Turističke operacije

TUI preuzeo Karismu od fortenove, na vidiku razlaz s Jakom Andabakom?

Bluesun resort i Jako Andabak (u krugu)

Fortenovin plan izlaska iz turističkih operacija napokon je i službeno zaživio s obzirom na to da je iz ove kompanije jučer stigla obavijest kako je njihov udio u tvrtki Karisma Hotels Adriatic formalno-pravno preuzeo TUI.

O vrijednosti ove transakcije, logično, jučer nitko nije htio govoriti, no iz priopćenja je jasno da je TUI preuzeo 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj kompaniji. Osim toga, doznajemo, kako TUI planira otkupiti i ostatak kompanije čime bi bio vlasnik 100% Karisme.

Pregovori o preuzimanju, doznajemo, trajali su godinu i pol, a daljnji planovi TUI-ja vezani uz ovu kompaniju uglavnom će ovisiti o razvoju situacije s pandemijom iako su u planu ulaganja u postojeće hotelske kapacitete, kao i najvjerojatnija prodaja autokampa Dolje, za koji već sada navodno postoji popriličan interes.

Inače, kompanija u svojem portfelju ima tri hotela - TUI Blue Adriatic Beach, TUI Blue Makarska te TUI Blue Koločep, sve skupa sa 589 soba u kojima je Karisma, stoji u priopćenju Fortenove, lani ostvarila 350 tisuća noćenja, a gosti su uglavnom dolazili s tržišta Velike Britanije, Njemačke, Skandinavije i Francuske.

- Fortenova grupa ima strategiju fokusiranja na osnovno poslovanje u maloprodaji, prehrani i poljoprivredi. Stoga smo bili u potrazi za pravim partnerima koji će preuzeti i unaprijediti naše poslove u sektoru turizma. Kao jedan od naših partnera u vlasničkoj strukturi KHA, TUI je bio prirodan izbor za realizaciju ove transakcije jer, osim što je međunarodna turoperatorska djelatnost ove grupacije dovodila najveći broj gostiju u hotele i kampove, ujedno poznaje poslovne operacije KHA i, što je još važnije, ima razrađenu viziju budućnosti za taj biznis - rekao je glavni financijski direktor Fortenove James Pearson. Doznajemo i kako bi uskoro trebao biti formaliziran i Fortenovin izlazak iz Hotela Plat s obzirom na to da ta grupa, putem 25-postotnog vlasništva u tvrtki KH četiri, ima manje od 25 posto vlasništva u hotelima, što bi trebao preuzeti fond Prosperus.

Kad je u pitanju TUI, doznajemo i kako je izgledan njegov razlaz s Jakom Andabakom, s kojim je ušao u joint venture kroz kompaniju WOT Hotels. TUI je zainteresiran preuzeti Andabakov udio, no zasad nema potvrde da bi on bio na prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:53