Nema besplatno

Turističko zemljište: Tvrtke će ubuduće plaćati do 10 kuna po kvadratu godišnje

Uskoro Zakon koji napokon rješava zemljišta koja u pretvorbi i privatizaciji nisu bila procijenjena
Goran Marić
 Dragan Matić / CROPIX

Ministarstvo državne imovine uskoro će u javnu raspravu uputiti novi Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu koji napokon rješava problem turističkog zemljišta koje u pretvorbi i privatizaciji nije bilo procijenjeno.

Sve ove godine vladao je potpuni nered na tom području, jer s jedne strane država i lokalne jedinice nisu imali značajnije prihode od svoje imovine i izgubili su oko 2 milijarde kuna, jer su se ili naplaćivale jako niske naknade ili se uopće nisu plaćale, a turističke tvrtke, s druge strane, nisu mogle raspolagati s tim zemljištem, odnosno nisu mogle dizati ulagačke kredite s hipotekom na tim zemljištima zbog čega su pokrenuti i neki arbitražni sporovi.

Naime, hoteli i kampovi ušli su pri pretvorbi i privatizaciji u temeljni kapital, dok su zemljišta ispod i oko objekata postala vlasništvo države ili jedinica lokalne samouprave.

Stupanjem na snagu ovog novog Zakona u svim tim slučajevima tvrtke će automatski postati zakupci, a u svakom trenutku će moći i otkupiti zemljišta.

Plaćat će od šest do 10 kuna po metru četvornom godišnje za turistička zemljišta u vlasništvu lokalnih jedinica. Prihod od zakupa ili prodaje će se raspoređivati tako da će 60 posto ići jedinicama, 20 posto županiji, a 20 posto Fondu za razvoj turizma. Procjena je da je riječ o oko 10.000 metara četvornih takvog zemljišta, od čega se godišnje na temelju postojećeg Zakona uprihodilo tek oko 10 milijuna kuna godišnje, a ako će se naplaćivati minimalno šest kuna po novom Zakonu, prihodi će biti 60 milijuna kuna.

Kada je riječ o kampovima, kojih je ukupno 80 i većinom se nalaze u Istri i Primorju, te u Zadarskoj županiji, neće više biti suvlasničkih zajednica već će se formirati nove katastarske čestice, država će biti vlasnik zemljišta, a tvrtke zakupci. Umjesto dosadašnje tri kune po metru četvornom koje su se naplaćivale za pola zemljišta kampa koje je u suvlasništvu i dva posto od polovice ukupnog godišnjeg prihoda kampa, zakupnina će iznositi 12 kuna po metru četvornom godišnje, a svi kampovi na otocima imat će 10 posto popusta. Ako su kategorizirani s četiri zvjezdice imat će još pet posto popusta, a ako imaju pet zvjezdica, dobit će dodatnih pet posto popusta.

Prva radna verzija Zakona predviđala je naplatu turističkog zemljišta ne po metru četvornom, nego se zakupnina trebala naplaćivati u iznosu od 15 posto od ukupnih prihoda kampa zbog čega se pobunio turistički sektor. Sada je to u ovoj novoj verziji bitno izmijenjeno. Ministar državne imovine Goran Marić i ministar turizma Gari Cappelli, koji su jučer predstavili Zakon, izrazili su zadovoljstvo jer Zakon predstavlja preduvjet za investicije koje se planiraju, a koje bi mogle dosegnuti 5 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:16