Top 25 zemalja

Švicarska na prvom mjestu u privlačenju talenata, slijede Singapur i SAD

Kina i Rusija privlače više talenata nego ikad, pa trenutno zauzimaju 40., odnosno 52. mjesto na ljestvici koja je ovih dana objavljena

Bern, Švicarska (ilustracija)

 Slawek Staszczuk/Alamy/Alamy/Profimedia/Slawek Staszczuk/alamy/alamy/profimedia

Na ljestvici 25 najboljih zemalja u privlačenju talenata ove se godine našlo čak 17 europskih država. Na prvom je mjestu Švicarska, koja je na toj poziciji već godinama zbog velikih plaća te stabilne političke i socioekonomske pozadine.

Ta je zemlja ujedno na prvom mjestu po održivosti zbog visoke razine socijalne zaštite i kvalitete okoliša.

Prema Globalnom indeksu konkurentnosti talenata (GTCI), odmah iza Švicarske smjestili su se Singapur i SAD, a europske zemlje u "top deset" su i Danska, Nizozemska, Finska, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Analiza podataka

Singapur je visoko rangiran zbog formalnog obrazovanja, dobre zapošljivosti i inovativnog gospodarstva, a SAD je na trećem mjestu zbog vrhunskih sveučilišta, cjeloživotnog obrazovanja i visoke produktivnosti rada.

Kina i Rusija privlače više talenata nego ikad, pa trenutno zauzimaju 40., odnosno 52. mjesto na ljestvici. Najveći napredak u privlačenju talenata u posljednjih deset godina bilježe Albanija (na ljestvici je napredovala za 16 mjesta), Indonezija (popela se za 14 mjesta) i Azerbajdžan (rezultat bolji za 13 mjesta), piše Euronews.

Indeks konkurentnosti talenata svake godine objavljuje francuska neprofitna poslijediplomska poslovna škola INSEAD, u suradnji s konzultantskom tvrtkom Descartes Institute for the Future sa sjedištem u Ženevi i Institutom za ljudski kapital, a analiziraju podatke iz 134 zemlje svijeta.

Brze promjene

- Iako je u proteklih deset godina došlo do minimalnog pomaka na ljestvici, došlo je do brzih promjena u upravljanju talentima u različitim industrijama. To je osobito slučaj unutar tvrtki koje odgovaraju na tehnološke transformacije, pandemiju, kao i na želju za održivošću - komentirala je glavna izvršna direktorica Instituta za ljudski kapital Doris Sohmen-Pao.

Mlađe generacije očekuju višu kvalitetu života, što će u kombinaciji s novim ekonomskim modelima i napretkom tehnologije potaknuti pozitivne promjene. Na najvećoj cijeni bit će kvaliteta života i održivost.

I zaposlenici će se morati prilagoditi svijetu koji se stalno mijenja, pa će prekvalifikacija biti važnija nego ikad.

- Natjecanje talenata bit će jedan od stupova sljedećeg doba globalizacije. Naša kolektivna sposobnost da planet učinimo održivijim uvelike će ovisiti o našoj sposobnosti da rastemo - tvrdi koautor izvješća Bruno Lanvin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:22