Inicijativa HUP ICT-a

Traže od Vlade da im otvori put izravno do fondova EU

ICT sektor treba uvrstiti kao vertikalu u Strategiju pametne specijalizacije jer on može biti zamašnjak u rastu i razvoju, ističe Martinović
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Udruženje ICT tvrtki pri HUP-u, HUP ICT, upozorava da Vlada ima vremena samo do kraja godine da izmijeni Strategiju pametne specijalizacije Hrvatske i u njoj ICT industriju iz "horizontalne" pretvori u "vertikalnu". Mala jezična izmjena ima veliku financijsku težinu. Vertikalne industrije mogu izravno do fondova EU.

Jasminka Martinović, direktorica HUP ICT-a, kaže da ministarstva gospodarstva i znanosti, ključna za tu strategiju, dosad nisu pokazala da su u tome učinila pomak.

Vertikala

- HUP ICT ukazuje na potrebu uvrštenja ICT sektora kao vertikale u Strategiju pametne specijalizacije jer je to preduvjet za jačanje svih drugih grana gospodarstva kojima ICT može biti zamašnjak u rastu i razvoju - kaže Martinović.

Ivan Ante Nikolić, dopredsjednik HUP ICT-a i direktor Blinka, kaže da je ta strategija temelj za dobivanje sredstava iz fondova EU za projekte istraživanja i razvoja, odnosno onoga što predstavlja suvremenu proizvodnju.

- U Hrvatskoj nam je problem dobiti novac za financiranje takvih projekata jer banke preferiraju već etablirane tvrtke sa snažnom novčanom pozicijom. To zatvara prostor za rast i razvoj malih tvrtki, startupa, pa i manjih IT kompanija koje razvijaju vlastita rješenja, kojima bi se produktivnost drugih subjekata drastično podigla - upozorava Nikolić.

Kata Kalanja, članica Izvršnog odbora HUP ICT-a i savjetnica Uprave Combisa, navodi da je Vlada dosad naglasak u Strategiji pametne specijalizacije, dakle, kao "vertikalne" industrije, definirala zdravlje i kvalitetu života, energiju i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, hranu i bioekonomiju.

- ICT je definiran kao horizontalni prioritet, zbog čega su se na natječaj mogli prijavljivati samo projekti koji doprinose nekome iz 'vertikalnih' sektora, iako je u području ICT-a koncentrirano oko 10 posto ukupnog inovacijskog potencijala Hrvatske - kaže Kalanja.

Potencijal za rast

Navodi da su, usto, vidljive nove prilike i potencijal za rast ICT-a, kao i ostalih industrija koje nisu dio aktualne Strategije pametne specijalizacije. Kalanja ističe da bi ICT, kad bi postao "vertikala", mogao bi pomoći drugim sektorima u poboljšanju projekata digitalne transformacije.

Katarina Šiber Makar, članica Izvršnog odbora HUP ICT-a, starija potpredsjednica Juniper grupe i članica Uprave Halcoma, kaže da je baš zato nužno prepoznati ulogu ICT-a kao jednog od najznačajnijih pokretača za većinu istraživačko-razvojnih aktivnosti u ostalim industrijama.

- To je nužno za digitalnu transformaciju u Hrvatskoj i pomak prema industriji 4.0, a time i gospodarski rast - zaključuje Šiber Makar.

Samo u RH i na Cipru nije strateška industrija

U Hrvatskoj IT industrija nije definirana kao strateška industrija. Nominalno, ona jest jedna od pokretačkih industrija u Industrijskoj strategiji RH. No, riječ je o dokumentu koji su političari učinili nevažnim jer se uz njega ne vežu ni sredstva iz proračuna, ni ona iz fondova EU. U ključnoj strategiji, onoj pametne specijalizacije, koju gleda Europska komisija i po kojoj se određuje pristup fondovima EU, IT je sporedna ili "horizontalna" industrija. Hrvatska je, uz Cipar, jedina članica EU kojoj IT nije "vertikalna", tj. strateška industrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:14