TVORNICA PROPILENA

Tiszaújváros: Ulaganje u kemijsku industriju MOL Grupe vrijedno 173 milijuna eura

Novo postrojenje trebalo bi osigurati stabilnu opskrbu materijalima za tri proizvodne linije kompanije MOL Petrochemicals

U mađarskom Tiszaújvárosu položen je kamen temeljac za novu tvornicu propilena kompanije MOL Petrochemicals. Izgradnja postrojenja iz temelja investicija je vrijedna nešto više od 173 milijuna eura, a proizvodit će 100.000 tona propilena te pokrivati značajan udio MOL-ovih potreba za kemijskim materijalom. Mađarska vlada podupire investiciju s 13,3 milijuna eura. Tvornica će osiguravati propilen kompleksu za proizvodnju poliola koji se već gradi, a koji će kako naglašavaju iz MO Grupe, pretvoriti Tiszaújváros u kemijsku prijestolnicu regije.

MOL Grupa, kako su priopćili iz ove kompanije, osigurala je približno 4,1 milijardi eura za ulaganja koja će Tiszaújváros pretvoriti u glavni grad kemijske industrije regije. Novo postrojenje trebalo bi osigurati stabilnu opskrbu materijalima za tri proizvodne linije kompanije MOL Petrochemicals, a 100.000 tona propilena koji će se proizvoditi osiguravat će četvrtinu ukupnih potreba kompanije.

„U posljednjih pet do deset godina MOL je Tiszaújváros pretvorio u jedinstveno kemijsko središte i taj se grad sada nesumnjivo smatra jednom od najsuvremenijih petrokemijskih metropola. Tu smo već izgradili tvornicu butadiena te tvornicu sintetičke gume koja je izgrađena u suradnji s japanskim stručnjacima, a u gradu se nalazi i najveća mađarska industrijska investicija u posljednjih 30 godina, kompleks za proizvodnju poliola vrijedan 1,3 milijarde eura. Ova tvornica jača naše kapacitete za samoopskrbu, što je od velike vrijednosti za cijelu državu.

Povijest nam s vremena na vrijeme dokazuje da moramo učiniti sve kako ne bismo ovisili o drugima”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL Grupe.

image

Zsolt Hernádi

Istaknuo je da je izgradnjom tvornice propilena MOL došao do važne prekretnice na putu prema kemijskoj transformaciji i energetskoj tranziciji te da će se pružiti mogućnost za zapošljavanje za nekoliko tisuća ljudi, a mađarskih izvođači u njoj sudjeluju s ukupno oko 50 posto. Prema planovima, tvornica će započeti s radom 2024. godine .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:11