Najuspješniji EU projekt 2020.

'Svemirska' oprema za čak 40 ordinacija

Bjelovarska ordinacija
 Župan.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija trenutno ima ugovorenih europskih projekata u vrijednosti 700 milijuna kuna. Jedan od projekata koji je uspješno završen je projekt “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije” vrijedan 13,5 milijuna kuna.

Županija ga je kandidirala za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

U sklopu projekta uloženo je 8,5 milijuna kuna europskih sredstava, 1,2 milijuna kuna pokriveno je iz Fonda za sufinanciranje EU projekata, a 3,8 milijuna kuna osigurala je Bjelovarsko-bilogorska županija.

Projekt “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije”, čiji je nositelj bila Bjelovarsko-bilogorska županija, podrazumijevao je obnovu četiri zgrade velikih Domova zdravlja u Županiji i to u Čazmi, Daruvaru, Grubišnom Polju i Garešnici.

Kadar i oprema

Radovi su obuhvaćali omogućavanje pristupa invalidima (pristupne rampe na ulazima, ugradnja automatskih kliznih vrata na ulazima, sanitarnih čvorova za invalide, taktilne površine), izmjenu unutarnjih vrata, izmjenu i niveliranje postojećih dotrajalih podova, sanaciju stubišta, uređenje sanitarnih čvorova, ugradnju led rasvjete, info sustave za pacijente namijenjene svima, a prvenstveno slabo pokretnim, slijepim i gluhim osobama te druge potrebne radove.

Osim toga, uz građevinsku obnovu zgrada Doma zdravlja, putem projekta “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije” opremljene su i ambulante medicinsko-tehničkom opremom, što je od velikog značaja za podizanje standarda liječenja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Bjelovarsko-bilogorske županije.

Projektom je obuhvaćeno 40 ordinacija Doma zdravlja BBŽ i radiološka dijagnostika Doma zdravlja BBŽ Ispostave u Daruvaru te 33 koncesionara. Vrijednost nove opreme iznosi 6 milijuna kuna, od čega su europska sredstva i sredstva Fonda za sufinanciranje europskih projekata 5,8 milijuna kuna dok je Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala 180 tisuća kuna.

Riječ je o 64 različite vrste odnosno 532 komada dijagnostičko terapijske i ostale medicinsko-tehničke opreme među kojima treba istaknuti digitalni RTG uređaj vrijedan 1,5 milijuna kuna u daruvarskom Domu zdravlja kao i ginekološke ultrazvuke koje su dobili ostali Domovi zdravlja obuhvaćeni ovim projektom.

“Oprema, ne samo da je dobra, nego je, u odnosu na dosadašnju, svemirska. Ono na čemu ja radim su najnoviji uređaji najnaprednije generacije. Na njima će se sigurno moći raditi idućih deset godina. No, kad se sastavi dobar kadar i dobra oprema, jedino to unaprjeđuje zdravstvenu zaštitu, a ona je divovski korak napravila zahvaljujući ovom programu. U ime liječnika i zdravstvenih djelatnika koji će raditi na ovoj opremi zahvaljujem županu i svima koji su sudjelovali na projektu”, rekao je liječnik Bruno Zadro.

Provedbom projekta “Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije” Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je jednak standard u liječenju za građane Županije, kako u ruralnim tako i u urbanim sredinama, i uz velike projekte u zdravstvu, poput gradnje nove zgrade Opće bolnice Bjelovar, ne treba zanemariti potrebe u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gdje pacijenti zapravo ostvaruju prvi kontakt s liječnikom.

Više usluga

Upravo ovaj projekt to i omogućuje jer se građanima povećava obim pružanja zdravstvenih usluga kod njihovih liječnika obiteljske medicine budući da im nova oprema pruža mogućnost obavljanja određenih pretraga koje su do sada morali obavljati u bolnicama.

Edukacija

S druge pak strane, liječnicima u ambulantama omogućava se rad na suvremenoj medicinskoj opremi i svim zainteresiranim liječnicima pruža se mogućnost edukacija kako bi bili osposobljeni za rad na novoj opremi.

“Projekt ‘Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije’ pokazuje da je naša Županija bila vizionar da treba opremiti primarnu zdravstvenu zaštitu koja je stup i osnova zdravstvene zaštite bez kojeg ne može opstati zdravstveni sustav. 2016. godine prvo smo krenuli u obnavljanje ordinacije u Velikom Grđevcu, nakon što je obnovljeno 40 vanjskih ordinacija, krenuli smo dalje, u suradnji sa Županijom. Uređeni su objekti Domova zdravlja u Garešnici, Čazmi, Daruvaru i Grubišnom Polju, lijepi su i funkcionalni. Nabavljena je i oprema, a fascinira me njena kvaliteta i funkcionalnost. Završen je tako veliki i vrijedan projekt. Treba zahvaliti našoj Županiji kao nositelju i motoru tog projekta”, naglasila je ravnateljica Doma zdravlja BBŽ-a Ljubica Čaić.

Osobna karta projekta

● Naziv projekta: Za zdravlje Bjelovarsko-bilogorske županije

● Kategorija prijave: Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici

● Lokacija: Bjelovarsko-bilogorska županija

● Datum početka projekta: 14. 12. 2016.

● Datum završetka projekta: 14. 2. 2020.

● Ukupna vrijednost projekta: 13,5 milijuna kuna

● Iznos isplaćenih bespovratnih sredstava: 8,5 milijuna kuna

● Vlastita sredstva: 3,8 milijuna kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:26