INTEGRACIJA TELEKOMA

Telemach je dovršio pripajanje Optime, evo što to znači za korisnike i njihove račune

Telemach će integrirati više od 100 tisuća Optiminih korisnika usluga fiksne mreže, s obzirom da taj telekom posluje u tom segmentu
 Darko Tomas/Cropix

Telemach Hrvatska ekonomske učinke pripajanja Optima telekoma očekuje s 1. studenim, što će biti poticaj rastu i jačanju njegove konkurentnosti kao operatora fiksnih, mobilnih i ICT usluga privatnim i poslovnim korisnicima, kaže predsjednik uprave Telemacha Adrian Ježina.

Dovršetkom procesa pripajanja/integracije Optima više neće poslovati pod tim nazivom nego pod krovnim brendom Telemacha.

"Telemach će ubuduće snažnije konkurirati postojećim operatorima jer integracijom Optime dobiva mogućnost pristupa novim skupinama korisnika, posebice poslovnih, kao i geografskim područjima gdje ranije nije bio prisutan pa će ubuduće cjelovitu paletu usluga moći pružati korisnicima diljem Hrvatske. Time će se potaknuti i snažnije tržišno natjecanje na korist svih korisnika telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj”, ocjena je Ježine u razgovoru za Hinu u povodu integracije Optime.

Telemach će integrirati više od 100 tisuća Optiminih korisnika usluga fiksne mreže, s obzirom da taj telekom posluje u tom segmentu. Dosadašnji korisnici Optime usluge će nastaviti koristiti kao do sada.

"Integracijom se otvara i pristup Telemachovoj infrastrukturi i uslugama temeljenima na naprednijoj tehnologiji, od onih na 5G mobilnoj te optičkoj mreži do pay-tv-a (EON), a cijene im se uslijed integracije neće mijenjati", kaže Ježina.

Na pitanje o dosadašnjim zaposlenicima Optime, kaže da će svi koji su na dan integracije zaposlenici Optime prijeći u Telemach pod istim uvjetima koje su imali i prije.

Proces kupoprodaje

Podsjeća da je Telemach Hrvatska proces kupnje Optime započeo u srpnju 2021. potpisivanjem ugovora sa Hrvatskim telekomom i Zagrebačkom bankom o kupoprodaji 54,31 posto dionica Optime, kada je i određena ukupna vrijednost Optime od 639 milijuna kuna.

Nakon završetka procesa odobrenja preuzimanja te završenog preuzimanja preostalih dionica u travnju ove godine, Telemach Hrvatska postaje stopostotni vlasnik Optime, koja je s radom, tada kao drugi, alternativni fiksni telekom operator, počela 2005. godine.

Od 2008. do kraja travnja 2022. njihove su dionice bile uvrštene i na službeno tržište Zagrebačke burze.

Ne iznoseći ukupan iznos za koji je Telemach kupio dionice Optime, kao niti troškova integracije, Ježina samo napominje da su u Optimi do sada već radili na nadogradnji tehničkih sustava na standarde Telemacha i matične United Grupe.

Nastavak ulaganja i rasta

I ovom integracijom Telemach Hrvatska nastavlja ulaganja na hrvatskom tržištu, kao i u mrežnu infrastrukturu i usluge, držeći se plana da će u petogodišnjem razdoblju, do 2025., uložiti oko 1,7 milijardi kuna, kaže Ježina.

"Ulažemo u brzu gigabitnu optičku i mobilnu 5G mrežu, kojom već imamo nacionalnu pokrivenost, dok ćemo s optikom do kraja ove godine pokriti značajna područja pet najvećih gradova u Hrvatskoj - Zagreb, Split, Zadar, Osijek i Rijeka”, dodaje.

Time bi do kraja ove godine Telemach prešao brojku od 100 tisuća hrvatskih kućanstava kojima će biti dostupna njihova brza optička mreža.

Za poslovanje Telemacha u ovoj godini iznosi da raste u odnosu na prošlu i u prihodima i u dobiti te da je unatoč investicijama i integraciji Optime, Telemach profitabilna i stabilna kompanija, što osigurava i daljnje investicije.

Dobrom mjerom ocjenjuje pomoć države u reguliranju cijena struje, jer i Telemachu planove i poslovanje otežava rast cijena energenata i drugih troškova.

Nada se da će se mjere nastaviti i iza 1. travnja 2023., što smatra da bi bilo dobro znati što prije zbog dugoročnog planiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 19:29