Intervju s ministrom

'Svim TZ-ovima će rasti prihod, male zajednice ne namjeravamo ukidati'

U izradi ovih zakonskih prijedloga sudjelovali su predstavnici svih razina turističkih zajednica
Ministar turizma Gari Cappelli
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Na sjednici Hrvatskog sabora zeleno svjetlo dobio set turističkih zakona: dugoočekivani Zakon o turističkim zajednicama, Zakon o boravišnoj pristojbi te Zakon o članarinama.

Ministar turizma Gari Cappelli, koji je bio u javnosti često i napadan zbog seta ovih zakona, koje su kroz proceduru htjeli provući i njegovi prethodnici, kaže da bi oni trebali dati novi zamah turizmu te podebljati proračune svih turističkih zajednica.

O novom Zakonu o turističkim zajednicama raspravlja se već godinama, ali on nije bio donesen zbog velikog otpora sustava. Je li se sada sustav konačno usuglasio o najnovijim izmjenama? Koje su dopune i prijedlozi usvojeni?

- Ovu smo reformu cjelokupnog sustava TZ-a trebali pokrenuti ranije. Sustav je vapio za iskorakom, ustrojavanje sustava turističkih zajednica po načelu DMO-a je nužnost ako želimo podizati kvalitetu usluga i proizvoda. U izradi ovih zakonskih prijedloga sudjelovali su predstavnici svih razina turističkih zajednica. Osim toga, u razgovoru s europskim kolegama dobio sam punu potporu, a čak je i predsjednik Svjetske turističke organizacije Zurab Pololikashvili najavio kako će naše rješenje pokazivati kao primjer drugima. Možemo biti ponosni što je naša inicijativa za posebnu financijsku liniju unutar europskog proračuna na dobrom putu, a sjetimo se da trenutačno ne postoje sredstva EU za direktno financiranje projekata u turizmu. Zato su važni i ovi europski izbori, da imamo predstavnike koji će se u Parlamentu zalagati za ovakve inicijative.

Mali TZ-i koji nisu financijski neovisni strahuju da će ih “zakon” ukinuti. Je li taj strah opravdan?

- Niti jedan TZ nije financijski neovisan, svi oni ovise o prihodima od boravišne pristojbe, članarine, JLS-a, te o dodatnim sredstvima koje dobivaju po javnim pozivima i natječajima. Ovi zakoni otvaraju brojne mogućnosti, a posebno se to odnosi na mogućnosti dodatnog financiranja. Ukidanje nije intencija, ali uvodimo red kod onih koji su 70%, 80% ili čak 90% sredstava trošili na uredsko poslovanje i plaće zaposlenika. To jednostavno nije smisao ni svrha turističkih zajednica. Njihov je glavni zadatak kreiranje turističke ponude, planiranje i razvoj turizma, očuvanje turističkog prostora, ovisno o kojoj razini govorimo. Uz sve to, nismo ukidali mjesne turističke zajednice, nego smo svima onima koje su formirane u trenutku donošenje novog zakona osigurali njihov status.

Hoće li novi zakoni omogućiti bolju kontrolu i raspoređivanje novca unutar TZ-a i hoće li regionalni TZ-i moći kontrolirati rad i trošenje novca lokalnih TZ-a? I na koji način?

- Novim se Zakonom o turističkoj pristojbi uvodi decentralizacija prihoda od boravišne/turističke pristojbe. Smanjujemo prihode HTZ-a te ih raspoređujemo regionalnim, odnosno županijskim turističkim zajednicama. Sredstva se raspodjeljuju po modelu - 65% lokalnim turističkim zajednicama, 15% županijskim turističkim zajednicama i 20% HTZ-u. Trošenje sredstava je strogo kontrolirano, to će osiguravati nadzor od strane Skupštine i neovisnih revizora, sva sredstva moraju biti namjenski utrošena. Lokalna turistička zajednica dužna je voditi računa o tome da zadaće koje provodi budu usklađene sa strateškim marketinškim smjernicama i uputama regionalne turističke zajednice. Ono što je posebno značajno, nacionalna turistička organizacija sva svoja sredstva i resurse usmjerit će u promotivne aktivnosti naše zemlje kako bismo zadržali konkurentsku poziciju.

Koliko bi novi Zakon o članarinama i pristojbama mogao utjecati na aktualne proračune unutar sustava?

- Utjecaj novih zakona na proračune lokalnih i regionalnih turističkih zajednica bit će značajan. U financijskom smislu, najveći dobitnici novog prijedloga zakona su županijske turističke zajednice. Uz već spomenutu novu raspodjelu, kojom županijske turističke zajednice dobivaju 5% više prihoda iz boravišne i članarine, odnosno oko 35 milijuna kuna na temelju prihoda iz 2018., uvodimo tzv. Fond za izravnanje, Fond za udruženje težak 12 milijuna kuna te Fond za turistički manje razvijena područja, koji će sada biti puno izdašniji s 38 milijuna kuna. Taj se iznos sukladno zakonu u potpunosti mora raspodijeliti. Fond za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, ili kako ga mi zovemo Fond za izravnanje, u naravi će za TZ Brodsko-posavske županije, čiji su izvorni prihodi bili oko 200 tisuća kuna, prihode podignuti na 500 tisuća kuna. Isto tako, TZ Požeško-slavonske županije imao je izvorne prihode oko 110 tisuća kuna, koji će sada biti podignuti na 500 tisuća kuna.

Na koji će se način nadoknaditi sredstva koja će se smanjenjem članarine odraziti na proračune nekih TZ-a?

- U novom prijedlogu Zakona o članarinama u turističkim zajednicama brisali smo dio obveznika plaćanja članarine kao što su IT sektor, frizerski saloni, saloni za uljepšavanje, računovodstvene i knjigovodstvene djelatnosti, a za dio obveznika smo smanjili obuhvat. Također, smanjen je broj stopa za obračun članarine sa 28 na 5 stopa, što predstavlja značajno administrativno rasterećenje. Ipak osigurali smo financijsku stabilnost sustava turističkih zajednica, posebno onih na kontinentu, koje većinu prihoda crpe upravo iz članarine, na način da smo za neke djelatnosti koje imaju izravne financijske koristi od turizma uveli obvezu plaćanja članarine. Pa tako obveznici plaćanja članarine postaju i banke, i to u dijelu prihoda od provizija i naknada. To je segment njihova poslovanja koji se znatno povećava u vrijeme turističke sezone. Sukladno tome, gotovo svim TZ-ovima u državi će rasti prihod po osnovi turističke članarine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:45