MUSKOVA NASLJEDNICA

Tko je nova gospodarica Twittera? Zovu je ‘baršunasti čekić‘, radila je za Trumpa, Bidena, s papom Franjom...

Njeno imenovanje bio je šok za dobar dio Muskovih pristaša

Linda Yaccarino, Elon Musk

 /La Nacion/zuma Press/profimedia

Kada je Elon Musk u prosincu 2022. obećao da će odstupiti s mjesta izvršnog direktora Twittera, rekao je da će otići čim nađe ‘nekoga dovoljno glupog da preuzme posao‘.

I našao je nekog, Lindu Yaccarino. No, njen poslovni trag daleko je od atributa ‘glup‘. Čini se ipak da je kontroverzni milijarder pronašao dostojnog nasljednika na tronu Twittera.

U zagonetnom tweetu u četvrtak navečer, Musk je objavio da je imenovao novog izvršnog direktora koji će "početi raditi za [otprilike] šest tjedana". Nekoliko sati kasnije potvrdio je da je posao dobila Linda Yaccarino, voditeljica oglašavanja u američkom medijskom divu NBCUniversal. Yaccarino će se "primarno usredotočiti na poslovne aktivnosti, a ja ću se fokusirati na dizajn proizvoda i novu tehnologiju", pojasnio je Musk.

"Veselim se suradnji s Lindom na transformaciji ove platforme u X, aplikaciju za sve."

Linda Yaccarino je istaknuta osoba u američkoj oglašivačkoj industriji, ali malo poznata izvan nje. Diplomirala je na Državnom sveučilištu Pennsylvania, nakon čega je svoj uspon u američkim medijima započela stažiranjem na NBC Universalu. Grupa, koja je u vlasništvu Comcasta, medijski je div i posjeduje filmski studio Universal, televizijsku mrežu NBC i streaming servis Peacock.

Kasnije se pridružila Turner Entertainmentu, piše The Telegraph, produkcijskoj tvrtki u vlasništvu Warner Brosa koja stoji iza klasika kao što su ‘Casablanca‘ i ‘Čarobnjak iz Oza‘, gdje je završila kao izvršna direktorica.

Yaccarino se vratila u NBCU 2011. godine, kako bi vodila njegov posao oglašavanja, koji je pod njezinim vodstvom generirao više od 100 milijardi dolara od prodaje oglasa. Početkom godine imenovana je i predsjednicom upravnog odbora agencije za talente YMU, koja među svoje klijente ubraja Paris Hilton i Emily Ratajkowski.

Nova šefica Twittera ima mnogo fotografija na Instagramu na kojima je zajedno sa slavnim osobama kao što su Rami Malek, Kim Kardashian i Vin Diesel.

Ima dvoje djece, a suprug Claude Peter Madrazo je kao i ona, talijanskog podrijetla. Ovaj moćni par živi u bogatom naselju Sea Cliff na Long Islandu u New Yorku.

U medijima je poznata kao ‘baršunasti čekić‘ zbog svoje oštre i učinkovite pregovaračke taktike.

Marketinški mogul Sir Martin Sorrell opisuje ju kao "vrlo učinkovitu" i dodaje: "Vjerojatno je to što ona donosi upravo ono što kupci trebaju za izgradnju povjerenja."

Oglašivači se nadaju, piše The Telegraph, da će Yaccarino kao novi CEO Twittera vratiti malo pristojnosti. Otkako je Musk preuzeo platformu prošlog listopada, mnogi su napustili platformu, rastjerani njegovim slobodoumnim stilom i naizgled nepristrasnim pristupom upravljanju. GroupM, vodeća medijska investicijska tvrtka, upozorila je klijente da je oglašavanje na Twitteru strategija "visokog rizika".

image

Linda Yaccarino

/Steven Bergman/aff-usa.com/mega/the Mega Agency/profimedia

"Teško je zamisliti da bi novi CEO mogao biti kontroverzniji ili štetniji za Twitterov oglašivački posao nego što je bio Musk", kaže Jasmine Enberg iz Insider Intelligencea.

Insider Intelligence predviđa da će prihod tvrtke od oglašavanja pasti 28 posto - na ispod 3 milijarde dolara ove godine, te da će pasti 40 posto do 2025. u odnosu na 2021. Jer, Twitter se gotovo u potpunosti oslanjao na oglašavanje sve dok brendovi nisu počeli bojkotirati platforme.

Joseph Teasdale iz Enders Analysisa kaže: "Prioritet mora biti obnavljanje prihoda od reklama. Yaccarino ima taman takav životopis da popravi odnose s velikim oglašivačima koji ne žele da njihove investicije u medije prati konstantna dramatika."

Oglašavanje nije jedini aspekt. Tijekom svog problematičnog mandata, Musk se usredotočio na promicanje slobode govora i rješavanje, kako kaže, ljevičarske pristranosti u društvenoj mreži.

Međutim, to je dovelo do tvrdnji da se govor mržnje pod njegovim vodstvom proširio na Twitteru, što Musk oštro negira. Nedavno se internetom proširio video Muskovog intervjua za BBC u kojem se vlasnik Twittera brani (prilično učinkovito) od ovakvih optužbi.

Poduzetnika su također kritizirali jer je iznenada otpustio gotovo polovicu zaposlenika Twittera i ‘naredio preživjelim zaposlenicima‘ da spavaju u uredu.

Ovo ukazuje da bi za Yaccarino, koja je u intervjuu 2021. rekla da je "kultura sve", novo radno okruženje moglo biti oveći šok.

Šok je definitivno već preživio i dobar dio Muskovih pristaša, imenovanje žene kao što je Linda Yaccarino nije im, blago rečeno, dobro sjelo.

Yaccarino je predsjedala Radnom skupinom za budućnost rada Svjetskog ekonomskog foruma, na što su neki korisnici Twittera ukazali kao na problem, jer WEF (World Economic Forum) je česta meta teoretičara zavjere.

Teasdale na to odgovara: "Twitteru treba netko tko će upravljati tim brodom i pridobiti oglašivače. To je mnogo važnije od onoga što nekolicina luđaka misli o Yaccarinovoj odanosti Novom svjetskom poretku."

Bivša studentica umjetnosti i telekomunikacija, Yaccarino ima šarenu političku prošlost. Godine 2018. bila je članica Vijeća za sportsko vježbanje i prehranu Donalda Trumpa. U svojoj ulozi predsjednice Vijeća za oglašavanje, surađivala je pak s Bijelom kućom 2021. (u Bidenovom mandatu), kako bi kreirala kampanju za cjepivo protiv Covida u kojoj sudjeluje paps Franjo.

Nema sumnje da će Yaccarino novo mjesto biti daleko od relativno udobnih, i sigurno ne toliko izloženih marketinških krugova na Manhattanu.

Muskova tvrdnja da će zadržati kontrolu nad proizvodima, softverom i radom sustava postavlja pitanja o tome gdje će zapravo ležati moć. Brzo je odgovorio na pritužbe desničarskih korisnika da će se sada suočiti sa "zabranama u sjeni", što je prvi znak da će milijarder i dalje imati kontrolu.

"Ne bih želio biti izvršni direktor u takvom režimu", kaže Teasdale iz Enders Analysis. "Rizik je da ćete vi dobiti svu krivnju, a ne moć. Musk će i dalje biti vlasnik i očekujem da će biti intervencionist i nepredvidiv kao i uvijek."

Hoće li Yaccarino naći zajednički jezik s kontroverznim mogulom, ili će svojim ‘baršunastim čekićem‘ lupiti samu sebe po glavi i brzo potražiti novu poziciju, u ovom trenutku možemo samo nagađati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:00