UNATOČ SANKCIJAMA

U hrvatsko susjedstvo stiže ‘ruski Lidl‘: Lanac iz Sibira obećava ultraniske cijene, otvara dućane u Mostaru, Tuzli, Brčkom...

Cijene bi trebale biti 20 posto niže u odnosu na najjeftinijeg konkurenta u BiH...

Prodavaonica lanca ”Mere” u Leipzigu (arhivska fotografija)

 JAN WOITAS/dpa-Zentralbild/dpa Picture-Alliance via AFP

Ruski diskontni trgovački lanac Mere ulazi na tržište BiH, preciznije Republike Srpske, otvaranjem prodavaonice u istočnom Sarajevu, a sljedeće su predviđene u Doboju i Prijedoru početkom lipnja, objavili su tamošnji mediji.

Opisuju ga kao "ruski Lidl", a cijene bi trebale biti 20 posto niže u odnosu na najjeftinijeg konkurenta u BiH, kako je izjavio direktor lokalne konzultantske kompanije koja radi na širenju tog ruskog lanca.

Slučaj u Britaniji

On također najavljuje, kako je prenio Dnevni Avaz, da im je u planu i otvaranje trgovina u drugim dijelovima BiH, odnosno Sarajevu, Tuzli, Mostaru i distriktu Brčko, objasnivši da su orijentirani na gradove s više od 50 tisuća stanovnika, gdje su sada u potrazi za poslovnim prostorima. Taj trgovački lanac u vlasništvu kompanije Torgservis iz Krasnojarska u Sibiru u Rusiji posluje uglavnom u manjim gradovima pod nazivom Svetofor. Prije ruske agresije na Ukrajinu imao je veliki plan širenja sa stotinama prodavaonica u Europi, što je realizirao samo djelomično i od plana potom odustao, dok se iz nekih zemalja i povukao, što je bio slučaj s Velikom Britanijom, kako je u ožujku objavio specijalizirani B2B portal Retail Detail.

Rusi su u Britaniji imali problema s pronalaskom dobavljača budući da su bili zainteresirani samo za proizvode koje mogu prodavati 20-30 posto jeftinije od Lidla i Aldija. Također, proizvođači su sami morali dostavljati robu u prodavaonice te su bili plaćeni samo za onoliko robe koliko je prodano, piše Retail Detail, a neprodano su morali pokupiti i odvesti.

30 prodavaonica

Otkako je izbio rat u Ukrajini dio dobavljača nije više htio poslovati s ruskim kompanijama, pa tako ni s Torgservisom. Posluju u bivšoj istočnoj Njemačkoj, u Leipzigu, gdje su prvu prodavaonicu otvorili prije nekoliko godina. U regiji su od 2020. prisutni u Srbiji, gdje Mere sada ima 30 prodavaonica, a godišnji promet jedne od njih je tri milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:22