Novi identitet

Tele2 promijenio ime i najavljuje ulaganje od 230 milijuna eura

Najavljuju daljnju modernizaciju mobilne mreže za potpuno 5G iskustvo i izgradnju najsuvremenije optičke mreže
 Ranko Suvar/Cropix

Tele2 se od danas zove Telemach Hrvatska objavila je United Grupa, koja je sredinom prošle godine kupila trećeg mobilnog operatera od švedskog Tele2 za 220 milijuna eura. United Grupa je jedan od najvećih regionalnih telekom operatera, uz bok Deutsche telekoma i A1 Telekom Austrije.

United Grupa, čiji je formalno sjedište u Nizozemskoj, najavila je da će u Telemach u Hrvatskoj u idućih pet godina investirati 230 milijuna eura ili 1,7 milijardi kuna. Gradit će 5G mrežu i optiku.

Time će treći mobilni operater uči vlastitim snagama u fiksne komunikacije, dio poslovanja koji dosad nije imao, a u čemu su mu kroz integrirane fiksno-mobilne usluge konkurirali Hrvatski telekom iz grupacije Deutsche telekoma i A1 Hrvatska iz grupacije A1 Telekom Austrija.

Viktor Pavlinić, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska, i prijašnji čelnik Tele2 Hrvatska, kaže da je ova investicija veliki dobitak za njihove korisnike.

"Tom investicijom Telemach Hrvatska uskoro će omogućiti najbolju kvalitetu mobilne mreže i nove mobilne usluge zajedno s najboljom fiksnom mrežom dostupnom u Hrvatskoj“, kaže Pavlinić.

United Grupa, koja se promovira kao vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga i medija u jugoistočnoj Europi, navodi da će u Telemach Hrvatska u pet godina uložiti 130 milijuna eura ili oko milijardu kuna na uvođenje 5G-a i povećanje pokrivenosti njihove mreže. United je također najavio da će 2021. godine lansirati vlastitu 5G mrežu.

U Unitedu dodaju da će uložiti i 100 milijuna eura u izgradnju najsuvremenije optičke mreže u Hrvatskoj. Plan im je privatnim i poslovnim korisnicima omogućavati ultrabrzi širokopojasni internet po brzinama do 10 Gbit/s.

"Za naše postojeće i nove korisnike to znači da će na raspolaganju imati cjelovitu ponudu najnaprednijih usluga i proizvoda s najboljom kvalitetom i iskustvom korištenja", kaže Pavlinić.

Lani u ožujku United grupu preuzela je tvrtka BC Partners i prva akvizicija potom bila joj je upravo kupnja Tele2 Hrvatska. U Unitedu navode da će Telemach Hrvatska i dalje koristiti brend Tele2 dok u prvoj polovici iduće godine ne predstavi novi brend - Telemach Hrvatsku.

Victoriya Boklag, predsjednica uprave United Grupe kaže da ova investicija pokazuje koliko su predani hrvatskom tržištu i daljnjem jačanju liderske pozicije u regiji.

"Poslujući istodobno u telekomunikacijskom i medijskom sektoru kao i u e-trgovini, naša platforma ujedinjuje vodeće operatore i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi", kaže Boklag.

United grupa planira do kraja 2020. imati 10 milijuna korisnika i 11 tisuća zaposlenika u sedam država. U Hrvatskoj trenutačno ima 950 zaposlenih i planira njihov daljnji rast. Zanimljivo je da je u slovenski Telemach osvojio Umlautov certifikat Best in Test za najbolju mobilnu i internetsku mrežu u 2019. i 2020. godini što ukazuje i kakve bi aspiracije mogao imati u Hrvatskoj.

Nova investicija i dalje je ostavila prostor nagađanjima hoće li United nastaviti s akvizicijama u Hrvatskoj. Naime, osim Tele2 Hrvatska tvrtka je pokazivala interes i za ulazak u fiksno telekomunikacijsko poslovanje u Hrvatskoj kroz potencijalnu akviziciju Optima telekoma. Da li je United zadržao taj interes, tek će se vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:45