IZNENADNA INVESTICIJA

Švicarski holding želi kupiti 51 posto dionica Luke Rijeka: Imaju jedan uvjet

Dionice bi, prema objavljenome, trebale biti prodane u dvije faze
 Damir Škomrlj/Cropix

Na Zagrebačkoj burzi objavljena je obavijest švicarskog holdinga Zentralschweizerische Investment Holding AG o namjeri objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Luke Rijeka. Prema objavi sa zagrebačke burze, temeljni kapital Luke Rijeka je 71,5 milijuna eura te je podijeljen na 13.480.475 dionica nominalno vrijednih 40 kuna, odnosno 5,31 euro.

Temeljni kapital švicarskog holdinga, registriranog početkom studenoga 2022. s ciljem stjecanja drugih kompanija, iznosi 100 tisuća švicarskih franaka, dakle višestruko manje nego što je vrijednost riječke Luke.

Zanimljivo je i da Zentralschweizerische Investment Holding uvjetuje preuzimanje Luke Rijeka kupnjom 51 posto dionica s pravom glasa. Za ostvarivanje takvog cilja Švicarci bi, dakle, pored 27 posto dionica u vlasništvu poljskog OT Logistics i Rubicona, trebali otkupiti i dio dionica kojima su vlasnici država i fondovi.

- Prvi put čujem za tu tvrtku, a ponudu sam vidio na Zagrebačkoj burzi. Ne mogu tu ništa komentirati. Svatko ima pravo ponuditi otkup dionica, a na dioničarima je da odluče hoće li ih prodati ili ne - rekao nam je predsjednik uprave Luke Rijeka Duško Grabovac, u čijem je mandatu krenuo oporavak te su lani zabilježeni prihodi od 291,2 milijuna kuna, dakle 74 posto više u odnosu na 2021., dok su rashodi iznosili 234,4 milijuna kuna.

U obavijesti koja je dostavljena HANFA-i, ponuditelj se "obvezuje objaviti ponudu za preuzimanje redovnih dionica s pravom glasa ciljnog društva upućenu svim dioničarima ciljnog društva po cijeni obračunatoj sukladno čl. 16. Zakona, sve po odobrenju zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje od strane Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga".

Ponuda švicarskog holdinga objavljena je nedugo nakon što je Varšavska burza (GPW) objavila da su OT Logistics i češka tvrtka Port Acquisitions postigli 4. veljače preliminarni dogovor o prodaji svih 3,421,224 dionica Luke Rijeka češkoj tvrtki, što predstavlja 25,38 posto vlasničkog udjela. Tvrtka Port Acquisitions registrirana je u Pragu, a iza nje stoji Jaroslav Strnad, češki poduzetnik čija je grupacija lani postala većinski vlasnik Đure Đakovića.

Ta bi transakcija, prema izvještaju s Varšavske burze, uključila kupnju 1,060,300 dionica koje drži OTL te 2,360,924 dionica koje drži Rubicon Partners Ventures Alternatywna Spółka Inwestyccyjna sp. z o.o., prema cijeni od 7,70 eura po dionici.

Dionice bi, prema objavljenome, trebale biti prodane u dvije faze, prvo udio OTL-a, a potom Rubiconov, a prelimiradni dogovor ostavlja mogućnost povlačenja prodavača iz transakcije, što znači da još uvijek postoji mogućnostr da do kupoprodaje ne dođe.

Tvrtka OT Logistics je, inače, odgovorna za višegodišnju stagnaciju Luke Rijeka koja je prekinuta 2019. godine. Bivši predsjednik uprave Luke Jędrzej M. Mierzewski je zbog nezakonitosti u upravljanju pravomoćno osuđen na devet mjeseci uvjetno te je morao odstupiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:36