NAJAVLJENA POSKUPLJENJA

Telekomi počeli ‘otimati‘ pretplatnike, HAKOM: ‘Provjerit ćemo takva postupanja‘

Još nijedan telekom nije objavio odluku koliko će im iznositi usklađivanje cijena s inflacijom

Korisnici prijevremeni otkaz ugovora mogu provesti bez penala u iduća dva mjeseca

 Cropix

Nakon što su HT, A1 i Telemach posljednjih dana u opće uvjete poslovanja uveli tzv. inflacijsku klauzulu i mogu uskoro podići ugovorene cijene, pa zbog toga pretplatnicima nude mogućnost raskida ugovora bez penala, korisnici su već počeli primati pozive da iskoriste priliku i prijeđu kod konkurencije.

Iz HAKOM-a nam kažu da će provjeriti takva postupanja operatera i "reagirati ako se uoče nepravilnosti". Korisnici prijevremeni otkaz ugovora u kojem su imali zajamčenu fiksnu cijenu mogu provesti bez penala u iduća dva mjeseca, ali još nijedan telekom nije objavio konkretnu odluku o tome koliko će iznositi njegovo usklađivanje cijena s inflacijom. Dakle, ni o tome kakve će biti naknade za usluge kad to provedu. Jedino što se zna jest da usklađivanje ne smije biti veće od godišnje stope inflacije, odnosno prosječnog godišnjeg indeksa potrošačkih cijena, što će za 2022. Zavod za statistiku objaviti idućeg tjedna. Očekuje se da će se on kretati oko 10 posto.

Vodeći se stručnim mišljenjem HAKOM-a, telekomi mogu tu operaciju izvesti u roku od 90 dana, a pritom mogu ići i ispod stope inflacije. To znači da si međusobno mogu konkurirati i na taj način. A1 tako u dopuni općih uvjeta poslovanja kaže da "zadržava pravo odrediti iznos povećanja naknade koji je manji od primjenjive stope inflacije koju je objavio DZS", kao i da se indeksacija ne primjenjuje na naknade za usluge koje se pružaju korisnicima unaprijed plaćene usluge (prepaid). HT i Telemach imaju slične odredbe.

Je li sve to s inflacijskom ili indeksnom klauzulom fer i uobičajena praksa u EU, kako sugeriraju telekomi? Prema saznanjima HAKOM-a, takva indeksna klauzula postoji, primjerice, u Austriji, Mađarskoj i Belgiji.

HAKOM je u studenome izdao stručno mišljenje o načinu na koji telekomi mogu uvesti tu klauzulu, a pozvao se na sedam godina staru presudu Suda Europske unije broj C-326/14. Kažu nam da je to "izvor prava koji daje za pravo operatorima uvesti u svoje ugovore indeksnu klauzulu uz obvezu omogućiti korisnicima raskid takvog pretplatničkog ugovora bez plaćanja naknade, i to onda kada se u ugovore uvrsti ovakva mogućnost". Slučaj je pokrenula tužba austrijske udruge za zaštitu potrošača kojom se tražilo od lokalnog suda da zabrani opće uvjete operatora koji su sadržavali odredbu o indeksaciji. No, Vrhovni sud je zaključio da ne može riješiti predmet bez prethodnog tumačenja Suda EU, a taj je sud zaključio "ono što je navedeno u stručnom mišljenju HAKOM-a". Na naše pitanje jesu li se konzultirali s regulatorima u EU, kažu da su se obratili Europskoj komisiji koja je potvrdila da je "ova sudska praksa primjenjiva i na novu Direktivu o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija koja je implementirana u naše zakonodavstvo". U agenciji također kažu da oni ne odobravaju niti daju suglasnost na usklađenje cijena sa stopom inflacije, nego daju smjernice telekomima "kako bi njihovi korisnici dobili jasne obavijesti i pravila te kako operatori svojom praksom ne bi izlazili izvan okvira tumačenja Suda EU i Komisije".

Telekomi su sada odredili i najveću moguću primjenjivu stopu povećanja cijena usluga, što je kod A1 Hrvatska 12 posto, kao i kod Telemacha, a HT je rekao da neće ići iznad 10 posto i ako bi službena stopa inflacije bila veća od 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:47