Sigurno surfanje

Tehnološki div predstavio novitete u online privatnosti: Incognito pretraživanje YouTube-a

Biti odgovoran upravitelj podataka znači osigurati njihovu privatnost, piše Google
Ilustracija
 Robyn Beck / AFP

U najnovijem blogu, Google je predstavio niz novih poboljšanja na području privatnosti i sigurnosti svojih proizvoda i usluga. Među ostalim, automatsko brisanje povijesti pretraživanja i anonimni rad na njihovim aplikacijama kao što su Karte ili YouTube.

Tako pišu da se oni vode naputkom da bi "proizvodi trebali zadržavati informacije korisnika samo dok su one korisne i potrebne - kad korisnik treba pronaći destinaciju na Kartama ili primiti preporuku za gledanje sadržaja na YouTube".

Lani su stoga predstavili kontrole za automatsko brisanje koje korisniku daju mogućnost da Google automatski i kontinuirano briše povijest lokacije, pretrage, glasovnih zapisa i YouTube aktivnosti nakon 3 ili 18 mjeseci.

Ovako to funkcionira. Ako korisnik danas prvi puta uključi povijest lokacije, opciju koja je u općim postavkama isključena, te će opcija automatskog brisanja biti postavljena na 18 mjeseci. Ona će za nove račune također biti postavljena na 18 mjeseci i za postavku aktivnost na webu i u aplikacijama što znači da će se aktivnost automatski i kontinuirano brisati nakon 18 mjeseci umjesto čuvati.

Također, tijekom korištenja YouTube platforme automatsko brisanje bit će zadano postavljeno na 36 mjeseci. To poboljšava trenutnu industrijsku praksu i omogućuje YouTubeu da nastavi s relevantnim preporukama za zabavu koje se baziraju na tome što se gleda ili sluša u prošlosti. Postojeći korisnici mogu, kako napominju, izabrati opciju automatskog brisanja od 3 ili 18 mjeseci. Zadana razdoblja zadržavanja neće se primjenjivati u drugim proizvodima kao što su Gmail, Disk i Fotografije.

Google, kako piše na blogu, ne prodaje korisničke informacije i ne koristi informacije iz aplikacija kao što su Gmail, Disk, Kalendar i Fotografije – za potrebe oglašavanja.

Je li moj Google račun zaštićen?

Google je danas predstavio i ažuriranja mnogih njihovih alata za privatnost. Tako je olakšano korištenje kontrole Google računa iz Search značajke. Znači, prilikom prijave s Google računom korisnik će moći pretraživati stvari poput „Google Privacy Checkup” ili „Je li moj Google račun zaštićen?” nakon čega će se pojaviti okvir vidljiv samo njemu te će pokazivati postavke privatnosti i sigurnosti tako da ih možete jednostavno pregledati ili promijeniti.

Incognito na YouTubeu

U svim popularnim Google aplikacijama olakšano je korištenje anonimnog načina rada dugim pritiskom na fotografiju osobnog profila u aplikacijama Search, Karte i YouTube. Od danas je značajka dostupna za Google aplikaciju za iOS dok će uskoro biti omogućena za Android i druge aplikacije.

Veći broj proaktivnih kontrola privatnosti

Svake godine više od 200 milijuna ljudi posjeti Privacy Checkup. Google je dodao proaktivne preporuke.

Zaštita od zlonamjernog softvera

Google ima automatsku zaštitu kroz sve proizvode, uključujući Safe Browsing uslugu koja svakodnevno štiti više od 4 milijarde uređaja od zlonamjernog softvera i phishinga te Google Play Protect značajke koja skenira aplikacije prije, tijekom i nakon preuzimanja kako bi uređaji ostali zaštićeni.

Prije pet godina pokrenuli su Security Checkup, jednostavnu i „sve na jednom mjestu” značajku za zaštitu Google računa. Uz jedan klik korisnik može pregledati sigurnosti računa i personaliziranih preporuka.

U sljedećim tjednima alat Passwork Checkup, koji provjerava jesu li spremljene zaporke u Google računu kompromitirane, postat će temeljni dio značajke Security Checkup.

Investiranje u tehnologije za očuvanje privatnosti

Biti odgovoran upravitelj podataka znači osigurati njihovu privatnost, piše Google. Tisuće inženjera radi za zaštitu privatnosti kako bi poboljšali zaštitu na Googleovim proizvodima. Na primjer, diferencijalna privatnost omogućuje COVID-19 izvješća o mobilnosti stanovništva , što javnozdravstvenim vlastima pomaže u borbi protiv COVID-19 korištenjem podataka o lokaciji na način koji čuva privatnost. Također se koristi i na Google Kartama, tako da možete vidjeti koliko je restoran zauzet u stvarnom vremenu bez informacije o tome tko je u restoranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:31