Mjere za turizam

Tvrtke izradile plan kojim će si osigurati radnike za sezonu, ali imaju jedan ozbiljan hendikep

"Plaće radnika u turizmu u Hrvatskoj upola su niže od europskog prosjeka, pa trebamo napraviti konkurentan okvir zapošljavanja kako bi se to promijenilo", poručio je Veljko Ostojić
Ilustracija
 Dragan Matic/Cropix

Prema svemu sudeći, turistička sezona 2022. pripremat će se kao redovna, a ne kao pandemijska godina, ali je za nju prvo potrebno prevladati najveću prepreku, nedostatak radne snage, koji sektor procjenjuje na razini 30.000 do 35.000 radnika manjka.

Kako se na Uskrs sljedeće godine hotelijeri i ugostitelji ne bi susreli sa situacijom da zbog nedostatka radnika ne mogu otvoriti objekte, Hrvatska udruga turizma i Hrvatska udruga poslodavaca pripremile su paket mjera, svojevrsni hrvatski "New Deal" za turizam, u kojemu su predložili detaljne izmjene legislativa sa, tvrde, samo jednim ciljem - zadržavanjem postojeće te privlačenjem nove radne snage, i to ponajviše one domaće, o kojoj turizam u Hrvatskoj ovisi.

Riječ je o šest stranica dugačkom dokumentu koji su uputili ministarstvima turizma, financija, unutarnjih poslova i rada, u čijem se segmentu predlažu važne izmjene, a najveći dio njih odnosi se na osiguravanje potpora za oporavak tržišta rada, u sklopu čega se predlaže nekoliko mjera.

Između ostaloga, HUT i HUP predlažu organizaciju edukativnih procesa od studenog do ožujka koje bi financirali poslodavci i država, odnosno HZZ, za koje se predlaže ulog od 2000 kuna po radniku dok bi ostatak plaća osiguravao poslodavac.

Predlaže se i da tako plaćena edukacija bude oslobođena plaćanja doprinosa, a sektor traži i da se za iduću sezonu primijeni prilagođena varijanta mjere "stalni sezonac", tako da su stalni sezonci ove godine mogli raditi i manje od šest mjeseci, što se predlaže produljiti u 2022.

Jedna od važnijih pretpostavki za osiguravanje radne snage, stoji u dokumentu, bit će i digitalizacija procesa zapošljavanja stranaca jer se administracija nakon stupanja na snagu novog Zakona zakomplicirala - HUT predlaže on-line komunikaciju između poslodavaca i MUP-a, a traži se i da se ugostiteljska zanimanja za koja nedostaju radnici uvrste na popis deficitarnih.

Treći segment mjera odnosi se na porezne izmjene. Predlaže se da se poveća iznos neoporezivih isplata u kategoriji "nagrade za radne rezultate" s trenutnih 5000 na 14.000 kuna po radniku.

Poslodavci predlažu i povećanje cenzusa za rad studenata s 15.000 na 30.000 za godinu, upozoravajući na to da roditelji gube pravo na poreznu olakšicu u trenutku kad njihovo dijete u statusu studenta prijeđe prag od zarađenih 15.000 kuna u godinu dana, što je nelogično s obzirom na činjenicu da minimalna satnica za studente iz godine u godinu raste.

Predmet reguliranja treba biti i vječna tema u sektoru - regulacija napojnica - o kojoj je u utorak pisao Jutarnji list.

HUT i HUP iščekuju i izmjene Zakona o radu, u sklopu čega predlažu dvije mjere - omogućavanje rada učenika između 20 i 22 sata, što je trenutno zabranjeno, te fleksibilnije reguliranje mogućnosti dodatnog, dopunskog i povremenog rada.

- Izradili smo prijedlog mjera jer želimo otvoriti komunikaciju o gorućim problemima, a ako netko ima bolji prijedlog, spremni smo ga saslušati. Imamo ozbiljan hendikep - plaće radnika u turizmu u Hrvatskoj upola su niže od europskog prosjeka, pa trebamo napraviti konkurentan okvir zapošljavanja kako bi se to izmijenilo - poručio je predsjednik HUT-a Veljko Ostojić.

Od reguliranja rada učenika do stalnih sezonaca

- edukacija
subvencija plaće u iznosu od 2000 kuna od HZZ-a za edukaciju
- stalni sezonci
mogućnost angažmana na razdoblje kraće od šest mjeseci
- digitalizacija procesa
izdavanja radnih dozvola za strance i uvrštenje djela ugostiteljskih zanimanja na popis deficitarnih
- neoporeziv dio
dizanje iznosa s 5000 na 14.000 kuna po radniku za nagrade
- povećanje cenzusa
za studentski rad s 15.000 na 30.000 kuna godišnje
- reguliranje napojnice
neoporezivo, do 25.000 kuna godišnje po radniku
- omogućavanje rada učenika od 20 do 22 sata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:28