SLAVNA DINASTIJA

Totalni raskol u najmoćnijoj talijanskoj obitelji: U igri milijarde, Picasove slike, tvornice, Juventus, Fiat...

‘Margherita Agnelli progoni svoje troje najstarije djece i svoje roditelje na sudovima više od 20 godina‘

Obitelj Agnelli

 -/Lapresse/Profimedia/-/lapresse/profimedia

Svađa članova najslavnije talijanske poslovne dinastije, koju mnogi nazivaju "talijanskim Kennedyjima", nastavlja se i dalje. Obitelj Agnelli svoje bogatstvo i utjecaj temelji na tome što je Giovanni Agnelli bio jedan od izvornih osnivača tvrtke Fiat, a komadić utjecaja i slave koji s tim dolazi želi svaki od njegovih nasljednika.

Prije pet godina članovi obitelji okupili su se u velikoj vili iz 18. stoljeća u blizini Torina nakon sprovoda Marelle Agnelli, udovice industrijalca 20. stoljeća Giannija Agnellija - Giovannijeva sina. Događaj se ubrzo pretvorio u najnoviji zaplet svađe koja je podijelila obitelj jer se Margherita, jedino preživjelo dijete pokojnog para, sukobila sa svojim sinom Johnom Elkannom oko očevog imanja vrijednog više milijardi eura, piše Financial Times. Od tada se, prema riječima nekoliko rođaka, nisu vidjeli.

image

Margherita Agnelli

Lapone/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Lapone/fotogramma/zuma Press/profimedia

Raskol je ponovno stavljen u središte pozornosti prošlog mjeseca kada su vlasti pretresle dom i urede Elkanna, šefa obiteljske tvrtke i predsjedavajućeg proizvođača automobila Stellantis, nakon žalbe njegove majke da je njezinoj majci Marelle pomogao u utaji poreza.

- Margherita Agnelli progoni svoje troje najstarije djece i svoje roditelje na sudovima više od 20 godina - izjavili su Elkannovi odvjetnici.

Bitka za nasljedstvo

Margherita tvrdi da bitku sa svoje troje najstarije djece vodi za dobrobit petero djece koju je dobila s drugim suprugom. Spor je vrijedan milijarde eura, a obuhvaća i Monetova i Picassova umjetnička djela i udjel u Dicembreu, prethodniku konglomerata Exor, čija je vrijednost udjela u 20 godina porasla za 2700 posto na 33 milijarde eura.

Exor drži glavne udjele u raznim poslovima - od proizvođača luksuznih automobila Ferrarija i nogometnog kluba Juventus do nizozemskog proizvođača medicinske opreme Philipsa i engleskog magazina The Economist.

image

Margherita Agnelli

Lapone/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Lapone/fotogramma/zuma Press/profimedia

Kad je Gianni Agnelli umro 2003., njegova udovica i kći naslijedile su po 37,5 posto udjela u Dicembreu, kao i imovinu vrijednu stotine milijuna eura, od umjetnina do imovine u Italiji i inozemstvu. Djedovu miljeniku Elkannu pripalo je 25 posto tvrtke.

Kada je sljedeće godine opstanak Fiata postao upitan, Margherita je odlučila da želi izaći iz obiteljskog posla i pristala na isplatu od 1,2 milijarde eura u zamjenu za prijenos svog udjela u Dicembreu na svoju majku. Odrekla se i svih prava nad svojim imanjem.

Nakon te nagodbe, sklopljene prema švicarskim zakonima jer su Marella i Margherita u to vrijeme živjele u Švicarskoj, baka je prodala dio Dicembrea Elkannovoj mlađoj braći i sestrama Lapu i Ginevri, koji sada posjeduju svaki po 20 posto.

Ali Margherita se ubrzo predomislila kada je otkrila da ostavština njezina oca uključuje stotine milijuna eura koji su bili skriveni u inozemstvu, a vjerovala je da jedan dio treba završiti i na njenom računu. Iako njezino osporavanje prijašnjeg sporazuma nije prošlo na sudu, to nije spriječilo nastavak obiteljske svađe.

image

John Elkann i Margherita Agnelli

Pisani/mediamind/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Pisani/mediamind/fotogramma/zuma Press/profimedia

I dok Margheritini odvjetnici naglašavaju kako ona "samo želi poštivati volju svog oca koji je Johnu Elkannu ostavio samo 25 posto Dicembrea", Elkannovi odvjetnici kažu da je Margherita unovčila svoj dio "u vrijeme kada je budućnost poslovnih interesa njezine obitelji i njezina sina bila neizvjesna." Jedini razlog zbog kojeg se predomislila je, uvjereni su, to što je se Fiat oporavio pa se nadala da će profitirati od dodatnog bogatstva obitelji koje je tako nastalo.

Margheritin bratić Lupo Rattazzi rekao je za Financial Times da vjeruje da ona samo ima "grižnju savjesti."

- Sjećam se da mi je rekla da će Fiat završiti kao Parmalat - rekao je Rattazzi, misleći na talijansku prehrambenu grupu koja je propala 2003.

- Da nije bilo enormnog povećanja vrijednosti njezinog udjela u Dicembreu nakon što je prodala, ne bi odustala od nagodbe - uvjeren je.

Članovi obitelji nadali su se da će se razlike moći riješiti, a Ginevra Elkann djelovati kao posrednik između svoje bake, majke i braće. Ta je ideja neslavno propala svađom na pogrebnom prijemu za Marellu.

Italija ili Švicarska?

Trenutno je ključna točka prijepora mjesto gdje je Marella živjela u svojim posljednjim godinama. Margheritin pravni tim tvrdio je da je ona živjela u Italiji pa je njezina oporuka trebala biti regulirana talijanskim zakonom, prema kojem djeca uvijek imaju pravo na dio roditeljske imovine. S druge strane, odvjetnici troje braće i sestara Elkann tvrdili su na sudu da se Margherita odrekla svog prava na daljnje zahtjeve za nasljedstvom kada je potpisala ugovor 2004. godine.

image

John Elkann i Margherita Agnelli

Pisani/mediamind/fotogramma/Zuma Press/Profimedia/Pisani/mediamind/fotogramma/zuma Press/profimedia

Prema nekoliko neovisnih pravnih stručnjaka, ako tužba za poreznu prijevaru koja je pokrenula ovomjesečne racije bude uspješne i tužitelji zaključe da je Marella prije smrti živjela u Italiji (i nije plaćala porez), a ne u Švicarskoj kako je tvrdila, to bi moglo pomoći Margheritinom odvjetničkom timu da tvrdi da se pitanje majčine oporuke treba riješiti prema talijanskom zakonu.

Četvero od petero djece obitelji de Pahlen, koje je Margherita dobila u drugom braku, stalo je na majčinu stranu u slučajevima osporavanja bakine oporuke. Lapo i Ginevra stali su na stranu svog brata Johna i prekinuli kontakt sa svojom majkom i polubraćom i sestrama.

Ljudi bliski objema stranama obitelji kažu da je odnos između Margherite, umjetnice koja nikada nije radila u obiteljskom poslu, i njeno troje djece iz braka s Alainom Elkannom "napet" već dugo godina. S obzirom na sedam pravnih slučajeva koji su u tijeku, teško je očekivati da će se to ubrzo promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:53