pozitivna ocjena EU-a

Tramišak: Dio novca od NPOO-a će se uložiti u projekte koji su već u tijeku

Naglasila je i da je plan 46 posto ili tri milijarde eura potrošiti odnosno realizirati do 2023. godine
Nataša Tramišak
 Davor Pongracic/Cropix

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je u srijedu da će u Hrvatsku uskoro početi pristizati novac po osnovi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) te da će se dio toga uložiti u projekte koji su već u tijeku.

Uoči užeg kabineta Vlade, Tramišak je, odgovarajući na upite novinara, izjavila da je Pelješki most najveći strateški projekt u operativnom programu Konkurentnost i kohezija, financiran sredstvima EU u visini od 85 posto.

Ocijenila je i da je današnja svečanost, tijekom koje će se postaviti posljednji segment konstrukcije mosta, čime će on biti u cijelosti spojen i povezati kopno kod Komarne u blizini Stona, s Brijestom na pelješkoj strani, povijesni trenutak za Hrvatsku, koja više od 300 godina čeka na spajanje hrvatskog teritorija.

Upitana hoće li se plaćati mostarina, odnosno cestarina na tom dijelu, rekla je da su Hrvatske ceste upravitelj te infrastrukture te da ne planiraju naplaćivati cestarinu, barem ne u prvim godinama.

Još jednim važnim trenutkom za Hrvatsku smatra i pozitivnu ocjenu EU-a za NPOO, što je dobar put za realizaciju 6,3 milijarde eura vrijednih sredstava. Naglasila je i da je plan 46 posto ili tri milijarde eura potrošiti odnosno realizirati do 2023. godine, što će označiti novi veliki investicijski val u idućih nekoliko godina.

Na pitanje što će biti prvo financirano predujmom iz NPOO-a koji stiže na jesen, rekla je da će ta sredstva biti upotrijebljena za projekte koji su u najvećoj fazi spremnosti. za gospodarstvo te za neke koja su već u tijeku.

"Prvi projekti financirani tim novcem bit će oni projekti koji su već započeti po pitanju vodno-komunalnih građevina", istaknula je Tramišak, dodavši da se 11 takvih projekata, u vrijednosti četiri milijarde kuna, prebacuje u NPOO. Nakon toga, financirat će se i željeznički projekt dionica Dugo Selo - Novska s osam milijardi kuna.

Navela je i da je početkom ove godine raspisan i prvi poziv za gospodarstvenike, za proizvodne industrije, za zelenu i digitalnu tranziciju u vrijednosti 1,14 milijarde kuna te da već početkom 2022. kreće novi poziv za gospodarstvenike. Na spomenuti natječaj pristiglo je više od 800 prijava, koje su još u fazi evaluacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:28