STVARANJE ZELENOG PLANA EU

Tehnološka inovacija kompanije Tehnix za bioreaktorsku proizvodnju EKO komposta kao primjer najbolje prakse

MO-BO-TO tehnologija razvijena u kompaniji Tehnix ima najveći stupanj reciklaže otpada. U sortirnici dobivamo 8 vrsta čistih sirovina. U kompostani dobivamo kompost I. klase. RDF go­rivo je kvalitetan energent kapaciteta 4 MW/toni. To je održivost Planete

Komunalac kc

Izum se odnosi na bitno usavršeni tehnološki postupak kojim se postiže skraćenje proizvodnje komposta sa 6 na 2 mjeseca, a povećava se kvaliteta dobivenog eko komposta koji, obogaćen fosfatom obogaćuje plodnost zemlje i omogućuje proizvodnju zdrave hrane.

Tehnološki postupak je unaprijeđen tako da je na specijalnom stroju za prevrtanje brazdi ugrađen rezervoar za prihvat čiste vode obogaćene kisikom i aktivnim bakterijama iz oborinskih voda s krovišta hala u prihvatni bazen unutarnje hale. Na stroju za prevrtanje brazdi ugrađen je operativni sekundarni rezervoar od 1 do 2 m³ zavisno od kapaciteta kompostane te dimenzije i dužine brazdi za prevrtanje. U rezervoaru se nalaze dva difuzora za aeraciju vode u koju se na početku kompostiranja dodaju aktivne bakterije razvijene u specijaliziranim laboratorijima za proizvodnju komposta. Niskotlačnim kompresorom dodajemo zrak u rezervoar te potiskom na površinu vode stvaramo tlak do 0,3 bara koji nam omogućuje da vodu obogaćenu kisikom i bakterijama ubacujemo u prostor na kojem se vrši miješanje i prozračivanje brazdi.

image

Đuro Horvat, predsjednik kompanije Tehnix

U takvom postupku miješanja vršimo nekoliko bitnih operacija kojima se ubrzava postupak proizvodnje eko komposta, ravnomjerno i sveobuhvatno dodavanje bakterija na biomasu gdje se nalaze dvije dizne raspoređene pod kutem od 45°C tako da okretanjem rotora i lopatica na rotoru ubacujemo zrak u brazde, dodajemo aktivne bakterije, ravnomjerno ih raspoređujemo po površini pripremljene usitnjene biomase postupkom drobljenja, tako da bakterije uđu u dubinu drobljene biomase. To omogućuje brzu i intenzivnu bioreakciju proizvodnje eko komposta u kontroliranim uvjetima u natkrivenim i prozračivanim prostorima u kojima se odvija brzo zrenje kompostne mase koja se grije bakterijama do temperature od 70°C, kada se prevrtanjem vrši pothlađivanje i dozrijevanje biomase u vremenu od 6 tjedana, a dva tjedna ostaje za sazrijevanje, pothlađivanje, prosijavanje, čišćenje i pakiranje eko komposta.

image

Vreće 1

Takav postupak bioreaktorskog kompostiranja ima ogromne ekološke, ekonomske i socijalne prednosti od do sada poznatih i korištenih tehnologija u proizvodnji komposta:

1. Ne odlažemo neobrađenu biomasu na deponije jer je to skupo i zagađuje okoliš;

2. Ne gradimo skupa odlagališta otpada za odlaganje bio mase koja stvara smrad;

3. Ne zagađujemo podzemne pitke vode na neuređenim deponijama;

4. Ne trebamo skupe uređaje za pročišćavanje vode iz deponije otpada;

5. Nema neugodnih mirisa iz natkrivenih kompostana;

6. Proizvodimo kvalitetno eko gnojivo obogaćeno fosfatom;

7. Bitno smanjujemo štetne emisije i klimatske promjene planete Zemlje;

8. Postižemo ciljeve kružne ekonomije u gospodarenju otpadom.

Postupak bioreaktorskog kompostiranja omogućuje kontroliranu kvalitetnu pripremu biomase za kompostiranje. Tehnološki definirani postupak proizvodnje eko komposta i natkriveni prostor eko kompostane omogućuju kontrolirano provođenje procesa bioreaktorskog kompostiranja, što znači da u svakoj tehnološkoj fazi proizvodnje komposta imamo kontrolirane procese sazrijevanja bez neugodnih mirisa. Kompanija Tehnix zajedno s ekspertima iz Fakulteta kemijskog inženjerstva Zagreb i Akademije tehničkih znanosti Hrvatske razvila je, ispitala u praksi te proizvodi kompletnu tehnologiju za bioreaktorsko kompostiranje te tako garantira da u propisanim tehnološkim uvjetima, koristeći najsuvremeniju tehnologiju, uz stručni nadzor i primjenu tehnologije postupka, proces bioreaktorskog kompostiranja ne proizvodi neugodne mirise i nije štetan za okoliš uz poštivanje tehnologije.

Europska komisija u stvaranju zelenog plana EU istaknula je činjenicu je briga za tlo, briga za život, dakle tlo je resurs koji moramo čuvati od zagađenja, obogaćivati ga bio gnojivima proizvedenim na tvornički način, uz što manje troškove, koristeći u proizvodnji što manje energije i vremena, stvarajući nova radna mjesta, čuvajući pitke vode kao značajni neobnovljivi resurs. Najvažnije je proizvoditi na zdravoj zemlji zdravu hranu. Stoga smatramo da ovaj projekt spada u opće dobro svih ljudi na planeti Zemlji, koja je naš zajednički dom.

image

Tehnix eko industrija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:28