Kulturno dobro

Treća sreća za predivnu, ali zapuštenu povijesnu palaču u centru Pule?

Zgrada se već pokušala dva puta prodati, ali bezuspješno. Prodavala se za 15,7 milijuna kuna

Treća sreća možda se smiješi predivnoj, ali zapuštenoj povijesnoj Palači Scracin u centru Pule odmah uz Zlatna vrata. Riječ je o nekretnini koju prodaju Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koja bi se ubrzo mogla naći na trećem natječaju za prodaju.

- U tijeku je provođenje pripremnih radnji (procjena nekretnine) radi ponovne prodaje poslovne zgrade u Puli, na adresi Trg Portarata 3. Nakon procjene tržišne vrijednosti nekretnine i dobivanja potrebnih prethodnih suglasnosti, javni natječaj za prodaju navedene zgrade, zajedno s pomoćnim objektima, objavit će na web-stranicama HZMO-a i HZZO-a te u dnevnom tisku, odgovorili su nam u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Naime, zgrada se već pokušala dva puta prodati, ali bezuspješno. Prodavala se za 15,7 milijuna kuna.

- Nakon prvog natječaja krajem 2018., potencijalni kupac je odustao od kupnje nekretnina iz njemu znanih razloga, a na ponovljeni natječaj iz prosinca 2019. nitko se nije javio. Važno je napomenuti da je Palača Scracin upisana u registar kulturnih dobara, što za sobom povlači odgovarajuće obveze za vlasnike nekretnine. Rješenje o proglašenju Palače Scracin kulturnim dobrom, kojom su propisana ograničenja u izvođenju radova na nekretnini, javna je isprava položena u zbirci isprava u zemljišnim knjigama te je dostupna svim zainteresiranim osobama, ističu u HZZO-u.

Naime, na prvom natječaju zainteresiran je bio pulski poduzetnik Kristijan Floričić, koji je dao polog od 785.000 kuna, ali je prije potpisivanja ugovora odustao i taj polog izgubio. A kako smo neslužbeno čuli, odustao je kada je uvidio da zbog brojnih konzervatorskih radova i istraživanja neće moći napraviti sve što je naumio. Kako smo već pisali, problem je nastao nakon predaje ponude kada se shvatilo da će prije bilo kakvih poteza trebati uložiti popriličnu svotu novaca u istraživanja, a i konzervatori nisu dozvolili brojne radove na obnovi objekata koji je trebao postati hotel. Navodno je riječ o nekoliko milijuna kuna vrijednih radova te je zbog toga potencijalni kupac investiciju smatrao neisplativom.

Potom se zgrada opet po istim uvjetima našla na novom natječaju, ali bez zainteresiranih kupaca. Zgrada je izgrađena između 1880. i 1881. godine, a stradala je u požaru 2014. godine nakon čega su se službe mirovinskog i zdravstvenog preselile u druge prostore. Od tada je zgrada prazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:37