PRIMJERI IZ EU-a

Što rade drugi: Evo naprimjer, Češka uvodi porez na esktra dobit od 60 posto za energetski sektor i velike banke

Prag

 Michal Cizek/Afp

Dok se u Hrvatskoj priprema uvođenje poreza na ekstra dobit na velike kompanije s prihodom iznad 300 milijuna kuna, u Češkoj je parlament ovih dana odobrio takav privremeni porez samo na tvrtke u sektoru energetike te velike banke, pa se sada čeka još samo potpis predsjednika države kako bi zakon stupio na snagu.

Češka vlada je odlučila uvesti ekstra porez na tri godine na dobit koja prelazi 20 posto četverogodišnjeg prosjeka, a primjenjivat će se od 2023. godine. Za razliku od hrvatske vlade, koja ga planira uvesti na dobit u 2022. godini, ekstra dobit u dva sektora oporezovat će sa čak 60 posto, dok Hrvatska predviđa 33 posto i obuhvaća sve sektore. Standardni porez na dobit u Češkoj je 19 posto.

Tim bi se prihodom od oko 3,4 milijarde dolara (1,2 posto BDP-a) u 2023. godini financirale potpore za kućanstva i tvrtke koje su ugrožene zbog visokih cijena električne energije, navodi Reuters.

U sektoru energetike taj se porez od 60 posto odnosi na državnog proizvođača distributera električne energije CEZ kao i trgovce energijom, kompanije koje vade ugljen, prerađuju naftu, veletrgovce gorivima te, mimo sektora energetike, velike banke, a izazvao je ljutite reakcije kompanija u tim sektorima. Kako pak prenosi Reuters, jedna velika energetska kompanija je najavila da će svoje trgovinske aktivnosti preseliti u inozemstvo. Prerađivač nafte ORLEN Unipetrol je upozorio da će takav porez utjecati na investicije.

Kao i Hrvatska, Češka time izlazi iz opsega oporezivanja ekstra dobiti koju je u svojoj uredbi veznoj za energetsku krizu iz listopada ove godine izglasalo Vijeće EU-a jer uključuje i proizvođače struje te banke, dok se uredba odnosi samo na one kompanije koji se bave fosilnim gorivima te su zbog snažnog skoka cijena imale i skok prihoda te dobiti. U češki zakon je uključen i amandman kojim se vladi omogućava da ograniči cijene energije za velike kompanije.

Poreze na ekstra profit najavljuju ili pripremaju i druge članice EU-a, ali se praksa u svakoj od njih razlikuje, a najšire je takvim porezom zahvatila gospodarstvo Mađarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:50