Korporativno upravljanje

Tedeschi: ‘Kriminalci koji tvrde da su poduzetnici uvreda su za poduzetnike‘

Smisao korporativnog upravljanja je u tome da vlasnik pokaže odgovornost u upravljanju kompanijom, dodao je

Emil Tedeschi.
 

Činjenica je da u poduzetništvu ima i netransparentnosti, neetike i kriminala, jer ništa nije lišeno i one loše strane, tako da to što se poduzetnikom smatra neki kriminalac, uvreda je svakom poduzetniku. Izjavio je to u četvrtak u HUP-u na panelu o korporativnom upravljanju Emil Tedeschi, osnivač i većinski vlasnik Atlantic grupe te predsjednik žirija za nagradu EY Poduzetnik godine.

- Korporativno upravljanje jako je važno, jer povećava transparentnost i etičnost poslovanja i zato sam ponosan što sami poduzetnici kroz EY nagradu se bore za bolje poduzetništvo - kaže Tedeschi, koji dodaje da će ove godine tu nagradu dodjeliti po deveti put.

Dodaje da je smisao korporativnog upravljanja u tome da vlasnik pokaže odgovornost u upravljanju kompanijom. To znači da se nosi meritokracijom, razdvaja vlasništvo od upravljanja i donese set pravila koji unosi legalan i etički pristup odnosima u kompaniji. Navodi da to ne znači da sve kompanije moraju, uz upravu, imati i Nadzorni odbor, jer to do određene veličine ne traži ni zakon.

- Ali traži da vlasnik kompanije prepoznaje da novac kompanije nije njegov osobni novac - ilustrira Tedeschi.

Vjekoslav Majetić, osnivač, vlasnik i predsjednik NO-a Dok-Inga te laureat nagrade za EY Poduzetnika godine, kaže da je korporativno upravljanje test za svakog vlasnika, posebno kad mala tvrtka prerasta u veliku. On je, pojašnjava, taj test položio kad je Dok-Ing dobio veliki posao za Američku vojsku.

- Tražili su da Dok-Ing zadovolji standarde upravljanja koje mi, koji smo tada radili na obrtničkom nivou, nismo imali, i shvatio sam da moram zaposliti profesionalni menadžment koji ima ta znanja - kaže Majetić.

Ističe da nije bilo lako, promijenio je četiri direktora, ali je tvrtka počela snažno rasti i profilirala se u svjetskog lidera u svojoj branši.

- Upravljanje takvim sustavom je kompleksno i nije samo za jednog čovjeka - kaže Majetić.

Anita Cvetić Oreščanin, suvlasnica i članica uprave Poslovne inteligencije kaže da su nedavno, na jednoj sjednici uprave, shvatili da raspravljaju i o pitanjima koja su za skupštinu.

- Kao rezultat, odvojili smo te stvari, izdvojili iz tvrtke jedan startup te krenuli u proces transformacije upravljanja kompanijom i poticanje menadžmenta. Šalimo se da ‘kad narastemo imat ćemo NO‘ - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 10:15