Centar za posjetitelje

Turistički projekt od 13 milijuna kuna: Povukli novac iz EU, ali završili samo 5% radova

Kad će radovi na dovršetku gradnje ponovo krenuti nije poznato
Centar za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije najavljen 2014. godine

Badava sav novac EU i potpora Ministarstva turizma kad se nitko od njih ne može boriti protiv “nepredvidljivih okolnosti” u Hrvatskoj. Tako se, otprilike, može sumirati povijest velikog, 13 milijuna kuna vrijednog projekta izgradnje Centra za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije koji je javnosti prvi put najavljen još 2014., a u prosincu 2017. u krševito tlo u Dugopolju zabijena i prva lopata.

Prema prvotnim najavama, početkom 2019. tu je trebala stasati razigrana zgrada čiji je projekt napravio arhitekt Ivan Galić, zamislivši na silazu s autoputa objekt sastavljen od nekoliko kubusa u sastavu kojeg bi se turistima interpretirala baština Mosora i Dalmatinske zagore.

Raskinut ugovor

Ipak, dvije godine otkako je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban svečano otvorio radove na ovoj važnoj zgradi, do današnjeg dana realizirano je samo 5,6 posto vrijednosti ugovorenih radova, a u Narodnim novinama ovaj je mjesec osvanuo natječaj - preprojektiranja građevine.

Kako su nam potvrdili iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, problem je nastao nakon početka radova, kad se ispostavilo da odabrani izvođač, tvrtka Inero, neće moći dovršiti 13 milijuna kuna vrijedne radove na izgradnji Centra u zadanim rokovima, nakon čega je ugovor s izvođačem u siječnju 2019. raskinut.

Što je točno priječilo dovršetak radova, iz odgovora Županije baš i nije najjasnije. “Izazovi prilikom gradnje Centra za posjetitelje odnosili su se na nepredvidljive okolnosti vezane uz tehničke i tehnološke izvedivosti projekta na terenu u traženoj kvaliteti sukladno glavnom projektu, pritom zadržavajući izvorni oblik i funkciju građevine”, poručuju iz Županije koja je Inero odabrala kao najpovoljnijeg izvođača.

Vlasnik te kompanije inače je splitski poduzetnik Ilija Naletilić, kojeg su mediji dovodili u vezu s doniranjem izbornoj kampanji Kolinde Grabar-Kitarović, a kojeg smo pokušali kontaktirati kako bi nam pojasnio gdje je zapelo sa Županijom - no bezuspješno.

Budući da je zbog kašnjenja s izgradnjom Centra, kao dijela projekta EU “Skriveni habitati”, Županiji prijetilo da ostane bez novca koji je osigurala u sklopu fondova, pokrenuli su postupak dobivanja produljenja provedbe projekta, koje im je odobreno do 1. siječnja 2021. godine, što bi po novome valjda trebao biti finalni rok za dovršetak dugoočekivane splitske turističke atrakcije.

Kad će radovi na dovršetku gradnje ponovo krenuti nije poznato, no iz odgovora koji smo dobili iz Splitsko-dalmatinske županije vidljivo je da će natječaj za nove izvođače radove biti raspisan tek u srpnju ove godine, nakon čega slijedi postupak odabira najpovoljnijeg, zatim period žalbe i ostalo.

Izmjene

“Splitsko-dalmatinska županija poduzela je sve kako bi osigurala provedbu projekta u novoodobrenom razdoblju, što uključuje osiguranje sredstava u proračunskom razdoblju 2020. - 2021., kontinuiranu brigu o gradilištu, a izrađena je i analiza izvedivosti s prijedlogom izmjena projekta te preprojektiranje Centra za posjetitelje”, poručili su. Zanimljivo, iz županije poručuju da preprojektiranje podrazumijeva “otklanjanje tehničkih i tehnoloških izazova izvedivosti projekta”, ali ne i izmjenu izvornog oblika građevine, no ne pojašnjavaju o kakvim je to konkretnim tehničkim i tehnološkim izazovima riječ.

Inače, projekt Centra za posjetitelje u Dugopolju zamišljen je kao centralno mjesto na kojem bi svi posjetitelji županije, kroz multimedijalne sadržaje, mogli dobiti informacije o glavnim odlikama baštine županije, posebno Zagore i Mosora, a objekt bi trebao imati i trgovinu domaćih proizvoda, ugostiteljske sadržaje, edukativne staze, školu na otvorenome, tržnicu na otvorenome i slično. Kompletan projekt “Skriveni habitati”, u sklopu kojeg se i gradi 13 milijuna kuna vrijedan Centar, vrijedan je 34 milijuna kuna, a sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj predviđeno je u iznosu od 20 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:45