Pametna specijalizacija

Tvrtke iz ICT sektora traže da im se prizna status strateškog područja

IT industrija godišnje generira 27 milijardi kuna prihoda i zapošljava više od 30.000 radnika
Gaming hub u Novskoj gdje 16 startupova razvija racunalne i mobilne igrice, dio projekta PISMO Sisačko-moslavačke županije
 Zeljko Puhovski/Cropix

Kako će izgledati nova hrvatska Strategija pametne specijalizacije, poznata još i pod kraticom S3, jedan od važnih akata povezanih s povlačenjem novca iz fondova Europske unije za inovacije te istraživanje i razvoj u razdoblju od 2021. do 2027. godine, pitanje je koje već dulje vrijeme golica domaće tvrtke, a posebno one iz informatičkog sektora. Ove jeseni postalo je "vruće" jer je i formalno pokrenuta izrada te strategije.

Tvrtke iz te industrije, naime, očekuju da se njezin status u Strategiji promijeni kako bi mogle povući više novca za istraživanje, razvoj i inovacije. Ugrubo, IT industrija godišnje generira 27 milijardi kuna prihoda i zapošljava više od 30.000 ljudi, a njezini predstavnici pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca smatraju da, s obzirom na potencijale i važnost, zaslužuje da bude jedno od strateških područja, kao što je slučaj u velikom dijelu članica EU. Takvo pozicioniranje za ICT industriju, poručuje Jasminka Martinović, direktorica HUP-ove ICT udruge, "otvara prostor za značajnija ulaganja u područja umjetne inteligencije, napredne robotike, digitalnih vještina i općenito digitalne transformacije". Ukratko, u suprotnom IT tvrtke neće moći prijavljivati samostalne projekte kojima razvijaju specijalizirane IT proizvode.

Za izradu S3 zadužena su dva ministarstva, gospodarstva i znanosti, a prvi koraci predviđaju slanje upitnika za prikupljanje informacija od "šire zainteresirane zajednice", odnosno provođenje istraživanja kako bi unaprijedili postojeća prioritetna područja u skladu s trendovima i potrebama poslovnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice, navode u priopćenju. O promjenama samih prioritetnih područja nema ni riječi. Kako nam potvrđuju iz Hrvatske udruge poslodavaca, njihove će članice sudjelovati u istraživanjima koja provode formalno uspostavljenja tematska inovacijska vijeća, ali će nastojati "u direktnim razgovorima s ministrima argumentirati svoje pozicije i inzistirati na promjeni pozicije ICT industrije u Strategiji". Kada će to biti, još nije poznato. Osnovano je pet inovacijskih vijeća koja se odnose na područja Strategije pametne specijalizacije - zdravlje i kvalitetu života, energiju i održivi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost te hranu i bioekonomiju. Ljetos su dobila i nove članove, a za ICT industriju ne postoji tematsko vijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:38