Oni ne znaju za krizu

Tko najviše zarađuje od prodaje oružja? U top pet nalaze se čak četiri američke tvrtke

Na prvom mjestu je kompanija Lockheed Martin koja proizvodi F-35 i F-16 avione
F-35B u letu
 Profimedia, Press Association

Industrija oružja jedna je od najunosnijih gospodarskih grana na svijetu. Prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), samo 2016. godine je stotinu vodećih proizvođača oružja i vojne opreme u svijetu ostvarilo ukupno 375 milijardi dolara prihoda.

I dok SIPRI još nije objavio podatke prihoda tvrtki iz sektora vojne industrije za 2017. godinu, to je napravio specijalizirani portal za vojna pitanja Defense News. Oni su sastavili listu 100 najvećih kompanija prema prihodima koje ostvaruju od prodaje oružja i vojne opreme.

Očekivano, ljestvicom dominiraju velike američke tvrtke pa tako zauzimaju čak pet od prvih šest pozicija. Na prvom mjestu je, također očekivano, kompanija Lockheed Martin koja je najpoznatija po proizvodnji borbenih zrakoplova, naročito modela F-35 i F-16. Prošle godine tvrtka je u obrambenom sektoru svojeg poslovanja uprihodila 47,985 milijardi dolara, što je rast od 10 posto u odnosu na 2016. godinu. Ujedno, to je i 94 posto ukupnih prihoda kompanije.

Na drugom mjestu je američka tvrtka Raytheon čiji su prihodi od prodaje oružja i obrambenih sustava iznosili 23,574 milijarde dolara u 2017. (pet posto više nego godinu ranije), dok se na treće mjesto ugurala britanska kompanija BAE Systems koja je uprihodila 22,38 milijardi dolara od prodaje oružja, što je pet posto manje nego prethodne godine.

Nakon njih redom slijede još tri američke kompanije - Northrop Grumman (21, 7 milijardi dolara), Boeing (20,561 milijardi dolara) i General Dynamics (19,587 milijardi dolara). Daleko iza njih, na sedmom mjestu, je europski Airbus s 11,186 milijardi dolara prihoda od obrambenog dijela poslovanja, dok je na osmom mjestu prva ruska kompanija na listi, Almaz-Antey s 9,125 milijardi dolara prihoda. Top 10 zatvaraju francuski Thales i talijanski Leonardo.

Treba spomenuti da se prihodi sedam kompanija iz top 10 pretežito odnose na vojnu industriju, dok su iznimka Thales (koji od toga ostvaruje 50 posto prihoda), a još više aviogiganti Boeing i Airbus čiji se najveći dio prihoda ipak odnosi na komercijalne zrakoplove, dok im obrambeni sektor poslovanja nosi 22, odnosno 15 posto ukupnih prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:15