Report Gojka Drljače

Tesla uložio 1,5 milijardi dolara u bitcoin i digao mu cijenu, poslovni mediji: Evo što Musk želi

Poslovni mediji spekuliraju kako Musk pokušava pronaći način da prevlada ključni problem s kriptovalutama
 Karen Bleier/AFP

Nakon što je Elon Musk objavio kako je Tesla uložio 1,5 milijardi dolara svojih financijskih rezervi u bitcoin, dramatično se skraćuje vrijeme regulatorima da bolje definiraju pravila trgovine i ulaganja u kriptovalute te pravila za javno listane kompanija po pitanju investiranja u kriptovalute. S obzirom kako su iz Tesle najavili kako će i primati plaćanja u kriptovalutama za svoje e-automobile, očigledno je kako su kriptovalute na velika vrata ušle u mainstream biznis, dok su regulatori upozoravali na nesigurnost ulaganja u kriptovalute te razvlačili s razradom zakonskog okvira.

To što je Tesla objavio investiranja u kriptovalutu podiglo je bitcoin na razine iznad 44 tisuće dolara, što znači da je dobio 50 posto na vrijednosti samo od početka godine.

Do sada su se kriptovalute zbog ekstremno visoke volatilnosti pokazale nepraktičnim u svakodnevnim plaćanjima. Poslovni mediji spekuliraju kako Musk pokušava pronaći način da prevlada taj ključni problem kako bi se približio velikom broju bogatih spekulanata koji su uložili u bitcoin i druge valute.

Treba znati kako je odbor direktora i knjigovodstveni komitet Tesle povukao izrazito krupan poslovni potez kad su potpisali ulaganje 11 posto kompanijskog casha u bitcoin. Valja znati kako se radi o dijelu od 5,6 milijardi dolara duga o kojem je Tesla djelomično ovisan za financiranje svojih operacija. Pojedini analitičari pribojavaju se kako je ulaganje u bitcoin osobna oklada Muska koji je poznat kao anti-establishment menadžer.

Ispod možete vidjeti grafikon The Financial Timesa koji upozorava na skokoviti rast bitcoina.

image
FT

John Coffee, profesor na Columbia Law School također, prema pisanju FT-a, upozorava kako smatra da je Teslino ulaganje u bitcoin osobna odluka Muska te komentira: „S obzirom da on (Musk op.a.) vodi i korporaciju koja želi istražiti te kolonizirati Mars, investicija u bitcoin čini se zamalo pa ovozemaljskom. Tko zna, možda će Marsovci primati bitcoin?“

Iz Tesle objašnjavaju investitorima u njihove dionice kako su promijenili svoju investicijsku politiku kako bi „diverzificirali i maksimizirali“ povrat na cash. Kažu da im taj dio novca ne treba za održavanje „operativne likvidnosti“, ali se nisu osvrnuli na mogućnost što ako bitcoin, recimo, padne na 5 posto od uložene vrijednosti.

Treba znati da je tijekom prošle godine obilježene pandemijom Tesla privukao milijarde dolara kroz ulaganja u njezine dionice. Prije manje od dvije godine teoretiziralo se o mogućem bankrotu tog proizvođača električnih automobila zbog loših poslovnih rezultata.

Inače, Musk voli kriptovalute te značajno doprinosi njihovom spekulativnom rastu. Otkako je Musk tweetom podržao dogecoin prošli mjesec, ta kriptovaluta dobila je 11 puta na vrijednosti.

No, to ne znači da je Musk usamljeni strijelac među velikim igračima koji ulazi u teritorij ozbiljnih investicija vezanih uz kriptovalute. Na tom teritoriju je, recimo, već i jedan vrlo ozbiljni i veliki PayPal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:47