TURIZAM

U Hrvatsku je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana došlo najviše Nijemaca i Slovenaca

Na vrh liste najbrojnijih gostiju tijekom prošlogodišnjih blagdana izbili su domaći gosti, što je bilo i za očekivati

Advent u zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix

Nijemci i Hrvati su uz Slovence najbrojniji gosti u Hrvatskoj tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Prema prodajnim statistikama agencije Croatia Luxury Rent, slijede Austrijanci, Talijani, Mađari, Poljaci i Srbi, a uz navedena tržišta, u nešto manjem postotku će boravak u Hrvatskoj upotpuniti i gosti iz Francuske, Švicarske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine.

Na vrh liste najbrojnijih gostiju tijekom prošlogodišnjih blagdana izbili su domaći gosti, što je zbog tadašnjih događanja uzrokovanih pandemijom bilo i za očekivati.

Ove se pak sezone, zbog nešto liberalnijih mjera i mogućnosti prelaska graničnih prijelaza situacija ponešto promijenila, pa su uz Hrvate u smještajnim jedinicama CLR-a najbrojniji Nijemci dok su Slovenci zasjeli na treće mjesto.

Ovogodišnja prodaja blagdanskih aranžmana je iznjedrila vrlo specifičnu situaciju prema kojoj je srednja Dalmacija gotovo izjednačila postotak broja prodanih aranžmana s do sad neprikosnovenom Istrom. Ipak, u posljednjih desetak dana, stvari su se vratile na ranije standarde pa je tako Istra u vrhu s gotovo 45% udjela u ukupnim broju prodanih rezervacija. Slijede Dalmacija i otoci s 29%, Kvarner s 18%, te kontinentalni dio na koji otpada 8%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:29