IAKO NIJE GOTOVO

Turska braća došla u Petrokemiju na razgovor, imamo detalje: ‘Planovi Yildirim grupe su u Kutini prilično veliki...‘

‘Radnici nisu problem, plaće nisu problem, to nam je u ovom trenutku najvažnije‘

Robert Yüksel Yildirim i Davor Rakić

 Nikola Blažeković/Vedran Jevtović/

Oba vlasnika turske grupacije koja namjerava kupiti većinski udjel u Petrokemiji, braća Ali Riza i Robert Yüksel Yildirim, odazvala su se pozivu sindikata na razgovor te su im u utorak detaljno prezentirala svoje planove s tvornicom čiji pogoni stoje od ožujka ove godine zbog visokih cijena plina.

Kako su turski investitori rekli u obraćanju medijima, plan im je što prije pokrenuti proizvodnju. "Yildirim grupa želi ulagati u Petrokemiju i podići ju na višu razinu u cilju postizanja veće efikasnosti", rekao je izvršni direktor grupacije Robert Y. Yildirim, odnosno, tumači da su svjesni da "postrojenja Petrokemije nisu u najboljem stanju, ali je Yildirim grupa spremna investirati u modernizaciju", prenosi Kutina.info.

Turska grupa je početkom ovog mjeseca potpisala kupoprodajni ugovor s Terra Mineralna gnojiva, koja je u vlasništvu Ine i PPD-a, za 54,52% njihova udjela u Petrokemiji, što tek trebaju potvrditi agencije za zaštitu tržišnog natjecanja u više zemalja, a postoje i neki dodatni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora i tiču se hrvatske države. Sada su također javno potvrdili da zapravo žele biti 100-postotni vlasnik Petrokemije, što znači da žele kupiti i dionice u vlasništvu države, o čemu još razgovaraju.

"Yildirim grupa se ne bavi politikom i kad u suvlasništvu imate politiku, nije uvijek lako voditi biznis", naglasio je Robert Yüksel Yildirim.

U sindikatu su sastankom više nego zadovoljni, te naglašavaju kako je u pitanju ozbiljna međunarodna kompanija s preko 20 tisuća zaposlenih koja se u Hrvatskoj želi ozbiljno baviti proizvodnjom i trgovinom mineralnim gnojivima. "Nakon 1,5 godinu dubinskog snimanja kompanije oni točno znaju što kupuju i uvjereni su da se to može podići na višu razinu", kaže šef Petrokemijinog sindikata EKN Davor Rakić. "Radnici nisu problem, plaće nisu problem, to nam je u ovom trenutku najvažnije", naglašava.

U Petrokemiji je, naime, skoro 1300 radnika koji, unatoč tome što pogoni mjesecima stoje zbog energetske krize i cijena, kao i u ostatku Europe, primaju cijelo vrijeme punu plaću i čekaju pokretanje proizvodnje. Prosječna plaća u Petrokemiji je, međutim, niža od državnog prosjeka, kaže Rakić, a iako je bilo odlazaka radnika, taj trend nije zabrinjavajući.

"Planovi Yildirim grupe su u Kutini prilično veliki", kaže Rakić a prenosi prenosi Kutina.info., napominjući da su im prezentirali i velike iznose ulaganja s obzirom na europske propise vezane za okoliš i emisije CO2. Prema njegovim informacijama, Turci žele proizvoditi u Kutini 1,3 milijuna tona gnojiva, što je sadašnji kapacitet tvornice, a k tome još uvoziti, pakirati i prodavati oko 700 tisuća tona.

Na naše pitanje oko državnog udjela (ukupno oko 40 posto), Rakić kaže kako je Petrokemija kompanija od posebnog državnog interesa te da stoga treba zadržati 25 posto plus jednu dionicu. Sada ona putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) država drži 17,9 posto udjela, 12,73 posto je u vlasništvu Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto drži Janaf, a 5,45 posto je na skrbničkom računu, a postoje i mali dioničari dok je sama Petrokemija vlasnik 0,08 posto udjela.

Petrokemija je u prošloj godini imala prihod od 2,18 milijardi kuna, a poslovala je uz gubitak od 5,6 milijuna kuna, dok je u 2019. i 2020. godini poslovala s dobiti. Prema aktualnim planovima Uprave, u drugoj polovici siječnja bi proizvodnja mineralnih gnojiva ipak mogla krenuti, nevezano za predstojeće vlasničke promjene.

Robert Y. Yildirim je inače izjavio i da im je cilj da se, preuzimanjem tvornica u Belgiji i Nizozemskoj, pozicioniraju među pet vodećih proizvođača mineralnih gnojiva u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:23