Bolja likvidnost

Tvrtke si odsad mogu plaćati račune izravno iz računovodstvenih programa

Zagrebačko poduzeće Elektronički računi lansiralo uslugu ePlati za koju je dobilo PIS i AIS licence HNB-a te je širi na 360 partnera

Marko Emer, predsjednik uprave tvrtke Elektronički računi koja je predstavila uslugu ePlati strastveni je ljubitelj letenja pa je konferenciju organizirao na aerodromu Lučko

 Goran Mehkek/Cropix

Novo rješenje za poboljšanje likvidnosti u Hrvatskoj zove se ePlati. Digitalna je to usluga automatizacije plaćanja među tvrtkama, koju je ponudila zagrebačka tvrtka Elektronički računi, najavivši je na konferenciji PIS & AIS u petak na Aerodromu Lučko kao najveću fintech inovaciju u Hrvatskoj od pojave internetskog bankarstva.

Marko Emer, predsjednik uprave tvrtke Elektronički računi kaže da je internetsko bankarstvo omogućilo da banku nosimo u džepu.

- Internetsko bankarstvo danas nam omogućuje da cjelokupni platni promet odrađujemo doslovno u hodu, ali usluga ePlati to unapređuje - omogućuje da plaćanja automatizirano - kaže Emer.

image

Konferencija PIS & AIS povodom lansiranja usluge ePlati

Goran Mehkek/Cropix

Pojašnjava da s ePlati plaćanja drugima, kao i praćenje tko je platio nama, postaje jednostavnije i transparentnije. S povezivanjem na uslugu ePlati tvrtka može izravno iz svog IT sustava poslati račun drugoj tvrtki te odmah u svom IT sustavu vidjeti da li je taj račun plaćen. Automatizirana je, naime, pozadina plaćanja koja se dosad obavljala preko internetskog bankarstva.

Mimo banaka

Emer navodi da je tvrtka Elektronički računi zbog lansiranja ove usluge postala institucija za platni promet licencirana pri HNB-u i za uslugu iniciranja plaćanja (PIS) i usluge informiranja o računu (AIS), i to kao prva u Hrvatskoj koja ima obje te licence. To joj omogućuje da plaćanje računa među poslovnim subjektima automatizira od jednostavnih do vrlo složenih primjera.

- Tvrtke su prije trebale ili ručno upisati podatke s računa ili u svom računovodstvenom programu generirati nalog za plaćanje koji će se učitati u internetsko bankarstvo. U oba slučaja, prvi idući korak bio je prijava na internetsko bankarstvo, što i nije problem kad se koristi samo jedna banka. Kroz ePlati sada su samo dva koraka - iniciraj i autoriziraj plaćanje - kaže Emer.

Navodi da to ne pojednostavljuje samo situaciju u kojoj tvrtka ima poslovne račune u više banaka već i kad, primjerice, knjiži putni nalog. Sad se to može automatizirati. U pozadini sustava se za svaku transakciju provodi zaštita od prevara.

- Usluga ePlati provodi analizu rizika i mjere sprječavanja zlouporabe i pranja novca pa provjerenu platnu transakciju dostavlja u banku, koja provjerava autorizaciju klijenta i trenutno provodi platnu transakciju - kaže Emer.

Navodi da će isprva najveću korist od ovog sustava imati računovodstveni servisi i mali poduzetnici, jer će im smanjiti papirologiju.

Bez kune za izvod

- Zajednički problem s kojim se susreću knjigovodstveni i računovodstveni servisi je kašnjenje s dostavom dokumentacije pa se nerijetko događa da izvode i račune poduzetnici dostavljaju svega dan ili dva prije predaje PDV-a. S aktivacijom ePlati, knjigovođe za svakog klijenta mogu dobiti izvještaj o stavkama prometa po računu na svoj zahtjev, jednim klikom ili u unaprijed zadano vrijeme i to direktno u računovodstveni softver, neovisno o tome imaju li, primjerice, tri ili 303 klijenta - kaže Emer.

Pojašnjava da paralelno s tim idu i neke druge funkcionalnosti koje će olakšati život financijašima. Sada su moguća automatska knjiženja izvoda tako što subjekt zada nalog da u određenom periodu ili određeno vrijeme sustav povuče sve izvode o prometima po bankovnim računima i sam ih proknjiži na unaprijed određena konta. Nadalje, korisnici sada automatski dobivaju i informacije o prometu i stavkama prometa po svakom poslovnom računu i mogu odmah knjižiti nastale promjene. Tako tvrtke i organizacije s računima u više banka ne moraju više puta u danu provjeravati internetska bankarstva svake banke kako bi utvrdili stavke prometa i stanje po računima.

- Umjesto toga im ePlati informacije o prometima dostavlja automatski u računovodstveni softver - kaže Emer.

image

Okupljeni su imali prilike isprobati simulator letenja s profesionalnom opremom

Goran Mehkek/Cropix

Čelnik tvrtke Elektronički računi da nova usluga mijenja i način na koji funkcionira platni sustav.

- Ako omogućite da organizacije više ne moraju plaćati kunu po svakoj stavci izvatka na računu, što su usput budi rečeno podaci od jučer, kako bi ih manualno učitali u računovodstveni program, nego im osigurate da na svoj zahtjev, u stvarnom vremenu, povlače informacije o svakoj promjeni na računu direktno u računovodstveni program, onda im štedite i na radu i na troškovima financijskih usluga i na vremenu, što će se svakako odraziti i na njihovu likvidnost - kaže Emer.

Emer navodi da je na razvoju usluge ePlati radio tim od 20 stručnjaka među kojima su developeri, bankari, računovođe, porezni stručnjaci, odvjetnici i partneri. Ističe da je vrlo ponosan na taj tim, jer je stvorio uslugu koja predstavlja budućnost plaćanja u Hrvatskoj.

- Jedan od ciljeva budućeg sustava plaćanja u EU je da se platna transakcija treba realizirati unutar 10 sekundi, a platne usluge pojednostavi za krajnjeg kupca. Također, da se platne usluge aktiviraju 365 dana, za razliku od trenutnog klirinškog modela gdje je platni sustav raspoloživ 365 dana, ali umanjen za 104 dana vikenda, ako ne razmatramo transakcije unutar iste banke. To isključivo mogu osigurati efikasne tehnologije koje pojednostavljuju financijske usluge i uspostavljaju platni promet koji je aktivan 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu - tumači Emer koji im je cilj bio s uslugom ePlati.

Licence HNB-a

Navodi da je to bilo moguće jer je EU 2007. usvojila direktivu PSD2, a preko koje su uvedene PIS i AIS licence koje izdaje HNB.

- PIS i AIS su zapravo tandem, usluge koje smo objedinili pod zajedničkim nazivom ePlati koje će uskoro postati sastavni dio više od 360 računovodstvenih i poslovnih softvera na tržištu koji su dio naše mojeRačun mreže - kaže Emer.

image

Konferencija PIS & AIS povodom lansiranja usluge ePlati

Goran Mehkek/Cropix

Tumači kako su testnu fazu i povezivanje s najvećim poslovnim bankama u Hrvatskoj intenzivno pripremali čekajući odobrenje HNB-a i upis u registar pružatelja platnih usluga. Širenje usluge ePlati na svih 360 partnera u njihovoj mreži diktirat će pak dinamika integracija u računovodstvene programe. Dodaje da to znači da će se i partneri morati uskladiti sa zahtjevima koje će postaviti HNB.

- Postupak dobivanje licence je strogo tehnički specificiran i kontroliran kroz više zakonskih odredbi, tako da i partneri moraju moći zadovoljiti uvjete maksimalne sigurnosti u svojim programima i mi to podupiremo. Trenutno smo u fazi da usluga izlazi na tržište povezana s računovodstvenim softverima koja koristi najveći broj korisnika, tako da je interes potrošača u skladu s našim inicijalnim očekivanjima - kaže Emer.

Širenje po EU

Iako je usluga ePlati već sad spremna i za EU tržište, zasad je fokus na Hrvatsku. Emer navodi da od 2014. kao svoje tržište vide cijelu Europsku uniju i da su već radili poslove vani. Jedini koji će zasad trebati stvarno pričati su građani, jer tvrtka Elektronički računi tek priprema verziju svoje usluge za njih. Trenutačno ova usluga dostupna je samo tvrtkama i drugim organizacijama.

- Kao jedan od najvećih promotora digitalizacije i bespapirnog poslovanja, poput ponude e-računa prije nego je postao obvezan u javnoj nabavi, već pružamo svoj know-how u brojnim europskim državama. Ne vidim zašto isto ne bismo mogli i s ePlati jer, kako je PSD2 direktiva ‘otvorila’ banke kod nas, tako je isto učinila i u drugim zemljama člancima - kaže Emer.

image
Goran Mehkek/Cropix
image

Vedran Antoljak, stručnjak za digitalnu transformaciju

Goran Mehkek/Cropix

Okupljenima se obratio i konzultant za digitalnu transformaciju Vedran Antoljak. Upozorio je okupljene da je digitalna transformacija nužnost, jer se svijet počeo razvijati eksponencijalnom a ne više linearnom brzinom te tumači da je upravo to razlog zašto su usluge poput ePlati danas nužne.

- Oni koji se ne transformiraju neće moći poslovati s onima koji su se digitalno transformirali - zaključuje Antoljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:13