrađivanje zaposlenika dionicama kompanije, u koji je lani uključeno ukupno 220 zaposlenika na ključnim pozicijama. Početkom 2020. godine svi zaposlenici imat će topli obrok. Gledano prema ukupnom opterećenju plaća, ono je u Hrvatskoj, u odnosu na zemlje u okruženju, znatno veće, pa nas zaposlenik u Hrvatskoj košta gotovo 15 posto više nego u Srbiji.”

Valamar Riviera: Lani je trošak plaća povećan 12 posto

“Na razini prošle godine, plaće u Valamaru bile su 7,4 posto više od hrvatskog prosjeka i 31,5 posto više od prosjeka sektora. Zahtjevni uvjeti na tržištu rada ukazuju na to koliko je važna strateška odrednica osiguravanja kompetitivnih plaća, kao i ostalih materijalnih i nematerijalnih uvjeta rada. U prošloj godini Valamar je povećao ukupan trošak plaća za 12 posto. Kao prva kompanija u Hrvatskoj, donijeli smo program nagrađivanja Valamar jamstvo, koje garantira minimalni neto primitak od 5000 do 7500 kuna svim zaposlenicima koji odrade puni mjesečni fond sati. Ove godine smo uveli i isplatu 13. plaće u iznosu od 5000 kuna neto svim stalnim zaposlenicima i onima koji će tijekom 2019. raditi najmanje deset mjeseci, uz što isplaćujemo i božićnicu u neto iznosu od 2000 kuna. Sezonskim zaposlenicima koji odrade sezonu do kraja darujemo 1200 do 2000 kuna neto za sezonu.”

Korporativne komunikacije Podravke: Radnicima plaća veća za 773 kune

“Koristeći nove porezne mjere, Podravka je u posljednjih godinu dana značajno povećala primanja radnika. Mjesečna se plaća tako u Grupi Podravka za radnike povećala za 773 kune ili 12,3 posto. Također, u skladu s poslovnim ostvarenjima, značajno su poboljšana materijalna prava radnika. Uprava je donijela odluku o isplati dodatne nagrade od 1000 kuna neto radnicima Podravke i Belupa za ostvarene rezultate od 1. siječnja do 31. kolovoza 2019. godine. Ovo je, od prosinca 2018. godine, treća nagrada zaposlenicima za njihov doprinos izvrsnim poslovnim rezultatima. Za ove dodatne nagrade kompanija je izdvojila gotovo 15 milijuna kuna. Uz nagrade, prema kolektivnom ugovoru od početka ove godine primjenjuju se i druge mjere poput povećanja osnovica plaće i fiksnog dodatka, uplate štednje u treći mirovinski stup, povećanja jubilarne nagrade i uskrsnice. Nastavit će se ulagati u povećanje primanja radnika što više država uloži u smanjenje poreznog opterećenja i u skladu s poslovnim ostvarenjima.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:34