ZAGREBAČKA BURZA

Turističke kompanije s Visa uvrštene na burzu nakon 4-godišnjeg stečaja

Najlikvidnija dionica je u proteklom tjednu bila ona HT-a
vis,140703 hotel issa foto:bogoljub mitrakovic -desk-

Iako se u rujnu nastavio relativno dobar trend iz kolovoza te je promet dionicama unutar knjige ponuda bio 17 posto bolji, a ukupni promet 21,4 posto bolji, kako su objavili sa Zagrebačke burze, sam kraj mjeseca i početak listopada donijeli su splašnjavanje prometa.

Tjedan je ipak donio i pozitivnu vijest, a to je da su dionice hotelsko-turističkih tvrtki Vis i Modra špilja u većinskom vlasništvu mirovinskih fondova i pod upravljanjem PBZ Croatia osiguranja uvrštene na Redovito tržište Zagrebačke burze nakon više od četiri godine u stečaju, izvijestili su u petak iz PBZ Croatia osiguranja. Njihovim dionicama počinje trgovanje u ponedjeljak, a direktor Edo Bogdanović istaknuo je da je uvrštenje velik korak prema stvaranju stabilnog poslovanja tih hotelskih tvrtki. Vlasnici su se obvezali na investicijski ciklus u obje tvrtke u ukupnom iznosu od 181,9 milijuna kuna.

Najlikvidnija dionica je u proteklom tjednu bila ona HT-a, uz promet od 4,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 1,15 posto na 176,50 kuna. Podravka je zabilježila promet od dva milijuna kuna i cjenovni pad od 1,56 posto na 443 kune. Povlašteno izdanje Adris grupe je imalo promet od 1,9 milijuna kuna i pad cijene od 1,34 posto na 368 kuna.

Promatra li se kako je prošao treći kvartal, očito je da je ljetos bilo slaba "žetva", što se prije svega pripisuje srpanjskom zatišju na tržištu. Kad se zbroje rezultati trećega kvartala, promet unutar knjige ponuda bio je oko 27 posto manji od prethodnog razdoblja, a otprilike je toliko bio manji i promet dionicama te ukupni promet.

Tržišna kapitalizacija dionica izlistanih na ZSE također je nešto niža u odnosu na drugi kvartal (-1,3 posto), dok su indeksi promatrano razdoblje zaključili prilično dobro: CROBEX, CROBEX10, CROBEXtri, CROBEXprime neznatno su korigirani, dok su ostali indeksi bilježili solidan rast, pojedini čak i dvoznamenkasti - CROBEXindustrija 19 posto, a CROBEXkonstrukt značajnih 50 posto, navode s burze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:45