BORBA PROTIV RAKA

Treba zamjenu cigareta e- cigaretama uključiti u borbu protiv pušenja

Renomirani znanstvenici na online summitu "Smanjenje štete od duhana: novi proizvodi, istraživanja i politika" objavili važno upozorenje
 AFP

Europska unija trebala bi u svoj program borbe protiv raka uvrstiti i poticanje zamjene tradicionalnih cigareta novim duhanskim proizvodima, jedan je od prijedloga upućenih s četvrtog po redu znanstvenog summita o smanjenju štete od pušenja u organizaciji SOHRE-a.

Riječ je o međunarodnome udruženju neovisnih stručnjaka za kontrolu pušenja i smanjenje šteta čiji je predsjednik Ignatios Ikonomidis, u jednome od uvodnih panela skupa, krenuvši od činjenice da je rak pluća jedan od najučestalijih oblika kancerogenih bolesti, upozorio kako plan EU borbe protiv raka nije uzeo u obzir znanstveno dokazane činjenice da e-cigarete i novi duhanski proizvodi imaju manji rizik od izloženosti otrovnim tvarima u usporedbi s konvencionalnim cigaretama.

Troškovi za društvo

- Statistički podaci o broju pušača i troškovima za društvo borbe protiv pušenja i saniranja posljedica šteta od pušenja tradicionalnih cigareta pokazuju da dosadašnje antipušačke politike ne daju očekivane rezultate, stoga bi trebalo razmisliti o drugačijem pristupu.

Nije za očekivati da ćete odjednom uvjeriti velik broj pušača da prestanu pušiti, nego je u cjeloviti pristup borbe protiv pušenja potrebno unijeti politike smanjenja štete od pušenja – ocijenio je Ikonomidis, profesor na katedri za kardiologiju Nacionalnog i kapodistrijanskog sveučilišta u Ateni.

Nadovezujući se na izlaganje dr. Ikonomidisa , dr. Fernardo Fernandez Bueno, kirurg i onkolog vojne bolnice Gomez Ulla u Madridu, izrazio je uvjerenje kako djelotvornost novih duhanskih proizvoda u smanjenju šteta od pušenja više nije sporno za znanstvenike.

- Osporavanje novih duhanskih proizvoda kao učinkovite poluge za smanjenje šteta od pušenja dolazi iz sfere politike i medija, stoga moramo poraditi na edukaciji po tom pitanju – ocijenio je Fernandez Bueno, nakon čijeg je istupa švedski poduzetnik Bengt Wiberg iznio podatke o utjecaju Snusa, najprodavanijeg proizvoda na tržištu novih duhanskih proizvoda i e-cigareta u Švedskoj i jednog od najzastupljenijih proizvoda na tržištu Norveške, na smanjenje šteta od pušenja.

Prema riječima Wiberga, Snus je pridonio da su Švedska i Norveška, uz Island, jedine tri europske zemlje u kojima je udio pušača u odrasloj populaciji manji od pet posto.

S druge strane, onkolog Ioannis Boukovinas založio se da se o učinkovitosti novih duhanskih proizvoda razgovara na temelju što više podataka i istraživanja kojih, istaknuo je, nema dovoljno.

Dosezi borbe

Na panelu "Prevencija, smanjenje štete, prestanak" uvodničar Konstantinos Kesanopoulos, biolog s atenskog Sveučilišta Zapadna Itaka, podsjetio je, među ostalim, da se broj pušača na svijetu procjenjuje na milijardu i 140 milijuna, a da se oko osam milijuna umrlih godišnje povezuje s bolestima uzrokovanih pušenjem. Osvrnuvši se na dosadašnje dosege globalne borbe protiv pušenja, Kesanopoulos je iznio podatak da su srategije smanjile globalnu zastupljenost pušenja za 27,5 posto kod muškaraca i 37,7 posto kod žena.

Komentirajući učinke dosadašnjih strategije suzbijanja pušenja, Giuseppe Biondi Zoccai, kardiolog sa Sveučilišta Sapienza u Rimu, ocijenio je da su mnoge strategije podrške prestanku pušenja dostupne i učinkovite.

- Duhanski proizvodi modificiranog rizika mogu izmijeniti ili, nadamo se, smanjiti globalno opterećenje bolestima povezanim s pušenjem, a takvi proizvodi su elektroničke cigarete i grijani duhanski proizvodi poput IQOS-a - komentirao je Biondi Zoccai.

Moguće su uštede od 40 milijardi eura

O ekonomskim učincima kontrole pušenja i smanjenja štete od pušenja govorili su ravnatelj Instituta za medicinu na Sveučilištu kardinala Wyszynskog u Varšavi Andrzej Fal, bivši ministar zdravstva u Vladi Slovačke Tomaš Drucker, epidemiolog Viktor Mravčik te ekonomisti Arkadij Šarkov i Emanuele Bracco. Tomaš Drucker iznio je procjenu da se oko 70 posto troškova zdravstvenih sustava u članicama EU povezuje s dijagnostikom, liječenjem i ostalim troškovima vezanima uz bolesti povezane s pušenjem.

- Kada bi se broj pušača u Europi smanjio za samo jedan posto, mogla bi se postići dugoročna ušteda za zdravstveni sustav od 40 milijardi eura - naznačio je Drucker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:15