Štrajk traje i dalje

Tisuću ogorčenih radnika riječkog i pulskog škvera prosvjedovalo pred Banskim dvorima

Radnici traže ostavku kompletne uprave Uljanik grupe
Scene s prosvjeda radnika Uljanika i 3. maja u Zagrebu
 Marko Todorov / Boris Kovačev / Hanza Media

Ključni događaji:

  • Oko tisuću radnika Uljanika i 3. maja jutros je krenulo prema Zagrebu na prosvjed ispred zgrade Vlade na Trgu svetog Marka

  • S radnicima 3. maja želio je ići i direktor Maksimilijan Percan, ali ga sindikati nisu pustili u bus jer mu "ne mogu jamčiti sigurnost"

  • Radnici su u Zagreb stigli oko 10:30, a sat vremena kasnije krenuli su prema Banskim dvorima. Pridružili su im se pripadnici Radničke fronte, čovjek maskiran u Batmana, a viđeni su i neki pripadnici Živog zida

  • Predstavnici sindikata su otišli na razgovor s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem, a prosvjednici su skandirali protiv HDZ-a, IDS-a i Uprave, na Markovom trgu su zapalili izmet

  • Uprava Uljanika oštro je demantirala navode da dovode zamjenske radnike

  • Sindikalist Đino Šverko je nakon sastanka u Vladi rekao da bi do kraja tjedna mogla biti osigurana isplata dvije plaće, dok je ministar gospodarstva Horvat rekao da će pokušati osigurati jednu plaću do kraja tjedna

  • Prosvjednici su napustili Trg svetog Marka oko 13:30. Prosvjed je završio, ali štrajk se nastavlja do isplate plaće

----------------------------

NOVO 13:50 - Štrajk je završio prije dvadesetak minuta. Povjerenik Sindikata metalaca Đino Šverko rekao je da su na sastanku bili premijer Plenković i ministri Marić, Horvat i Pavić te su im rekli da će do kraja tjedna osigurati novac za ovu i sljedeću plaću.

"Trenutno se pregovara s bankama, nama nije važno koja je banka, samo želimo da nam isplate plaću. Dok ne legnu plaće za srpanj, radnici Uljanika i 3.maja ne prekidaju štrajk" rekao je Šverko.

Dodao je da su s premijerom postigli suglasnost da sadašnja uprava mora otići, a jedan od zahtjeva je bio i restrukturiranje i nastavak brodogradnje na obje lokacije. Rekao je i da je sljedeća sjednica Vlade 30.9. u Puli kad će znati više informacija.

Ostali predstavnici sindikata su zaključili: štrajk se prekida tek u onom trenutku kad im stignu plaće za 7.mjesec, a ako uprava neće sama otići, oni će ju otjerati.

----------------------------

13:45 - Mladen Novosel iz Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske za Jutarnji po završetku prosvjeda kaže da brodogradnja ni u Hrvatskoj ni u Europi ne može opstati bez podrške Vlade.

Cijelu izjavu i reakcije radnika pogledajte danas na portalu Jutarnjeg kao i našem YouTube kanalu.

----------------------------

13:30 - Radnici se polako razilaze s Trga svetog Marka, predstavnici sindikata rekli su da ima naznaka da će otići sadašnja uprava Uljanik Grupe.

----------------------------

13:25 - Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je za tv postaje da se intenzivno radi na osiguranju dvije plaće za radnike Uljanik grupe, te da se nada da će do kraja tjedna imati rješenje barem za jednu plaću.

----------------------------

13:10 - Završio je sastanak predstavnika sindikata u Vladi.

- Primio nas je premijer i tri ministra. Do kraja tjedna mogle bi biti osigurane dvije plaće... Intenzivno se pregovara s bankama - kazao je nakon sastanka Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

- Razgovara se s više banaka, manje je to bitno, bitno je da osiguraju plaće do kraja tjedna kako su rekli - dodao je.

- Da se štrajk prekine, treba radnicima do kraja tjedna isplatiti plaću za sedmi mjesec, i osigurati plaću za osmi mjesec - rekao je Mladen Novosel iz SSSH.

- Ako se to ne dogodi, razmotrit ćemo i druge opcije. Štrajk traje do isplate plaće - rekao je za N1.

Ranije tijekom dana je sindikalni povjerenik Rajko Kutlača izjavio da problemi Uljanika ne mogu biti riješeni isplatom samo jedne plaće. Više pročitajte OVDJE.

----------------------------

13:05 - Nekoliko prosvjednika došlo je pred sama vrata Vlade i stavilo transparent. Policija je došla ispitati te prosvjednike, a općenito na trgu vlada velika nervoza i napetost. Svi viču i skandiraju.

----------------------------

12:48 - Prosvjednici su sve nervozniji dok čekaju kraj sastanka predstavnika sindikata s premijerom, planulo je i nekoliko baklji.

----------------------------

12:41 - Uprava Uljanika opovrgnula informaciju da dovodi zamjenske radnike, o čemu više možete pročitati OVDJE.

----------------------------

12:30 - Nismo došli štrajkati samo za naše plaće nego za spas škverova. Hoćemo li razgovarati preko mikrofona ili ćete se pokazati - govori prosvjednik s mikrofona.

Drugi je pozvao na skandiranje "Lopovi", poručivši da žele da se Vladi tresu gaće. Još jedan od prosvjednika u razgovoru za Jutarnji poručuje da ne očekuju da će se danas naći rješenja za neisplaćene plaće, ali da to nije ni jedini smisao prosvjeda.

- Bit ćemo primorani za put pod noge i nećemo se nikada više vratiti, kao što nije nitko od mojih kolega koji su već otišli - rekao je radnik Uljanika.

----------------------------

12:06 - Ispred transparenta "Govno govnima" prosvjednici su zapalili komad govna. Uzvikuju
"HDZ mafija, gotovo je gotovo", " HDZ lopovi", "IDS lopovi", "Mi smo Uljanik, Uljanik je naš", " Mi smo 3.maj, 3.maj je naš", "Ne damo škverove"...

----------------------------

11:57 - Jedan od prosvjednika rekao je za Jutarnji da je razočaran što nije došlo više ljudi. Zašto nije došlo više Zagrepčana, pita se. Oni s kojima smo razgovarali od sastanka s premijerom ne očekuju ništa.

----------------------------

11:47 - Predstavnici sindikata upravo su otišli na razgovor s predsjednikom Vlade. Poručili su da će od njega tražiti da im se isplate plaće za srpanj i kolovoz, kao i ostanak na radnim mjestima.

Rekli su da će razgovor trajati oko pola sata nakon čega će o razgovoru obavijestiti prosvjednike, koji stoje na Markovom trgu i uzvikuju "Ne damo Uljanik", "Uprava, odlazi", "Lopovi", a ograđeni su policijom i željeznom ogradom.

Neki od prosvjednika nose i transparente s porukama 'Ne želimo u Irsku', 'Uskoče uskoči'...

----------------------------

11:36 - Nekoliko stotina radnika došlo je pred Banske dvore, a tu si i neki članovi Živog zida.

----------------------------

11:30 - Prosvjednici krenuli prema Markovom trgu. Pritom skandiraju "Ne damo Uljanik", "IDS lopovi" i "HDZ lopovi", piše Novi list.

----------------------------

11:10 - Oko 15 do 11 na Trgu bana Josipa Jelačića počinju se polako okupljati radnici Uljanika i oni koji ih podržavaju u prosvjedu, javlja naša reporterka s lica mjesta.

Jedan prosvjednik obučen u kostim Batmana poručio je da je ovdje došao zbog djece, a obukao se u kostim Batmana jer je on simbol otpora i borbe protiv korupcije. Prosvjed je došla podržati i Radnička fronta.

Na Trgu je oko tisuću radnika Uljanika koji se grupiraju se kako bi krenuli prema Markovu trgu, javlja N1.

----------------------------

11:00 - Radnici 3. maja nisu pustili na autobus za Zagreb direktora Maksimilijana Percana, koji se želio ukrcati s njima.

- Njemu se više ne može jamčiti ni sigurnost od samog sebe, a kamoli od radnika - rekao je na tu temu glavni povjerenik sindikata metalaca u 3. maju Juraj Šoljić, a piše Novi list.

----------------------------

10:45 - Prvi radnici Uljanik grupe stigli su u Zagreb, to jest, njih pedesetak je na Trg bana Jelačića s kojega će kada se svi skupe krenuti na Markov trg, javlja N1.

Komadina optimist nakon sastanka s premijerom

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je u ponedjeljak ujutro, uoči najavljenog prosvjeda radnika brodogradilišta 3. maj i Uljanik, sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem nakon kojega je izjavio da je optimist te da je stekao dojam da bi radnici plaće za srpanj trebali dobiti uskoro.

"Ja sam optimist, radi se na održivom i zakonitom rješenju, te sam stekao dojam da će plaće za srpanj biti uskoro", rekao je Komadina nakon sastanka s premijerom i ministrom Darkom Horvatom.

U rješavanju problema Uljanika očekuje aktivnu ulogu Vlade jer je ona, kaže, ta koja ima instrumente, financijske i pravne.

"To su iznosi kojima ne može djelovati nijedna lokalna samouprava, a niti netko treći. Vlada mora potegnuti neke mjere", kazao je dodavši kako je dugoročno rješenje među ostalim i prihvaćanje plana restrukturiranja.

Upitan misli li da Vlada čini dovoljno po pitanju Uljanika, rekao je da vjeruje da ljudi rade svoj posao. "Žao mi je da se izgubilo dragocjeno vrijeme, trebalo je prije još krenuti, znajući podatke koji su u bilanci Uljanika", poručio je.

Komentirao je i informacije da bi se problem riješio putem komercijalnih banaka. "Postoje depoziti u određenim bankama u Hrvatskoj, naravno da bi se HBOR u to mogao uključiti. Rješenja određenih ima, samo je pitanje kolaterala. O tome ću danas u bankama nešto razgovarati i ja osobno", rekao je.

Istaknuo je i da je odgovornost svakako na upravi brodogradilišta koja ih je dovela do ove situacije.

"Ja sam optimist, jednostavno ne mogu vjerovati da ćemo ugasiti jednu tradicionalnu industriju kao što je brodogradnja i tradiciju Hrvatske", izjavio je Komadina po dolasku u Zagreb.

----------------------------

Jutros rano ujutro iz Pule je prema Zagrebu krenulo četristotinjak ogorčenih radnika Uljanika. U Rijeci im se pridružilo još oko 500 kolega iz 3. maja, kako bi se svi zajedno u 11 sati okupili na Markovom trgu i održali veliki prosvjed zbog neisplate plaća za srpanj te katastrofalnog stanja u ovim brodogradilištima.

Kako piše Glas Istre, prije polaska iz Pule medijima se obratio Đino Šverko, predsjednik Sindikata metalaca i potpredsjednik Nadzornog odbora izjavivši kako očekuju da će riješiti pitanje plaća, problem restrukturiranja brodogradilišta, ali i općenito opstanak brodogradnje u Puli i Rijeci.

- Idemo gore da nas se vidi, da se vide naše sudbine. Ne mislimo da ćemo danas nešto riješiti jer da rješenje postoji već bi ga čuli. Nadamo se da će naše pojavljivanje ubrzati rješenje ove krize. Sam dolazak radnika pokazao je da su svjesni situacije u kojoj se nalaze oni kao radnici, Uljanik i brodogradnja, ali isto tako pokazuje da ne odustaju od svojih radnih mjesta - dodao je za Glas Istre Samir Hadžić, predstavnik Stožera za obranu brodogradnje.

Okupljeni su radnici i njihovi predstavnici poručili i da će, bez obzira na to hoće li se ovih dana ipak isplatiti plaća za srpanj, inzistirati na sustavnom rješavanju problema.

Rijeka, 270818.
Radnici 3. maja krenuli sa deset autobusa prema Zagrebu gdje ce na Markovom trgu odrzati prosvjed zbog neisplate placa za srpanj.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanješić / CROPIX
Radnici 3. maja krenuli sa deset autobusa prema Zagrebu

- To je samo jedna plaća, mora se još riješiti restrukturiranje i stanje u brodogradnji – izjavio je Remigio Pauletić.

Radnici, svjesni duboke krize hrvatske brodogradnje, traže ostavku Giannija Rossande i kompletne uprave Uljanik grupe jer im se, kako piše Novi list, „više ne vjeruje”.

Podsjetimo, kako piše ova riječka novina "Problem radnika »3. maja« i Uljanika, koji su se 'digli' čim je izostala plaća, pitanje je koje se tiče svih hrvatskih građana. Zato jer će oni biti ti koji će osjetiti na svojoj koži ako državni proračun bude odjednom morao isplatiti blizu pola milijarde eura ili oko tri i pol milijarde kuna jamstava koje je ta ista država uredno davala Upravi Uljanika da bi mogla podizati kredite za gradnju brodova".

Rijeka, 270818.
Radnici 3. maja krenuli sa deset autobusa prema Zagrebu gdje ce na Markovom trgu odrzati prosvjed zbog neisplate placa za srpanj.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Đanješić / CROPIX
Radnici 3. maja krenuli sa deset autobusa prema Zagrebu

Istovremeno su u Puli radnici Uljanika i u ponedjeljak izašli na gradske ulice i transparentima i povicima "Lopovi!", "Di su pare?", "IDS mafijo!", "Uprava, odlazi!" iskazali ogorčenje zbog stanja u Uljaniku i zbog toga što još nisu dobili plaće za srpanj.

Po izlasku iz brodogradilišta radnici su krenuli na Forum, a usput su im se pridružili građani, tako da je pred pulsku gradsku upravu stiglo gotovo tisuću prosvjednika, tražeći da im se obrati gradonačelnik Boris Miletić. Umjesto gradonačelnika radnicima se obratio pročelnik Aleksandar Matić, koji ih je izvijestio da su čelnici grada u Zagrebu. Prosvjednici su pred gradskom upravom ostali desetak minuta i nastavljaju mimohod.

Neslužbeno se doznaje kako su radnici samoinicijativno izašli iz kruga brodogradilišta premda su im sindikati savjetovali da ostanu u krugu i čekaju rasplet u Zagrebu, u koji su u osam autobusa iz Pule i 10 iz Rijeke krenuli radnici brodogradilišta Uljanik grupe iz Pule i Rijeke. Sindikati su naime najavili da će se štrajk u Puli u ponedjeljak, zbog odlaska na prosvjed u Zagreb, vjerojatno odvijati unutar brodogradilišta i da neće biti prosvjeda po ulicama.

Opći štrajk u brodogradilištima Uljanik grupe, Uljaniku u Puli i 3. maju u Rijeci počeo je u srijedu, 22. kolovoza zato što radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj. Štrajkaški odbor najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:53