Oštećen proračun

U Hrvatskoj se povećala ilegalna trgovina cigaretama, novi trend su tzv. 'illicit whites'

Državni proračun, u gubitku poreznih prihoda, izgubio je samo lani oko 480 milijuna kuna
Ilustracija
 Tea Cimaš / CROPIX

U Hrvatskoj je lani došlo do povećanja ilegalne trgovine cigaretama što je državni proračun, kroz gubitak poreznih prihoda, stajalo oko 480 milijuna kuna, pokazalo je istraživanje KPMG-a „Potrošnja ilegalnih cigareta u EU, UK, Norveškoj i Švicarskoj“.

U istraživanju, koje je naručilo društvo Phillip Morris, tako stoji da je crno tržište cigareta u Hrvatskoj lani činilo 7,4 posto ukupne trgovina cigaretama, što je povećanje za 1,09 posto u odnosu na 2018. godinu.

„Zanimljivo je što je u Hrvatskoj po prvi puta vidljivo značajnije povećanje tzv. "illicit whites" cigareta, koje ne sadrže oznake niti jedne države, postajući time najzastupljeniji oblik ilegalnih cigareta. Fokus i dalje treba biti na kolektivnim naporima, s obzirom na to da trend porasta ilegalne trgovine i dalje postoji. Sustav sljedivosti i praćenja, koji je u cijeloj EU-u uveden prošle godine kao dio Europske direktive o duhanskim proizvodima, važan je alat za provođenje zakona. Uspješna borba protiv ilegalne trgovine zahtjeva usku suradnju i razmjenu informacija, kako bismo i dalje budno pazili na nove rizike, ali i kako bismo potrošnju usmjerili u legalne tokove”, rekao je Stanko Kršlović, član Uprave i voditelj korporativnih poslova Philip Morris-a Zagreb.

Na razini EU, također je zabilježen do sada najveći rast krivotvorenih cigareta od 38,3 posto te po prvi puta u Europskoj Uniji krivotvorene cigarete "illicit whites" čine više od 50% ukupne konzumacije ilegalnih cigareta. S druge strane, što se korisnika tiče, vidljivo je smanjenje potrošnje ilegalnih cigareta, koje je u odnosu na 2018. smanjeno za 11 posto.

Philip Morris je inače pokrenuo globalnu inicijativu PMI IMPACT, koja podržava projekte trećih strana protiv ilegalne trgovine i srodnih prekršaja ili kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:18