PROMJENA NA VRHU

Tko su novi hrvatski članovi Uprave Ine? Jedan je energetski stručnjak, tu je i profesor s Ekonomije...

Ekonomist, naftni stručnjak i pravnik ući će u Upravu Ine umjesto Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića

Zgrada Ine

 Damir Krajac/Cropix/Cropix

Na traženje Vlade, Nadzorni odbor Ine će u srijedu razriješiti troje hrvatskih članova Upravnog odbora Ine, a poznato je i tko će privremeno tu dužnost obavljati umjesto Nike Dalića, Barbare Dorić i Darka Markotića.

Vlada je u ponedjeljak Nadzornom odoru Ine predložila imena nova tri hrvatska člana Uprave Ine koje bi NO imenovao na šest mjeseci, dok se ne provede javni natječaj i ne izaberu novi članovi na puni mandat od četiri godine.

Prema informacijama Jutarnjeg, predloženi su Miroslav Skalicki - energetski stručnjak koji je bio generalni direktor Shella za Hrvatsku od 1998. do 2003. Nakon toga, do odlaska iz Shella, Skalicki je radio u Milanu na Shellovim poslovima na razini Mediterana i Europe.

Drugi član je prof. Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a treći Emanuel Kovačić koji je glavni savjetnik za vanjske subjekte Ine. Kovačić ima iskustvo u Cemexu, gdje je bio direktor pravnih poslova.

Ekonomist, naftaš i pravnik

Ekonomist, naftni stručnjak i pravnik ući će u Upravu umjesto Dalića, Dorić i Markotića od kojih su zatražene ostavke nakon što je u preprodaji plina koji se proizvodi u Hrvatskoj kompanija oštećena za oko milijardu kuna, ali ih nisu podnijeli jer bi time ostali bez otpremnina. Ministar gospodarstva Davor Filipović izravno ih je pozvao da podnesu ostavke zbog afere, no oni su to odbili nalazeći niz opravdanja koja su, tvrde nam izvori iz Vlade, redom bila šuplja. Razvidno je, kažu, da su posrijedi otpremnine koje bi se trebale kretati u iznosima od oko 1,5 milijun kuna bez kojih bi ostali u slučaju da sami odstupe.

NO Ine ipak će im uskratiti te otpremnine, pri čemu će se, kako doznajemo, pozvati na odredbe Zakona o trgovačkim društvima koje to predviđaju u slučajevima teže povrede dužnosti i gubitka povjerenja.

Njihovim ponašanjem zgrožen je i premijer Plenković koji je o tome govorio u ponedjeljak nakon sjednice Vlade.

- Takva megaafera je napravila štetu i Ini, i Vladi, i svima nama, i ja sam zgrožen da se nitko od njih nije niti oglasio u ova četiri tjedna. Za mene je to diskvalifikatorni element i oni će biti razriješeni - najavio je premijer i naveo da postoji rješenje za to da oni ne dobiju otpremninu.

Niti mađarski članovi Uprave Ine nisu odmah dali ostavke. Do njih je došlo tek 16. rujna, dan nakon što je Filipović održao još jedan sastanak s predstavnicima MOL-a.

Zapovjedna odgovornost

U petak, nakon što su o ostavkama obavijestili Vladu, te NO Ine, iz MOL-a su poslali priopćenje da su Ferenc Horváth i József Simola, članovi Uprave Ine koje je nominirao MOL, podnijeli ostavke unatoč tome što ni na koji način nisu upleteni u nezakonite radnje vezano uz Inu koje su se pojavile u javnosti krajem kolovoza.

"G. Horváth i g. Simola bili su članovi Uprave Ine od 1. veljače 2021. Obojica članova Uprave u odlasku bili su zgroženi otkrićima oko slučaja Škugor te su unatoč potpunoj neupletenosti u taj slučaj pokazali osobnu zapovjednu odgovornost za cjelokupno Inino poslovanje podnošenjem ostavki na svoje funkcije. Obojica će nastaviti obnašati dužnosti članova Uprave Ine do imenovanja njihovih nasljednika kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja kompanije", isticalo se u priopćenju MOL-a.

Očekivalo se da će nakon toga i hrvatski članovi Ine povući neki potez, ali je to ipak izostalo. Činjenica da se dosad nisu oglasili o pljački stoljeća, kako su mediji nazvali aferu preprodaje plina koji se proizvodi u Hrvatskoj, a koju je aranžirao direktor četvrte razine u Ini Damir Škugor, ukazuje na to da bi se, nakon razrješenja, mogli pravnim putem boriti za otpremnine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:24