ŠTO DALJE

Sud odbio žalbu, Brodosplit na korak do stečaja: ‘Nismo u stečaju! Sagradili smo 4 broda vrijednosti od 300 milijuna eura‘

‘Radimo na refinanciranju i normalizaciji‘, tvrdi Tomsilav Debeljak

Tomislav Debeljak, vlasnik splitskog brodogradilista Brodosplit

 Duje Klaric/Cropix

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Brodosplita na odluku splitskog Trgovačkog suda o pokretanju novog predstečajnog postupka. Procedura je sada takva da sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić treba najprije zaprimiti rješenje, a potom sazvati ročište na kojem treba donijeti odluku o pokretanju stečajnog postupka. Trgovački sud može i prekinuti postupak ako utvrdi da je Brodosplit osposobljen za plaćanje i da može ispuniti obveze prema vjerovnicima.

Već neko vrijeme spominje se da je refinanciranje Brodosplita gotovo dovršeno, a račun bi se deblokirao novcem iz američkog fonda s kojim je Uprava tvrtke dogovorila uvjete i navodno potpisala ugovor.

- Brodosplit nije u stečaju. Radimo na normalizaciji situacije s jasnim planom što bržeg nastavka realizacije projekata u tijeku. Nakon uspješno provedenog restrukturiranja i ulaska u nišu modernih brodova visoke dodane vrijednosti, kao što je serija polarnih kruzera, dokazali smo da možemo profitabilno realizirati i najzahtjevnije projekte. Stoga nam gašenje brodogradnje u Splitu nije opcija - tvrdi Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

U splitskom brodogradilištu ističu da su sagrađena četiri broda za krstarenje polarnim područjima. njihova je ukupna vrijednost veća od 300 milijuna eura.

- Nakon više sile zbog uvedenih sankcija i nemogućnosti daljnjeg financiranja, radimo na refinanciranju i normalizaciji te nam je plan za ovu godinu krenuti gdje smo stali kad su počele sankcije i kad su financiranja gradnji preko noći ukinuta - istaknuli su iz Brodosplita te dodali da će se sljedećih godina Brodosplit pozicionirati kao graditelj vojnih brodova, jahti i luksuznih putničkih brodova do 100.000 GT-a, pri čemu će naglasak biti na putničkim brodovima.

image

Inovativna plutača

Brodosplit/Brodosplit
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:06