VELIKI REZULTATI

Stoti rođendan: Jubilarna godina za KONČAR je bila najuspješnija u povijesti

Udio izvoza u prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 60 posto, od čega je dvije trećine izvoza ostvareno u zemlje EU

Hidroelektrana Brežice

 Tomi Naglič/

Protekla godina u kojoj je Končar obilježio stoti rođendan završila je kao najuspješnija u povijesti. Zaključena je s dvoznamenkastim rastom svih ključnih poslovnih pokazatelja.

Operativna dobit iznosila je 194 milijuna kuna, što je dvostruko više od one u 2020. godini. EBITDA iznosi 291,3 milijuna kuna i za 108,5 milijuna kuna je veća od ostvarenog u prethodnoj godini. EBITDA marža iznosi 8,4 posto. Trend dobrih rezultata nastavio se i u prvom kvartalu 2022. godine. U razdoblju siječanj - ožujak 2022. godine ostvareni su prihodi od prodaje u iznosu od 884,1 milijun kuna, što je 192,6 milijuna kuna ili 27,9 posto više od ostvarenog u istom razdoblju 2021. godine. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga na inozemnim tržištima ostvareni su u iznosu od 528,1 milijun kuna i veći su za 14,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Udio izvoza u prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 60 posto, od čega je dvije trećine izvoza ostvareno u zemljama Europske unije. Na svim ostalim tržištima zabilježen je isto rast prihoda od izvoza. Stanje ugovorenih obveza, backlog, dodatno je poraslo za 48,5 posto i na kraju prvog tromjesečja iznosi 5,5 milijardi kuna. "Prioriteti Grupe Končar u nadolazećem razdoblju ostali su isti - daljnji rast prihoda i profitabilnosti, usmjerenost na izvozna tržišta te nastavak investicijskog i razvojnog ciklusa, s posebnim naglaskom na održivi razvoj", naglašavaju iz Končara.

image

Tramvaj u Latviji

Zelena rješenja

Tvrtka je u svijetu poznata kao proizvođač transformatora koje većim dijelom izvozi. Končar u tom programu teži zelenim rješenjima, kao što su korištenje biorazgradivih tekućina koje ne zagađuju okoliš i na razvoj transformatora sa smanjenom bukom, gubicima i ugljičnim otiskom. Trafostanice, kao ključna postrojenja u elektroenergetskim mrežama, sustavi su na kojima Končar ima važne referencije u svijetu, a kroz napredne hibridne i mikromreže u energetici dio su integralne zelene tranzicije.

Končar je još 2012. godine prvi razvio i izgradio hrvatsku vjetroelektranu Pometeno brdo s ukupnom instaliranom snagom od 20 megavata, a za telekomunikacijskog operatora razvio je i isporučio tada jedinstveno svjetsko rješenje - autonomni hibridni sustav napajanja koji ima različite mogućnosti generiranja električne energije iz obnovljivih izvora poput vjetra, sunca i vodika.

Končar je 2020. izgradio i u rad pustio tada najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj, na otoku Visu, koja u prosjeku zadovoljava polovinu potreba za električnom energijom otoka.

Samoodrživost

Tijekom ove godine na istoj će lokaciji ugraditi sustav baterijskog spremnika električne energije snage 1 MW, s mogućnošću pohrane 1,44 MWh električne energije, razvijen i proizveden u Končaru, čime će otok Vis biti korak bliže samoodrživosti. Početkom godine ugovorena je i izgradnja još triju sunčanih elektrana za dva naručitelja. U tijeku je i izgradnja novih triju integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima Končarevih tvornica.

Trenutačno Končar radi i na razvoju tračničkih električnih vozila na baterijski i hibridni pogon te na rješenjima s primjenom vodika za proizvodnju električne energije.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:05